CV-ketel in opmars

De verkoop van cv-ketels blijft gestaag stijgen, wat een opvallende trend is die zich voortzet. Deze toenemende vraag naar cv-ketels heeft echter een impact op de verkoop van warmtepompen, wat zorgwekkend is voor de warmtepompindustrie.

In Nederland heerst momenteel een gevoel van stabiliteit met betrekking tot de energiecrisis; deze lijkt niet aanwezig te zijn. Consumenten hebben een duidelijk beeld van de situatie, met stabiele hashtaggas- en hashtagstroomprijzen, en het salderen blijft voorlopig van kracht.

De groeiende vraag naar hashtagcv-ketels is deels begrijpelijk, gezien het feit dat tot 2026 nog steeds cv-ketels verkocht mogen worden, zij het met de vereiste toevoeging van een (hybride) hashtagwarmtepomp. Dit weerhoudt mensen ervan om op dit moment te investeren in een warmtepomp en leidt hen eerder naar de meer vertrouwde en kosteneffectieve optie van het vervangen van hun cv-ketel.

Hoewel de interesse in hashtagwarmtepompen nog steeds aanwezig is, is er een langzame verschuiving merkbaar in de markt, die naar verwachting snel zal versnellen. Deze trend is zorgwekkend voor de warmtepompindustrie.
De warmtepompindustrie in Nederland ondergaat een snelle ontwikkeling, met nieuwe technologische vooruitgang en een groeiend aantal merken dat zich op de markt begeeft.

Deze constante stroom van vernieuwingen maakt consumenten echter ook wat terughoudender, in vergelijking met de vertrouwde optie van een cv-ketel, waarbij bekende merken en hun prestaties reeds bekend zijn.

Kortom, de markt staat voor aanzienlijke veranderingen, waarbij de opkomst van nieuwe trends en technologieën duidelijk merkbaar is.