aandachtspunten all-electric WP

Belangrijke aandachtspunten voor all-electric warmtepompen: efficiëntie, betrouwbaarheid en installatiegemak. Ontdek de beste opties voor duurzame verwarming!

Is mijn huis geschikt voor een All-Electric warmtepomp

 

Aandachtspunten All-Electric Warmtepomp

 

All-electric warmtepompen daar is veel vraag naar en zijn na de hybride warmtepompen het meest gezochte warmtepomp product op internet. Buiten de lange levertijden zijn er behalve  voordelen ook aandachtspunten te benoemen die we graag hieronder uitleggen.

 

Er zijn vele vragen momenteel over warmtepompen, u moet hierbij denken aan:

Is een warmtepomp nog rendabel, is een warmtepomp goedkoper dan gas, wat zijn de voor en nadelen van een warmtepomp.

 

In deze uitgebreide pagina vertellen we waarom het goed is om daar goed over na te denken, buiten dat geven we eerlijk advies over waarom je geen warmtepomp moet nemen, of juist wel, maar ook, hoeveel subsidie krijg je voor een warmtepomp, tot wat kost het om een warmtepomp te installeren.

 

Veel leesplezier

  

All Electric vs Hybride

 

All-electric vs Hybride

 

De vergelijking is misschien het handigste te maken met auto merken, een All Electric warmtepomp (Tesla) is volledig elektrisch backup is een elektrisch element als de warmtepomp niet meer zou werken, tevens zit er meer vermogen in de warmtepomp om ook warmwater te kunnen maken, Tegenwoordig zijn vele All-electric warmtepompen uitgevoerd met R290 koudemiddel.

 

Als we kijken naar Hybride warmtepompen dan kent iedereen wel de Toyota Prius zo ook met deze type warmtepompen. Als het kouder wordt zal de warmtepomp de cv-ketel bijschakelen, het vermogen van de warmtepomp is vaak net niet toereikend om ook warmwater te kunnen maken, we zien vaak bij dit soort toestellen R32 als koudemiddel.

 

De verschillen zijn weliswaar minimaal te benoemen, belangrijkste grote verschillen zijn het volgende:

 

✅ Meer vermogen beschikbaar t.o.v. Hybride

✅ Aansturing voor een cv-ketel deze is niet aanwezig bij een All Electric

✅ Mogelijkheid om warmwater te maken niet mogelijk bij een Hybride 

✅ Meerendeel toegepaste koudemiddel is R290, bij Hybride is dat R32

✅ Hogere cv-water temperatuur bij koude dagen mogelijk

 

Warmteverlies berekening

Optimaliseer uw verwarming met een warmteverliesberekening. Ontdek hoeveel warmte uw huis verliest en verbeter de efficiëntie van uw verwarmingssysteem

 

Warmteverlies berekening om vermogen te bepalen 

 

Laten we beginnen met het feit dat dit het begin moet zijn voor een all-electric warmtepomp. Het is belangrijk om geen ezelsbruggetjes toe te passen, maar dit door een onafhankelijk bedrijf te laten beoordelen. Waarom is dit zo belangrijk? Veel mensen willen namelijk van het gas af, wat betekent dat er geen cv-ketel meer in huis is die veel vermogen had en temperaturen van 75 graden kan halen. Een all-electric warmtepomp is daar niet geschikt voor. Daarom is het belangrijk om er zeker van te zijn dat een warmtepomp jullie huis kan verwarmen als het koud wordt buiten.

 

Ons advies is dan ook om een adviseur naar jullie persoonlijke situatie te laten kijken. Hij kijkt naar de isolatie- en warmteverliezen en maakt dan een berekening van het benodigde vermogen om jullie huis te kunnen verwarmen. Zo krijgen jullie uitsluitsel of een all-electric warmtepomp wel of niet geschikt is. Het is namelijk zonde om veel geld te investeren als later blijkt dat de warmtepomp te weinig of juist te veel vermogen heeft. Goedkoop is dan duurkoop!

 

Isoleren

Isolatie van uw woonhuis is essentieel voor comfort en energie-efficiëntie. Ontdek hoe goede isolatie kan helpen om uw energiekosten te verlagen en uw wooncomfort te verhogen.

 

Isolatie:

 

De isolatie van een woonhuis is misschien wel het belangrijkste aspect bij de installatie van een all-electric warmtepomp. Niet alleen is het van belang om het vermogen van de warmtepomp te bepalen.

 

Maar ook het algehele comfort in de woning is vele malen beter met een goed geïsoleerde woning. Als u overweegt om een warmtepomp aan te schaffen, is het dus van belang om de isolatie eerst in orde te maken.

 

Hoewel we begrijpen dat een woning uit de jaren 60 nooit dezelfde isolatiewaarde zal hebben als een nieuwbouwhuis, géén isolatie bij een all-electric warmtepomp echt géén optie. Het is dus van belang om hier rekening mee te houden bij de installatie van een warmtepomp en te zorgen voor een goede isolatie van de woning.

 

Verwarming in huis

Verwarming in Huis

 

Is mijn huis geschikt voor een all-electric warmtepomp, maar kan je warmtepomp het hele huis verwarmen, allemaal vragen waar je afgifte systeem een grote rol in spelen, hieronder kan je de verschillen tussen radiatoren en vloerverwarming bekijken.

 

Radiatoren

Ontdek de efficiëntie van radiatoren in huis met een warmtepomp

 

Verwarmen met 100% Radiatoren:

 

Voor het aanschaffen is het van belang om te weten dat een warmtepomp heel traag werkt, en langzaam zijn temperatuur kan maken in tegenstelling tot een cv ketel die altijd veel vermogen heeft.

 

Hierdoor zal de woning langzamer op temperatuur komen, dit merkt je totaal niet met vloerverwarming maar wel met radiatoren, deze hebben namelijk hogere temperaturen nodig, meestal toch wel 50 graden in de winter periode.

 

Vooral in de opstartperiode in de herfst kunnen de watertemperaturen een stuk lager uitvallen, waardoor het langer duurt voordat er comfort ervaren wordt.

 

Let op! Een warmtepomp, in welke vorm dan ook die in de winter 50 graden cv water constant zou moeten maken is helaas niet rendabel voor een woonhuis welke totaal geen vloerverwarming heeft. Uw stroomverbuik gaat hiermee fors omhoog en uw gas rekening naar beneden, maar ook comfort kan anders ervaren worden.

 

U kunt wel overwegen om een hybride warmtepomp in te zetten met radiatoren maar dan vaak in het voorjaar en najaar, als het buiten boven 10 graden is heeft u dan ook geen 50 graden nodig voor de radiatoren, maar heeft u wellicht aan 35 graden cv water voldoende.

 

Zie onze speciale pagina over het gebruik van radiatoren en convectoren.

Ervaar het comfort en de efficiëntie van vloerverwarming in huis met een warmtepomp.

 

Verwarmen met 100% Vloerverwarming:

 

Vloerverwarming of wandverwarming als hoofdverwarming is top, echter moet je ook hier kijken of je verdeler is uitgevoerd met een pomp, 95% van deze verdelers zijn nog niet helemaal geschikt voor een warmtepomp. Dit heeft te maken dat de pomp retourwater bijmengt hierdoor komt het aanvoer water van bijvoorbeeld 35 graden binnen vanaf de warmtepomp naar de verdeler en zal met het retourwater naar 22 graden terug gemengt worden.

 

Dus er stroomt 22 graden water door je slangen, dat is natuurlijk zonde van het rendement, je wilt die 35 graden meteen je vloerverwarming in hebben. Mocht je deze type vloerverwarmings verdelers met pomp nog hebben houd dan rekening dat het cv water van de warmtepomp verhoogt zal moeten worden.

 

                                                    

hieronder een voorbeeld HTV verdeler vervangen voor een pomploze LTV verdeler

                             

 

 

 

Zie ook onze ingerichte pagina over vloerverwarming, daar vertellen we alles over vloerverwarming

Combinatie Radiatoren én Vloerverwarming

 

In de praktijk zien we deze optie het meest, vloerverwarming op de BG en radiatoren op de 1e verdieping, zoals u had gelezen op deze pagina is het van belang de warmtepomp optimaal in te zetten, we adviseren dan vaak om de huidige vloerverwarmings verdelers met pomp te laten zitten, als het buiten kouder wordt moet er gemiddeld 50 graden cv water naar uw radiatoren.

 

Indien u de verdeler zou vervangen voor een pomploze, komt er dus ook 50 graden water door deze verdeler heen en uiteindelijk ook in uw vloerverwarming slangen, dit moet u echt niet willen, vandaar dat we dan als advies geven de verdeler te laten zitten, of u moet accepteren dat de radiatoren ook water van 30-35 graden maximaal gaan krijgen, dan is ons advies de verdeler te gaan vervangen.

 

Buffervat

Ontdek de kracht van het buffervat: essentieel voor efficiënte energieopslag in uw verwarmingssysteem.

 

Buffervat:

 

Een All-Electric warmtepomp is niet als een cv ketel welke snel aan of uit gaat, een warmtepomp heeft ongeveer 10 minuten nodig om zijn warmte af te kunnen dragen in het systeem. Vaak zijn er toch radiatoren die uit staan in huis  of vloerverwarming waar nu of in de toekomst toch naregeling (motoren op de kleppen) word toegepast.

 

Indien dit gebeurd is het van belang om te weten dat je een buffervat écht nodig hebt, een warmtepomp die zijn warmte niet meer kwijt kan gaat namelijk veel eerder stuk! De werking is vrij simpel, je hebt een vat gevuld met warm cv water meer niet.... welke op diverse manieren kan worden aangesloten, in serie of parallel. Het water wat in het buffervat zit is jouw watervoorraad voor het afgifte systeem indien de warmtepomp zijn warmte kwijt wil, kan hij dit buffervat daarvoor prima gebruiken.

 

Met defrost is een buffervat helemaal een uitkomst, met defrost bedoelen wij het aanvriezen van de buitenmachine in vochtige koude lucht, wat zeker een paar keer per jaar voor gaat komen. Met het aanvriezen van de warmtepomp gaat het systeem warmte uit uw afgifte systeem gebruiken/ontrekken om de buitenmachine te laten ontdooien. Als dit proces plaats vind zonder buffervat gaat uw afgifte systeem langzaam afkoelen, en als dit proces 4x per uur voorkomt, kunt u zicht voorstellen dat je dit kunt gaan merken in huis.

 

 

Een buffervat zorgt ervoor dat warmte uit het vat ontrokken kan worden om de buitenmachine te ontdooien, hiermee ontlast je het afgifte systeem en eventuele afkoeling in huis.

 

 

Voor meer informatie over het toepassen van een buffervat en defrost hebben we daar een hele webpagina voor aangemaakt. 

Waterzijdig inregelen

Optimaliseer uw verwarmingssysteem met waterzijdig inregelen

 

Waterzijdig inregelen

 

Het waterzijdig inregelen is een item wat bijna nooit ter sprake komt, maar het meest belangrijke item gaat worden in de toekomst!

 

Waterzijdig betekend dat er een balans ontstaat tussen aanvoer en retour, dit was altijd al belangrijk maar werd nooit echt gedaan met cv-ketels.

Klanten met een warmtepomp merken al snel dat het toch belangrijk is, vaak zien we met monitoring dat de stroomverbruik en met name het comfort anders wordt ervaren als met een cv ketel.

 

 

Indien u dit item goed wil begrijpen wat waterzijdig inregelen brengen precies inhoud hebben we een pagina ingericht. 

cv installatie reinigen

 

CV installatie reinigen

 

Hoezo dat nou weer hoor ik u denken, laten we zeggen dat water voor een warmtepomp het zelfde is als olie voor een motor.

 

We zien in 99,9% van alle huishoudens in Nederland stalen cv-leidingen, radiatoren stalen verdelers welke inwendig door het water aangetast worden, zuurstof tast metaal aan er ontstaat een dun laagje ijzer welke los komt in miljoenen deeltjes, met daarbij teflon deeltjes, hennep en andere materialen ontstaat er sludge of te wel slip in het hele systeem.

 

Er ontstaat sludge welke in uw cv-systeem zweven en zich in vloer verwarmingsslangen en radiatoren op stropen en langzaam uw waterdoorlaat beperken, sterker nog met een warmtepomp moet er veel water rondgepompt worden wat met een grote hoeveel slip heel lastig zal worden.

 

We worden regelmatig hiervoor benaderd om leidingen, radiatoren, vloerverwarming door te spoelen, hier hebben we een eigen ontwikkeld systeem voor welke al uw slip, en ijzerdeeltjes uit de installatie zal halen, u merkt vrijwel meteen dat u radiatoren, vloerverwarming veel beter de warmte af kan geven, wat resulteert in veel minder draaiuren van de warmtepomp.

 

We hebben voor de reiniging een speciale webpagina ingericht om u precies te vertellen wat we doen

 

Warmwater

Ervaar het comfort en de efficiëntie van een warmwater-warmtepompsysteem

 

Warmwater 

 

Niet onbelangrijk detail, de meeste mensen zijn een cv ketel gewend, kraan open en lekker warmwater, zo lang je wilt bij een all-electric warmtepomp is dat dus NIET.

 

....Waarom zou je zeggen een all-electric warmtepomp werkt traag, een boiler van 200 ltr zonder tussenkomst van een elektrische element heeft een uur of 3-4 nodig (afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp) voordat hij helemaal is opgewarmd is tot 60 graden.

 

Tijdens het tappen van warmwater uit de boiler, schakelt de boiler de warmtepomp in om het water op te warmen, echter doordat er sneller warmwater wordt getapt dan de warmtepomp kan leveren aan warmte zal de boiler afkoelen. Dus als advies neem genoeg voorraad, zodat je niet zonder zit als je het echt nodig hebt.

 

Besparen op water:

 

Wat heel belangrijk is om lang met uw voorraad te doen is uw doorstroomsnelheid, hoe sneller en meer druk op uw warmwaterkraan hoe sneller je de boiler leeg kunt tappen. Wij adviseren om de waterdruk van uw warmwater kant te meten/controleren. 

 

Met een bespaardouch, of kraan kunt u al vele liters water besparen, en dus langer met uw voorraad warmwater doen.

 

Geluid en Locatie

Ontdek het belang van geluid bij warmtepompen, ervaar comfortabel wonen zonder storende factoren

 

Geluid:

 

Geluid is heel peroonlijk maar een buitenunit van een warmtepomp maakt geluid, dit geluid komt van de compressor en de ventilator in de buitenmachine. De buitenmachine produceert met kouder weer (verwarmen) of warmer weer (koelen) meer geluid omdat hij natuurlijk harder moet werken. 

 

 

Locatie buitenmachine

 

Belangrijk detail waar we helaas ook vaak fouten in zien is de locatie van de buitenmachine zoals eerder benoemd er komt  geluid van een buitenmachine dat is normaal. Maar je mag er geen last van krijgen en wat te denken van uw buren..., daarom adviseren we een warmtepomp aan een stevige ondergrond te bevestigen.

 

 

Muur bevestiging:

 

Een muur kan natuurlijk als massief ondergrond dienen maar wees bewust dat een slaapkamer muur of woonkamer muur vaak geen geen optie is, geluid kan in de muur gaan doordringen naar binnen.

Natuurlijk zijn er ook dempers en veren te verkrijgen maar we zeggen probeer dit altijd te voorkomen, want soms werken deze veren of dempers niet...

  

 

Platdak:

 

Platdak gaat onze voorkeur naar uit i.p.v. muurbevestiging als het maar geen houten dak is, hout klinkt als een klantkast, dit kan je met tegels en rubbers op het platdak beter in balans houden dan aan een muur, maar in sommige situaties werkt dit toch niet.

 

Een dakkapel is vaak ook geen optie, deze constructies zijn vaak minder stabiel en kunnen trillingen dus veel beter doorgeven.

 

 

 

Op de grond: 

 

 

Indien dit mogelijk is JA! dit is veruit de beste oplossing, veel massa op de grond en met Bigfoots en extra dempers is het doorgeven van geluid veruit het minste. We zien met deze installatie methode heel weinig klachten komen, tevens kan er een grindbedje gemaakt worden voor het lekwater van de Warmtepomp buiten.

 

 

 

Warmtepomp geluid buren:

 

Je buren zijn je beste vrienden zeggen we altijd, maar houd hier wel rekening mee!, er zijn geluidseisen in de wet waar je als bewoner aan moet voldoen, maar wat mag de afstand buitenunit warmtepomp erfgrens zijn?

 

Overdag (7:00-19:00) 45dB en in de avond/nacht (19:00-7:00) 40dB

 

Een buitenunit van een warmtepomp mag dus niet direct aan de erfgrens staan, omdat de buitenmachines allemaal meer dan 40dB bij vollast produceren. 

 

 

 

 

Hieronder een aantal voorbeelden van warmtepompen welke op 1mtr afstand zijn gemeten.


Elektrische element

 

Electrische element

 

Deze zit standaard ingebouwd, om sneller de boiler op te warmen of in geval van nood als de warmtepomp niet meer kan werken dan is een elektrische element een mooie uitkomst, echter door dit element vaak in te zetten zal het stroomverbruik verder omhoog gaan.

 

Dit wil je eigenlijk voorkomen, dus ons advies is de warmtepomp zoveel mogelijk zijn werk te laten doen, en als het echt moet kan het elektrische element aangezet worden.

 

Leiding lengte

 

Leiding lengte:

 

All-electric warmtepompen werken met koudemiddel leidingen (split systeem) of met cv leidingen (monobloc) in beide gevallen geldt het volgende: minimaal 3 mtr en maximaal 10mtr is ons advies, langere lengtes zijn vaak mogelijk, echter met koudemiddel leidingen (split-systeem) moet er koudemiddel bijgevuld worden, en bij cv leidingen (monobloc) zit je met energieverlies vanwege de grotere afstanden.

 

Haakse bochten hebben 1 mtr weerstand dus let op dat je installateur hiermee niet de fout in gaat. 

 

Kom je boven of onder de aantal meters uit moet er koudemiddel bijgevuld of afgetapt worden, anders verlies je veel rendement, en kost je dus ook extra stroom maar belangrijker nog er ontstaat schade aan het systeem.

 

Helaas zien we in de praktijk dat er warmtepomp systemen gemonteerd worden met soms slechts 2-3 mtr tussen ruimte, daarvoor zit in het warmtepomp systeem te veel koudemiddel in verwerkt en krijgt de compressor vloeistofslag te verwerken en gaat dus vèèl sneller kapot.

 

Ook lange leidinglengtes komen we met regelmaat tegen, 15-20 mtr zonder koudemiddel toevoeging, temperaturen worden niet gehaald en er zit te weinig koudemiddel vloeistof en dus ook olie in het systeem, dus ook hier ontstaan schade aan de compressor vanwege de smering.

 

Kortom ook een belangrijk item om niet te vergeten. 

 

Monitoring

Monitoring:

 

We monitoren sinds 2021 verschillende merken all-electric warmtepompen gemonteerd in woonhuizen van kleine tussen woningen tot vrijstaande, de meeste hebben vloerverwarming of een combinatie met radiatoren op de 1e etage.

 

We monitoren indien klanten zich aanmelden deze wekelijks in de stookperiode en wij zien dat woningen met radiatoren meer comfort nodig hebben naar mate het kouder wordt buiten dan woningen met vloerverwarming. 

 

We zien dat mensen met een all-electric warmtepomp dat 90% vloerverwarming heeft als hoofdverwarming en dat er vanaf 7 graden buitentemperatuur maximaal 25 graden nodig is en bij 0 graden buiten temperatuur 30 graden cv water.

 

Met deze al deze gegevens stellen we de grens ook in op 35 graden voor de warmtepomp. Het is gebleken dat hogere watertemperaturen de kWh en het geluid van de buitenmachine met 23% omhoog gaat. 

 

Belangrijk detail hierbij is als een woning echt heel goed geisoleerd is, je veel langer kan doordraaien met een all-electric warmtepomp als het buiten kouder wordt, zonder toevoeging van een elektrische element.

 

 

We hebben voor Monitoring een hele webpagina aangemaakt, dan kunt u zien wat we doen, en wat er bij komt kijken. 

COP/SCOP

 

COP/SCOP

 

Staar je niet blind aan een hoge COP, deze waarde wordt vaak in een brochure vermeld maar wat of zegt een COP of SCOP, precies?

 

Een COP is een moment opname van een warmtepomp, dit getal laat zien hoe zuinig de warmtepomp omgaat met energie.

Deze gegevens mag je zeker wel meenemen in een beslissing van een warmtepomp, maar als uw cv-installatie niet heel erg goed is, en u heeft een warmtepomp met de hoogste COP dan nog heeft u een warmtepomp welke niet zal presteren zoals gedacht.

 

Om u hier meer informatie over COP en SCOP te voorzien hebben we een pagina ingericht waar we u in Jip en Janneke taal vertellen wat dit precies inhoud.

media kanalen

YouTube/Facebook/Tweakers

 

 

Zie ons informatiekanaal op Youtube over warmtepompen 

 

Zie ons informatiekanaal op Facebook over warmtepompen

 

Zie ons informatiekanaal op Tweakers over warmtepompen 

 

Bestellen

 

Bestellen greendeal

 

Overtuigd dat we met deze oplossing je gasverbruik drastische kunnen terugdringen en wil je graag een all-electric systeem door ons laten aanleggen, dan kan je dit eenvoudig doen door onder aan op de knop te drukken, dan ga je naar onze webshop of druk op contact dan helpen we je graag verder.

 

Ga ook voor een Greendeal en laten wel elkaar helpen.

contact met ons