Is mijn huis geschikt voor een All-Electric warmtepomp

Aandachtspunten Warmtepomp, een warmtepomp is namelijk zo gekocht, echter is een warmtepomp wel geschikt voor uw woonhuis?

all- electric warmtepompen zijn bedoeld om van het gas af te gaan, echter zijn er behalve vele voordelen ook aandachtspunten die we graag hieronder uitleggen.

 

WARMTEVERLIES BEREKENING

 

Warmteverlies berekening maken

 

Laten we beginnen dat dit het begin moet zijn voor een All-Electric warmtepomp, geen ezelsbruggetjes toepassen maar laat dit door een onhafhankelijk bedrijf beoordelen.

Waarom is dit zo belangrijk, de keus van vele mensen is van het gas af te gaan, ''dus geen cv ketel in huis'' die veel vermogen had en temperaturen van 75 graden kan halen. Een all-electric warmtepomp is daar niet geschikt voor, daarom moet u er zeker van kunnen zijn of een warmtepomp  jullie huis wel kan verwarmen als het koud wordt buiten.

 

Vandaar ons advies laat een bedrijf kijken naar jullie persoonlijke situatie hij kijkt naar de isolatie verliezen en warmteverliezen en geeft dan een berekening wat er aan vermogen nodig is om uw huis te kunnen verwarmen, en dan is er uitsluitsel of een all-electric warmtepomp wel of niet zou kunnen.

 

Het is zonde om veel geld te investeren, als straks blijkt dat de warmtepomp te weinig of juiste te veel vermogen heeft.

goedkoop is dan duurkoop!

 

 

ISOLEREN

 

 Isolatie:

 

Isolatie van een woonhuis bij een all-electric is misschien wel het belangrijkste, natuurlijk niet alleen om het vermogen van de all-electric warmtepomp te bepalen, maar ook het algehele comfort is vele malen beter met een geisoleerde woning. let op indien u overweegt een warmtepomp aan te schaffen probeer dit eerst in orde te maken. We weten ook dat een woning van de jaren 60 nooit de isolatiewaarde van een nieuwbouwhuis kan evenaren, maar géén isolatie is bij een all-electric warmtepomp echt géén optie.

   

VERWARMING IN HUIS

 

Verwarmen met 100% Radiatoren:

 

Voor het aanschaffen van een all-electric warmtepomp is het van belang om te weten dat een warmtepomp heel traag werkt, en langzaam zijn temperatuur kan maken in tegenstelling tot een cv ketel die altijd veel vermogen heeft.

Hierdoor zal de woning langzamer maar comfortabeler op temperatuur komen, dit merkt je totaal niet met vloerverwarming maar wel met radiatoren.

 

Radiatoren hebben namelijk hogere temperaturen nodig, meestal toch wel 50 graden in de winter periode.

Een all-electric warmtepomp, in welke vorm dan ook die deze (hoge) watertemperaturen constant zou moeten maken is helaas niet rendabel voor een woonhuis Uw stroomverbuik gaat hiermee fors omhoog, en dat mag ook niet de bedoeling zijn.

 

''ouderwetse'' radiatoren met veel waterinhoud kunnen beter met een all-elecric warmtepomp overweg dan de moderne dunne plaat stalen radiatoren doordat er veel waterinhoud zit bij de ''ouderwetse radiatoren'' kunnen daarom deze radiatoren de ruimte langer voorzien van warmte.

 

zie deze link voor meer informatie over het toepassen van radiatoren of convectoren

 

 

Verwarmen met 100% Vloerverwarming:

 

Vloerverwarming of wandverwarming als hoofdverwarming is top, echter moet je ook hier kijken of je verdeler is uitgevoerd met een pomp, 95% van deze verdelers zijn nog niet helemaal geschikt voor een warmtepomp. Dit heeft te maken dat de pomp retourwater bijmengt hierdoor komt het aanvoer water van bijvoorbeeld 35 graden binnen vanaf de warmtepomp in de verdeler en zal met het retourwater naar 22 graden terug gemengt worden.

 

Dus er stroomt 22 graden water door je slangen, dat is natuurlijk zonde van het rendement, je wilt die 35 graden meteen je vloerverwarming in hebben. Mocht je deze type vloerverwarmings verdelers met pomp nog hebben houd dan rekening dat het cv water van de warmtepomp verhoogt zal moeten worden.

 

zie deze link voor meer informatie over het toepassen van vloerverwarming

                                                    

hieronder een voorbeeld vloerverwarmings verdeler vervangen voor een pomploze

                             

 


Combinatie Radiatoren én Vloerverwarming

 

In de praktijk zien we deze optie het meest, vloerverwarming op de BG en radiatoren op de 1e verdieping, zoals u had gelezen op deze pagina is het van belang de warmtepomp optimaal in te zetten, we adviseren dan vaak om de huidige vloerverwarmings verdelers met pomp te laten zitten, als het buiten kouder wordt moet er gemiddeld 50graden cv water naar uw radiatoren.

 

Indien u de verdeler zou vervangen voor een pomploze, komt er dus ook 50graden water door deze verdeler heen en uiteindelijk ook in uw vloerverwarming slangen, dit moet u echt niet willen, vandaar dat we dan als advies geven de verdeler te laten zitten, of u moet accepteren dat de radiatoren ook water van 30-35 graden maximaal gaan krijgen, dan is ons advies de verdeler te gaan vervangen.

 

 

 BUFFERVAT

 

Buffervat:

 

Een All-Electric warmtepomp is niet als een cv ketel welke snel aan of uit gaat, een warmtepomp heeft ongeveer 10 minuten nodig om zijn warmte af te kunnen dragen in het systeem. Vaak zijn er toch radiatoren die uit staan in huis  of vloerverwarming waar nu of in de toekomst toch naregeling (motoren op de kleppen) word toegepast.

 

Indien dit gebeurd is het van belang om te weten dat je een buffervat écht nodig hebt, een warmtepomp die zijn warmte niet meer kwijt kan gaat namelijk veel eerder stuk! De werking is vrij simpel, je hebt een vat gevuld met warm cv water meer niet.... welke op diverse manieren kan worden aangesloten, in serie of parallel. Het water wat in het buffervat zit is jouw watervoorraad voor het afgifte systeem indien de warmtepomp zijn warmte kwijt wil, kan hij dit buffervat daarvoor prima gebruiken.

 

Met defrost is een buffervat helemaal een uitkomst, met defrost bedoelen wij het aanvriezen van de buitenmachine in vochtige koude lucht, wat zeker een paar keer per jaar voor gaat komen. Met het aanvriezen van de warmtepomp gaat het systeem warmte uit uw afgifte systeem gebruiken/ontrekken om de buitenmachine te laten ontdooien. Als dit proces plaats vind zonder buffervat gaat uw afgifte systeem langzaam afkoelen, en als dit proces 4x per uur voorkomt, kunt u zicht voorstellen dat je dit kunt gaan merken in huis.

 

 

Een buffervat zorgt ervoor dat warmte uit het vat ontrokken kan worden om de buitenmachine te ontdooien, hiermee ontlast je het afgifte systeem en eventuele afkoeling in huis.

 

zie deze link voor meer informatie over het toepassen van een buffervat

 

 

WATERZIJDIG INREGELEN

 

Waterzijdig inregelen

 

Het waterzijdig inregelen is een item wat bijna nooit ter sprake komt, maar het meest belangrijke item gaat worden in de toekomst!

Om dit item goed uit leggen wat dit nu precies inhoud hebben we een pagina ingericht over het balang van waterzijdig inregelen.

 

Lees dit artikel over waterzijdig inregelen.

 

 

 WARMWATER

 

Warmwater 

 

Niet onbelangrijk detail, de meeste mensen zijn een cv ketel gewend, kraan open en lekker warmwater, zo lang je wilt bij een all-electric warmtepomp is dat dus NIET. Waarom....een all-electric warmtepomp werkt traag, een boiler van 200ltr zonder tussenkomst van een electrische element heeft een uur of 3-4 nodig (afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp) voordat hij helemaal is opgewarmd is tot 60 graden.

 

Tijdens het tappen van warmwater uit de boiler, schakelt de boiler de warmtepomp in om het water op te warmen, echter doordat er sneller warmwater wordt getapt dan de warmtepomp kan leveren aan warmte zal de boiler afkoelen. Dus als advies neem genoeg voorraad, zodat je niet zonder zit als je het echt nodig hebt.

 

 

Besparen op water:

 

Wat heel belangrijk is om lang met uw voorraad te doen is uw doorstroomsnelheid, hoe sneller en meer druk op uw warmwaterkraan hoe sneller je de boiler leeg kunt tappen. Wij adviseren om de waterdruk van uw warmwater kant te meten/controleren. 

 

Met een bespaardouch, of kraan kunt u al vele liters water besparen, en dus langer met uw voorraad warmwater doen.

 

 

Electrisch Element

 

Deze zit standaard ingebouwd, om sneller de boiler op te warmen, echter door dit element vaak in te zetten zal het stroomverbruik verder omhoog gaan. Dit wil je eigenlijk voorkomen, dus ons advies is de warmtepomp zoveel mogelijk zijn werk te laten doen, en als het echt moet kan het electrische element aangezet worden.

 

 

GELUID en LOCATIE

 

Geluid:

 

Geluid is heel persoonlijk maar een buitenunit van een warmtepomp maakt geluid, dit geluid komt van de compressor en de ventilator in de buitenmachine.

 

De buitenmachine produceert met koud weer (verwarmen) of warm weer (koelen) meer geluid omdat hij natuurlijk harder moet werken. 

 

 

Locatie buitenmachine

 

Belangrijk detail waar we helaas ook vaak fouten in zien is de locatie van de buitenmachine zoals eerder benoemd is dat er geluid van een buitenmachine komt en dit is normaal.

 

Maar je mag er geen last van krijgen, daarom adviseren we een warmtepomp aan een stevige ondergrond te bevestigen.

 

 

Muur bevestiging:

 

Een muur kan natuurlijk als massief ondergrond dienen maar wees bewust dat een slaapkamer muur of woonkamer muur vaak geen geen optie is.

 

Juist omdat we in de winter verwarmen of in de zomer koelen kan er een lichte bromtoon te horen doordat het geluid doorgegeven kan worden.

 

Beluister hier het geluid binnen in de slaapkamer van een warmtepomp/airco unit die buiten direct aan de slaapkamer gevel hangt.

 

 

Platdak:

 

Platdak gaat onze voorkeur naar uit i.p.v. muurbevestiging als het maar geen houten dak is, hout klinkt als een klantkast, dit kan je met tegels en rubbers op het platdak beter in balans houden dan aan een muur, maar in sommige situaties werkt dit toch niet.

 

Een dakkapel is vaak ook geen optie, deze constructies zijn vaak minder stabiel en kunnen trillingen dus veel beter doorgeven.

 

 

 

Op de grond: 

 

Indien dit mogelijk is JA dit is veruit de beste oplossing, veel massa op de grond en met Bigfoots dempers is het doorgeven van geluid een heel stuk minder. We zien met deze installatie methode de minste klachten, tevens kan er een grindbedje gemaakt worden voor het lekwater van de Warmtepomp buiten.

     

 

Buren:

 

Je buren zijn je beste vrienden zeggen we altijd, maar houd hier wel rekening mee!, er zijn geluidseisen in de wet waar je als bewoner aan moet voldoen. 

 

Overdag (7:00-19:00) 45dB en in de avond/nacht (19:00-7:00) 40dB, 

 

Een buitenunit van een warmtepomp mag dus niet direct aan de erfgrens staan, omdat de buitenmachines allemaal meer dan 40dB bij vollast produceren. 

 

Beluister hier het geluid van een warmtepomp die buiten aan de gevel hangt op 1mtr afstand

 

 

LEIDING LENGTE

 

Leiding lengte:

 

All-electric armtepompen werken met koudemiddel leidingen (split systeem) of met cv leidingen (monobloc) in beide gevallen geldt het volgende: minimaal 3 mtr en maximaal 10mtr is ons advies, langere lengtes zijn mogelijk, echter met koudemiddel leidingen moet er koudemiddel bijgevuld worden, en bij cv leidingen zit je met energieverlies vanwege de grotere afstanden.

 

 

COP/SCOP

 

COP/SCOP

 

Staar je niet blind aan een hoge COP, deze waarde wordt vaak in een brochure vermeld en iedere fabrikant beweerd de hoogte te hebben, maar wat zegt een COP of SCOP, precies?

 

klik hier voor meer informatie.

 


 

 

YouTube/Facebook/Tweakers

 

 

Zie ons informatiekanaal op Youtube over warmtepompen 

 

Zie ons informatiekanaal op Facebook over warmtepompen

 

Zie ons informatiekanaal op Tweakers over warmtepompen 

 

 

Als je met het bovenstaande een beetje rekening houd, dan heb je aan een All-Electric warmtepomp heel veel plezier!