Verwarmen met Airconditioning

 

Verwarmen met een Airconditioning

Dat kan heel goed zelfs, niet alleen lekker koel in de zomer maar ook in de winter aangenaam warm, zeker gezien de gasprijzen die de laatste periode fors duurder zijn geworden, en het slecht of niet leverbaar zijn van warmtepompen.

 

 
Airco een warmtepomp?

Jazeker! een airconditioning is een lucht-lucht warmtepomp en is bedoeld voor lokale verkoeling of verwarming zoals een woonkamer, slaapkamer of kantoor. 

 

Maar indien je in een chalet zou wonen, of alleen de woonkamer zou gebruiken kan je het gasverbruik behoorlijk terug dringen en de airco als hoofverwarming gaan gebruiken.

 

 

Thermostaat cv ketel

 

Wat ook niet onbelangrijk is de regeling in huis, de meeste mensen hebben een kamer thermostaat van de cv ketel in de woonkamer hangen. Indien je in de woonkamer de airco laat verwarmen gaat je kamerthermostaat van de cv ketel ook niks meer doen.

 

Lekker zuinig zou je zeggen, maar wees erop voorbereid dat de rest van het huis afkoelt, ook de badkamer en zolder.

 

Doordat er niet gestookt wordt met de cv ketel kan het wel minder comfortabel en vochtiger (badkamer) worden in huis.

 

Het monteren van infrarood panelen kan een oplossing zijn voor deze ruimtes of een cv-ketel airco combinatie.

 

 

Warmtepomp/cv-ketel airco combinatie:

 

Ook een warmtepomp/cv ketel airco combinatie is heel goed mogelijk.

 

Bijvoorbeeld een Hybride warmtepomp of cv ketel inzetten voor de ochtend en nachturen, om de andere ruimtes toch behaaglijk te houden, en de airconditioning in de woonkamer inzetten voor snelle en langdurige warmte overdag. 

 

Dit zorgt niet alleen voor een aanzienlijke gas besparing maar uw comfort blijft daarmee in huis gelijk.

 

Weten of uw huis geschikt is voor een warmtepomp klik dan op deze link

 


Lokale verwarming 

Maar omdat het lokale verwarming betreft heb je in een huis meerdere verdiepingen en ontkom je er vaak niet aan om meerdere airco’s (multisplit) te plaatsen.

 

 


 

Locatie binnenmachine

 

In de zomermaanden gebruik je de airconditioning voor verkoeling en ontvochtiging, koude lucht zakt, in de winter wil je gaan verwarmen en warme lucht stijgt 

 

Logisch maar let op dat installateur de binnenunit ongeveer 15-17 cm vanaf het plafond moet ophangen, hierdoor kan de airco beter zijn lucht aanzuigen, en zal de airconditioning niet zo snel uitslaan omdat hij anders te snel zijn aangezogen (warme lucht) temperatuur meet.

 

 

Locatie buitenmachine 

Ook met het monteren van de buitenmachine moet een installateur rekening houden dat een buitenunit in de winter gebruikt wordt voor verwarming, (het buitendeel wordt verdamper namelijk) 

 

De aanzuigcappaciteit van de koude buitenlucht in de winter moet hij voldoende kunnen aanzuigen, te dicht tegen een muur of balkon, of afgesloten in een kast zorgt ervoor dat de buitenmachine zeer snel zijn rendement kwijt zal raken, en de werking gaat verliezen. 

 

Warmtepompen dus ook airconditioning werken het beste als het buitendeel en binnendeel minimaal 3 en maximaal 10mtr van elkaar vandaan staan.

 

 

Condens water buiten ❄️Defrosting

 

Omdat de buitenunit warmte moet ontrekken zal hij ook vocht gaan verdampen, daarom verliest een buitenunit ''ongeveer'' 1 liter condenswater om de 30min, dus een plas water buiten heeft de buitenunit zo gemaakt. 

 

Als de buitenmachine aan de muur hangt of op de grond op tegels wordt gemonteerd kan het een gladde en zeer natte bedoeling zijn let daar op als koper voordat u de airconditioning als verwarming gaat gebruiken.

 

We geven als advies grind onder de buitenmachine te leggen, hierdoor kan het water veel makkelijker weg.

 

Lees hier alles over ❄️Defrosting

 

 

Omslagpunt verwarmen met Airco

 

Wanneer besluit je om de airco als verwarming in te zetten, is het belangrijk om te weten dat buiten de kosten ook het comfort anders is dan met radiatoren, radiatoren blijven langer warm, maar kost ook meer energie en dus geld.

 

Wij adviseren bij gasprijzen tussen de 0,85 en 1,35 gewoon je cv te laten draaien, maar kom je al tussen de 1,35 en 1,50 dan is het overwegen waard om de airco in te zetten in het voorjaar en najaar als bijverwarming en in de winter je cv te laten verwarmen als het echt nodig is.

 

Zit je boven de 1,50 dan is het raadzaam om ook in de winter met de airco te verwarmen, de cv ketel kan je dan theoretische uit zetten maar houd rekening mee dat bij extreme kou de airco minder comfortabel is dan verwarmen met radiatoren dit i.v.m. defrosting dan is het wel prettig als je de verwarming kan aanzetten, maar hoe vaak komt dat nu echt voor....

 

 

Warmwater:

 

Natuur geeft een airconditioning geen warmwater, dus als je toch wilt verwarmen met de airco en je cv ketel dus ook je gas de deur uit wil doen, moet je op een andere manier warmwater opwekken bijvoorbeeld met een warmtepompboiler 

 

Klik hier voor meer informatie over warmtepompboilers

 

 

Subsidie 

 

financiële meevallers zitten er zit niet op er is geen subsidie mogelijk op een lucht-lucht warmtepompen.

 

Wenst u wel subsidie kunt u hier kijken voor een hybride of all-electric warmtepomp oplossing. 

 

 

Wel doen of niet doen...?

Dus besparen met een airconditioning is zeker mogelijk gezien de gasprijzen maar verwarm bewust en houd rekening met het bovenstaande, dan weet u zeker dat u nóg meer plezier uit uw airconditioning gaat halen.

Wilt u meer weten over verwarmen met een warmtepomp kijk dan even hier.