COP of SCOP

 

COP of SCOP, wat is nou wat en wat zegt het eigenlijk…?

 

We krijgen vele vragen van mensen wat is de COP van deze warmtepomp - warmtepompboiler of airconditioning.

 

Veel leveranciers en fabrikanten vermelden een COP (Coëfficiënt of Performance), ze zeggen allemaal de hoogste COP te hebben, maar wat zegt een COP of getal precies…?

 

Vergelijking met een auto

 

Vergelijking met een auto…?

 

Best wel lastig om een COP goed uit te leggen maar laten we als voorbeeld een auto pakken.

 

Stel je voor dat je een nieuwe electrische auto zou willen kopen in de brochure staat vermeld actieradius 500km dus met een volle accu kan men 500km ver rijden zonder bijladen.

 

Maar kijk eens goed hoe wordt dit uiteindelijk bepaald denk je….? vaak weet je al dat dit een getal is welke gebaseerd zijn op ideale omstandigheden.

 

Dit kan bijvoorbeeld een hele lange rit op de snelweg zijn zonder inhalen met cruise control ingesteld op 100km per uur en het is buiten 22 graden.

 

Dit getal veranderd snel wanneer je dit met 120km gaat doen, of je komt bijna nooit op de snelweg en rijd vele korte stukken.

 

Maar wat denk je als het buiten koud is, dan wordt je accu namelijk veel belast en kan je misschien slechts 200km ver komen.

 

Dit getal 500 of 200 is een dus een moment opname, welke je auto op dat moment presteert met onder bepaalde omstandigheden dit noemen we nu een COP, een prestatie van het product op dat moment gemeten.

 

Hoe wordt een COP berekend

 

Hoe wordt een COP bepaald dan?

 

Zo ook met je warmtepomp een COP van een warmtepomp zegt daarom niet zoveel over het verbruik of totaal verbruik van een warmtepomp. 

 

Veel mensen laten zich verleiden door het lezen van een hoge COP bij een warmtepomp - warmtepompboiler of airconditioning. (denk aan autosnelweg cruise control enz. enz.)

 

Een COP van een warmtepomp wordt bepaald op basis van:

 

----> input Elektrische energie 

-----> + opname Energie uit de bron (bijvoorbeeld buitenlucht/bodem) 

------> = uiteindelijk Verwarmingsvermogen van dit totaal  

 

 

zie onder een voorbeeldschema hoe dit dit er uit ziet

Voorbeeld

 

Voorbeeld lucht/water warmtepomp(boiler)

 

Deze COP van 4 van het voorbeeld hierboven zegt nog niet zoveel het is ook maar een getal zoals in een brochure een moment opname wat de warmtepomp op dat moment aan het doen is. 

 

Daarom is het van groot belang hoeveel energie je daadwerkelijk kan halen uit de bron (in dit bovenstaande voorbeeld buitenlucht) en hoeveel warmte moet een warmtepomp maken om het woonhuis te kunnen verwarmen of uw boiler te moeten verwarmen.

 

Het proces is simpel we hebben altijd 1kW aan energie uit het net dat is dus al handig, daarna bepaal je de energie uit de bron (in dit geval van buitenlucht) hoe lager de buitentemperatuur hoe lager de energie opbrengst aan verwarmingsvermogen, hoe warmer het buiten is hoe hoger de energieopbrengst logische.

 

 

zie voorbeeld hieronder:

 

Stel we hebben 1kW energie uit het net en buiten is het 12 graden boven 0 dan zou een warmtepomp volgens de specificaties van de fabrikant 4kw kunnen presteren en dus volgens de specificaties een totaal verwarmingsvermogen van 5kW kunnen halen, dus een COP van 5

 

 

zie onder het voorbeeld weergegeven

 

Maar stel nu is het buiten bijvoorbeeld -7 graden dan zou een warmtepomp volgens de specificaties van de fabrikant best wel eens een COP van 2 kunnen halen.

 

 

zie voorbeeld onder hoe dit eruit ziet.

 

Mooi zou je zeggen maar we zijn er nog niet ook de watertemperaturen voor het afgifte systeem (uw verwarmingswater of warmtapwater) speelt hierbij een erg belangrijk rol voor de uiteindelijke bepaling van de COP dus uw rendement.

 

Dus hoe hoger je cv-watertemperaturen in huis moet hoe lager de COP 

 

Bijvoorbeeld als een warmtepomp(boiler) 50/55 graden moet maken voor het opwarmen van warmwater of cv-water gaat dit ten koste van het rendement en dus een lagere COP tot gevolg.

 

Vandaar dat je goed moet kijken of een warmtepomp radiatoren moet verwarmen welke in de winter 55 graden moet kunnen maken.

 

Hoe minder hard een warmtepomp moet werken hoe hoger de COP, dus met vloerverwarming waar de warmtepomp altijd 30-35 graden maximaal moet maken zal de COP uiteindelijk ook vele malen hoger zijn. (denk dus aan de auto op de snelweg met cruise control enz. enz.)

 

Maar wat is dan een SCOP

 

Wat is dan een SCOP?

 

Maar wat is nu een SCOP, precies het zelfde zoals hierboven staat omschreven, echter de S staat voor Seasonal oftewel seizoen dus een SCOP betekend Seasonal Coëfficiënt of Performance.

 

Met een SCOP waarde kan je veel beter herleiden wat de prestaties van een warmtepomp (boiler) kan zijn in het gehele seizoen genomen.

 

Ook met verschillende bron temperaturen en watertemperaturen kan je met een SCOP veel beter en nauwkeurig zien hoe zuinig/onzuinige een warmtepomp(boiler) kan zijn.

 

Zowel een COP als SCOP zijn belangrijke waardes om te weten, maar uiteindelijk zal de SCOP je een betere en nauwkeurige weergave geven van de prestaties van een warmtepomp in het gehele seizoen genomen.

 

Let wel een SCOP of COP zegt niks over uw persoonlijke thuis situatie, het geeft een indicatie maar meer ook niet, uiteindelijk is iedere warmtepomp en het gebruik hiervan anders.

 

Geen warmtepomp gelijk

 

Er zijn geen 2 warmtepompen gelijk.

 

Stel dat we een warmtepomp installeren bij 2 exact dezelfde woonhuizen met daarin 2 gezinnen met 2 kinderen, dan zal je zien dat er bij deze 2 warmtepompen 2 verschillende COP waardes uit komen, en SCOP waarde.

 

De ene familie is met 20 graden tevreden zijn en de andere wil 22 graden in de woonkamer.

Ook het douche gebruik heeft grote invloed op de prestaties, 5 min douchen of 15 min douchen.

 

Daarom zeggen we kijk niet te veel naar anderen het kan best een groot verschil zijn.

 

 

Dus nogmaals staar je niet blind aan de COP of SCOP waarde in een brochure, maar laat je goed voorlichten door mensen met verstand van zaken, voordat u een waardevolle investering gaat doen met een warmtepomp- warmtepompboiler of airconditioning

 

Succes!

 

 

contact met ons

Klimaat Techniek Nederland

Klimaat Techniek Nederland 5 zekerheden waarom mensen voor ons moeten kiezen