Airco als verwarming

 

Verwarmen met een Airconditioning

Dat kan heel goed zelfs, Klimaat techniek Nederland kan het niet alleen zorgen voor verkoeling in de zomer maar ook in de winter aangenaam warm, zeker gezien de gasprijzen die fors duurder zijn geworden afgelopen jaren. Maar vergeet ook niet dat het salderen met zonnestroom er langzaam af zal gaan, dus een prima idee om met een airco uw woonhuis/kantoor te verwarmen.

 

Airco is een warmtepomp

Airco een warmtepomp?

Absoluut een airconditioning is een lucht-lucht warmtepomp en is bedoeld voor lokale verkoeling of verwarming zoals een woonkamer, slaapkamer of kantoor, helaas ziet de overheid een airco niet als een warmtepomp ''waarom'' Je kunt ermee koelen dat is de reden waarom er op dit moment geen subsidie mogelijk is.

 

Maar buiten dat indien je in een chalet zou wonen, of alleen de woonkamer zou gebruiken kan je het gasverbruik behoorlijk terug dringen en zelfs de airco als hoofdverwarming kunnen gaan gebruiken, met buitentemperaturen die tot -15 haalbaar zijn.

 

Thermostaat van de cv ketel

 

Thermostaat cv ketel

 

Wat ook niet onbelangrijk is de regeling in huis, de meeste mensen hebben een kamer thermostaat in de woonkamer hangen voor de cv ketel. Indien je in de woonkamer de airco laat verwarmen gaat je kamerthermostaat van de cv ketel ook niks meer doen, hij meet natuurlijk de warme lucht van de airco.

 

Lekker zuinig zou je zeggen, maar wees erop voorbereid dat de rest van het huis langzaam afkoelt, ook de badkamer en zolder.

Doordat er niet verwarmd wordt met de cv ketel kan het wel minder comfortabel en vochtiger (badkamer) worden in huis.

 

Het monteren van infrarood paneel kan een oplossing zijn voor bijvoorbeeld een badkamer of hal, maar je kunt het heel goed combineren met je bestaande cv ketel.

 

CV ketel i.c.m. Airco

 

cv-ketel airco combinatie:

 

Om geen koude badkamer en evt vloerverwarming te krijgen kan je de cv-ketel inzetten voor de avond tot in de vroege ochtend hiermee kan je andere ruimtes toch behaaglijk houden. En zodra de zon in de ochtend op komt de airconditioning inzetten voor snelle en langdurige warmte overdag.

 

Overdag heb je licht en evt zonneschijn, dan kan je met je ''overtollige'' stroom je airco bijna gratis laten verwarmen.

En als de zon onder gaat zet je de thermostaat van de cv-ketel hoger en krijgt je de vloerverwarming en de badkamer toch de warmte waar de airco niet kan komen met zijn warmte.

 

Dit zorgt niet alleen voor een aanzienlijke gas besparing maar uw comfort blijft daarmee in huis gelijk.

 

Airco is lokale warmte

 

Lokale verwarming 


Airco verwarmd de ruimte waarin deze gemonteerd is, heb je in een huis meerdere verdiepingen dan ontkom je er vaak niet aan om meerdere airco’s (multisplit) te plaatsen, één airco in de woonkamer kan je woonkamer prima op temperatuur houden, maar de boven verdieping lukt dan vaak niet, wat je als resultaat merkt dat badkamer, studeerkamer langzaam verder afkoelen.

 

Dus wil je met een airco meerdere ruimtes gaan verwarmen, heb je er vaak meer dan 1 nodig, dat betekend vaak een Multi-split airco systeem. Kosten technische wordt het dan ook wel duurder, maar je hebt dan bijna geen gas meer nodig om te gaan verwarmen. Alleen nog een oplossing voor je warmwater bedenken bijvoorbeeld een warmtepompboiler en dan kan je gasmeter de deur uit.

 

Locatie binnen en buitendeel

 

Locatie binnenmachine

 

In de zomermaanden gebruik je de airconditioning voor verkoeling en ontvochtiging, koude lucht zakt, in de winter wil je gaan verwarmen en warme lucht stijgt 

 

Logisch maar let op dat installateur de binnenunit ongeveer 15-17 cm vanaf het plafond moet ophangen, hierdoor kan de airco beter zijn lucht aanzuigen, en zal de airconditioning niet zo snel uitslaan omdat hij anders te snel zijn aangezogen (warme lucht) temperatuur meet.

 

Locatie buitenmachine 

Ook met het monteren van de buitenmachine moet een installateur rekening houden dat een buitenunit in de winter gebruikt wordt voor verwarming, (het buitendeel wordt verdamper namelijk) 

 

De aanzuigcappaciteit van de koude buitenlucht in de winter moet hij voldoende kunnen aanzuigen, te dicht tegen een muur of balkon, of afgesloten in een kast zorgt ervoor dat de buitenmachine zeer snel zijn rendement kwijt zal raken, en de werking gaat verliezen. 

 

Warmtepompen dus ook airconditioning werken het beste als het buitendeel en binnendeel minimaal 3 en maximaal 10mtr van elkaar vandaan staan.

 

Geluid

Geluid

 

Ook geluid van een buitenmachine daar moet je tegenwoordig rekening mee houden dat buren daar geen last van mogen ondervinden, vooral op hoog vermogen in de winter periode of bij bij defrost moet je daar zeker rekening mee houden.

 

Hieronder zie je een kleine selectie verschillende video's van 4 verschillende merken beluister het geluid van:

 

LG multisplit systeem van 6.2kW

Mitsubitshi Heavy 3.5kW

Daikin Perfera Multisplit 8kW

Mitsui Multisplit 7.9kW 

 

Youtube geluid diverse airco systemen

Beluister hieronder het geluid van een aantal airconditioning systemen


Defrosten

 

Condens water buiten ❄️Defrosting

 

Omdat de buitenunit warmte moet ontrekken zal hij ook vocht gaan verdampen, daarom verliest een buitenunit ''ongeveer'' 1 liter condenswater om de 30min, dus een plas water buiten heeft de buitenunit zo gemaakt. 

 

Als de buitenmachine aan de muur hangt of op de grond op tegels wordt gemonteerd kan het een gladde en zeer natte bedoeling zijn let daar op als koper voordat u de airconditioning als verwarming gaat gebruiken.

 

We geven als advies grind onder de buitenmachine te leggen, hierdoor kan het water veel makkelijker weg.

 

Wij hebben een pagina ingericht waar we alles over Defrosting vertellen.

Warmwater

 

Warmwater:

 

Natuur geeft een airconditioning geen warmwater, dus als je toch het liefst wilt verwarmen met de airco en dat gaat goed en je bent van plan je cv ketel (dus ook je gas) de deur uit wil doen, moet je op een andere manier warmwater opwekken bijvoorbeeld met een warmtepompboiler.

 

kijk hieronder voor meer informatie over warmtepompboilers.

Wanneer zet ik de airco in

 

Omslagpunt verwarmen met Airco

 

Wanneer besluit je om de airco als verwarming in te zetten, is het belangrijk om te weten dat buiten de kosten ook het comfort anders is dan met radiatoren, radiatoren blijven langer warm, maar kost ook meer energie en dus geld.

 

Wij adviseren bij gasprijzen tussen de 0,85 en 1,35 gewoon je cv te laten draaien, maar kom je al tussen de 1,35 en 1,50 dan is het overwegen waard om de airco in te zetten in het voorjaar en najaar als bijverwarming en in de winter je cv te laten verwarmen als het echt nodig is.

 

Zit je boven de 1,50 dan is het raadzaam om ook in de winter met de airco te verwarmen en te gebruiken als hoofdverwarming, de cv ketel kan je dan theoretische uit zetten maar houd rekening mee dat bij extreme kou de airco minder comfortabel is dan verwarmen met radiatoren dit i.v.m. defrosting dan is het wel prettig als je de verwarming kan aanzetten, maar hoe vaak komt dat nu echt voor....

 

Zonnepanelen

Zonnepanelen

 

Heb je zonnepanelen en stroom capaciteit over tja dan is het rekensommetje snel gemaakt en moet je zo lang mogelijk doorgaan met je airco (stroomverbruiker) het rendement is in de wintermaanden natuurlijk wel een stuk minder, dus ook je opbrengst, maak ook hier kan je bewust omgaan met verwarmen met een airco.

 

Wij adviseren vanaf zonsopkomst tot zonsondergang ondergang de airco aan te zetten, en vanaf zonsondergang tot de volgende ochtend je cv ketel of warmtepomp in te zetten.

 

Daarmee maak je maximaal gebruik van je zonlichtcapaciteit, en het comfort in huis blijft comfortabel omdat na zonsondergang de verwarming aangaat en de ruimtes weer op temperatuur kunnen komen, of je vloerverwarming wordt lekker op temperatuur gebracht.

 

Subsidie

 

Subsidie 

 

Ondanks dat een Airconditioning ook een lucht-lucht warmtepomp is, heeft de RVO er toch een ander inzicht in, namelijk een airco kan je mee koelen, vandaar dat ze besloten hebben geen subsidie te verlenen aan airconditioning systemen.

 

Heel krom vinden we dit, want ook een lucht-water warmtepomp op cv kan je inzetten om te koelen, dus helaas financiële meevallers zitten er zit niet aan te komen op korte termijn.

 

wel of niet doen

 

Wel doen of niet doen...?

Dus besparen met een airconditioning is zeker mogelijk gezien de gasprijzen, plus het feit dat overtollig stroom ervoor zorgt dat je straks moet gaan betalen voor het terug leveren van stroom.

 

Maar vergeet ook niet dat de hoge aanschafprijs van een warmtepomp in vergelijking met een airco is een stuk voordeliger is, het comfort met één airco voor één ruimte is prima te doen, maar meerdere ruimtes verwarmen heeft u ook meerdere airco's nodig wat het geheel weer wat duurder kan maken. Maar verwarm bewust en houd rekening met het bovenstaande, dan weet u zeker dat u nóg meer plezier uit uw airconditioning gaat halen.

Wilt u toch graag meer weten over verwarmen met een lucht-water warmtepomp hybride of all-electric kijk dan zeker even hieronder

 

Hoe ervaren klanten het verwarmen

Ontdek wat onze klanten zeggen! Lees de reviews van tevreden gebruikers en leer meer over hun ervaringen met onze airconditioning systemen

 

Ervaringen met airconditioning

 

 

Wilt u weten hoe klanten de warmte een airconditioning ervaren klik dan op deze onderstaande knop.       

 

 

Bestellen

Bestellen greendeal

 

Overtuigd dat we met deze oplossing je gasverbruik drastische kunnen terugdringen en wil je graag een airconditioning systeem door ons laten aanleggen, dan kan je dit eenvoudig doen door onder aan de knop te drukken, dan ga je naar onze webshop op druk op contact dan helpen we je graag verder.

 

Ga ook voor een Greendeal en laten wel elkaar helpen.

contact met ons

Neem vandaag nog contact met ons op om te profiteren van onze professionele airconditioningservice!