Verwarmen met een Airconditioning
Dat kan heel goed zelfs, niet alleen lekker koel in de zomer maar ook in de winter aangenaam warm, zeker gezien de gasprijzen die de laatste periode fors duurder zijn geworden, en
het slecht of niet leverbaar zijn van warmtepompen.
Airco een warmtepomp?
Jazeker! een airconditioning is een lucht-lucht warmtepomp en is bedoeld voor lokale verkoeling of verwarming zoals een woonkamer, slaapkamer of kantoor.
Maar indien je in een chalet zou wonen, of alleen de woonkamer zou gebruiken kan je het gasverbruik behoorlijk terug dringen en de airco als hoofverwarming gaan gebruiken.
Thermostaat cv ketel
Wat ook niet onbelangrijk is de regeling in huis, de meeste mensen hebben een kamer thermostaat in de woonkamer hangen. Indien je in de woonkamer de airco laat verwarmen gaat je kamerthermostaat van de cv ketel ook niks meer doen.
Lekker zuinig zou je zeggen, maar wees erop voorbereid dat de rest van het huis langzaam afkoelt, ook de badkamer en zolder.
Doordat er niet gestookt wordt met de cv ketel kan het wel minder comfortabel en vochtiger (badkamer) worden in huis.
Het monteren van infrarood panelen kan een oplossing zijn voor deze ruimtes of een cv-ketel airco combinatie.
Warmtepomp/cv-ketel airco combinatie:
Ook een warmtepomp/cv ketel airco combinatie is heel goed mogelijk.
Bijvoorbeeld een Hybride warmtepomp of cv ketel inzetten voor de vroege ochtend en avond/nachturen, om de andere ruimtes toch behaaglijk te houden, en de airconditioning in de woonkamer inzetten voor snelle en langdurige warmte overdag.
Dit zorgt niet alleen voor een aanzienlijke gas besparing maar uw comfort blijft daarmee in huis gelijk.
Weten of uw huis geschikt is voor een warmtepomp klik dan op deze link
Lokale verwarming
Maar omdat het lokale verwarming betreft heb je in een huis meerdere verdiepingen en ontkom je er vaak niet aan om meerdere airco’s (multisplit) te plaatsen, één airco in de woonkamer kan
je woonkamer prima op temperatuur houden, maar de boven verdieping lukt dan vaak niet, wat je als resultaat merkt dat badkamer, studeerkamer langzaam verder afkoelen.
Locatie binnenmachine
In de zomermaanden gebruik je de airconditioning voor verkoeling en ontvochtiging, koude lucht zakt, in de winter wil je gaan verwarmen en warme lucht stijgt
Logisch maar let op dat installateur de binnenunit ongeveer 15-17 cm vanaf het plafond moet ophangen, hierdoor kan de airco beter zijn lucht aanzuigen, en zal de airconditioning niet zo snel uitslaan omdat hij anders te snel zijn aangezogen (warme lucht) temperatuur meet.
Locatie buitenmachine
Ook met het monteren van de buitenmachine moet een installateur rekening houden dat een buitenunit in de winter gebruikt wordt voor verwarming, (het buitendeel wordt verdamper
namelijk)
De aanzuigcappaciteit van de koude buitenlucht in de winter moet hij voldoende kunnen aanzuigen, te dicht tegen een muur of balkon, of afgesloten in een kast zorgt ervoor dat de buitenmachine zeer snel zijn rendement kwijt zal raken, en de werking gaat verliezen.
Warmtepompen dus ook airconditioning werken het beste als het buitendeel en binnendeel minimaal 3 en maximaal 10mtr van elkaar vandaan staan.
Geluid
Ook geluid van een buitenmachine daar moet je tegenwoordig rekening mee houden dat buren daar geen last van mogen ondervinden, vooral op hoog vermogen zoals bij defrost moet je daar zeker rekening mee houden.
wil je meer informatie over geluid en locatie kijk dan vooral hier.
Condens water buiten ❄️Defrosting
Omdat de buitenunit warmte moet ontrekken zal hij ook vocht gaan verdampen, daarom verliest een buitenunit ''ongeveer'' 1 liter condenswater om de 30min, dus een plas water buiten heeft de buitenunit zo gemaakt.
Als de buitenmachine aan de muur hangt of op de grond op tegels wordt gemonteerd kan het een gladde en zeer natte bedoeling zijn let daar op als koper voordat u de airconditioning als verwarming gaat gebruiken.
We geven als advies grind onder de buitenmachine te leggen, hierdoor kan het water veel makkelijker weg.
Wij hebben hier een pagina ingericht waar we alles over ❄️Defrosting vertellen.
Warmwater:
Natuur geeft een airconditioning geen warmwater, dus als je toch wilt verwarmen met de airco en dat gaat goed en je bent van plan je cv ketel (dus ook je gas) de deur uit wil doen, moet je op een andere manier warmwater opwekken bijvoorbeeld met een warmtepompboiler.
Klik hier voor meer informatie over warmtepompboilers
Omslagpunt verwarmen met Airco
Wanneer besluit je om de airco als verwarming in te zetten, is het belangrijk om te weten dat buiten de kosten ook het comfort anders is dan met radiatoren, radiatoren blijven langer warm, maar kost ook meer energie en dus geld.
Wij adviseren bij gasprijzen tussen de 0,85 en 1,35 gewoon je cv te laten draaien, maar kom je al tussen de 1,35 en 1,50 dan is het overwegen waard om de airco in te zetten in het voorjaar en najaar als bijverwarming en in de winter je cv te laten verwarmen als het echt nodig is.
Zit je boven de 1,50 dan is het raadzaam om ook in de winter met de airco te verwarmen, de cv ketel kan je dan theoretische uit zetten maar houd rekening mee dat bij extreme kou de airco minder comfortabel is dan verwarmen met radiatoren dit i.v.m. defrosting dan is het wel prettig als je de verwarming kan aanzetten, maar hoe vaak komt dat nu echt voor....
Zonnepanelen
Heb je zonnepanelen en stroom capaciteit over tja dan is het rekensommetje snel gemaakt en moet je zo lang mogelijk doorgaan met je airco (stroomverbruiker) het rendement is in de wintermaanden natuurlijk wel een stuk minder, dus ook je opbrengst, maak ook hier kan je bewust omgaan met verwarmen met een airco.
Wij adviseren vanaf zonsopkomst tot zonsondergang ondergang de airco aan te zetten, en vanaf zonsondergang tot de volgende ochtend je cv ketel of warmtepomp in te zetten.
Daarmee maak je maximaal gebruik van je zonlichtcapaciteit, en het comfort in huis blijft comfortabel omdat na zonsondergang de verwarming aangaat en de ruimtes weer op temperatuur kunnen komen, of je vloerverwarming wordt lekker op temperatuur gebracht.
Subsidie
Ondanks dat een Airconditioning ook een lucht-lucht warmtepomp is, heeft de RVO er toch een ander inzicht in, namelijk een airco kan je mee koelen, vandaar dat ze besloten hebben geen subsidie te verlenen aan airconditioning systemen.
Heel krom vinden we dit, want ook een lucht-water warmtepomp op cv kan je inzetten om te koelen, dus helaas financiële meevallers zitten er zit niet op.
Wenst u wel subsidie kunt u hier kijken voor een hybride of all-electric warmtepomp oplossing.
Wel doen of niet doen...?
Dus besparen met een airconditioning is zeker mogelijk gezien de gasprijzen, maar ook de lange levertijden en hoge aanschafprijs van een warmtepomp op cv.
Maar verwarm bewust en houd rekening met het bovenstaande, dan weet u zeker dat u nóg meer plezier uit uw airconditioning gaat halen.
Wilt u graag meer weten over verwarmen met een lucht-water warmtepomp kijk dan zeker even hier.
Ervaringen met airconditioning
✅Wilt u weten hoe klanten warmte van een airconditioning ervaren klik dan hier
📺 Kijkje naar onze werkzaamheden: klik dan hier