Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen 

 

Wat is dat nu precies en hoe werkt het?, we leggen het u stap voor stap uit en laten we beginnen bij het begin. In deze onderstaande video leggen we uit wat de gevolgen zijn van een niet ingeregelde installatie

 

Zie hieronder een korte fragment over waterzijdig inregelen

Radiatoren en vloerverwarming

 

Radiatoren/Vloerverwarming 

 

Een woonhuis bestaat meestal vaak uit Radiatoren, vloerverwarming of een combinatie hiervan.

 

Je hebt al een HR ketel welke vaak niet wetende (te) veel vermogen heeft en dus ook makkelijk zijn waterdruk en temperaturen in de installatie kan krijgen. 

 

Echter is het zo dat de radiatoren die dicht bij de cv ketel hangen sneller warm worden en de andere radiatoren in huis welke minder warm of zelfs bijna koud aanvoelen.

 

In een cv-ketel of warmtepomp zit altijd een pomp, deze perst en zuigt cv-water rond, omdat vaak de aanvoerleiding (pers) bovenin zit en de retourleiding (zuig) onderin zit zal met een radiator welke niet in balans is het water bovenin binnen komen en vaak meteen onderin vertrekken.

 

Met als gevolg dat de cv ketel sneller reageert vanwege dat het retour cv water te warm weer terug komt.

     

De HR cv-ketel of warmtepomp gaat daardoor minder warm cv-water maken (moduleren) en probeert met minder waterdruk en temperatuur de cv installatie alsnog warm te houden.

 

Wetende dat hiermee een HR ketel dan gèèn HR ketel meer is, en uw Warmtepomp gaat pendelen!

 

Hieronder ziet een korte impressie wat er gebeurt met een radiator welke niet is ingeregeld, u ziet heel goed dat het aanvoer water vrijwel meteen in de retour leiding verdwijnt, hierdoor komt uw radiator met een warmtepomp nooit op temperatuur

YouTube warmtebeeld

HR cv-ketel

 

Comfort HR ketel

 

Consequentie van dit verhaal in de praktijk, is dat raditoren welke verder in huis hangen of langere lengte vloerverwarmings slangen minder warm cv water krijgen. En ook langer de tijd nodig hebben om warm te worden en te houden. 

 

Het comfort van uw installatie neemt daardoor vaak af, waardoor uw cv ketel langer door draait, en dus ook veel meer gas moet verbruiken.

 

Warmtepomp

 

(Hybride) Warmtepomp inzetten

 

Een hot item, mensen zijn geraakt in de portemonnee en willen zo veel als kan gas gaan verminderen, we kopen een warmtepomp om gas te besparen is het eerste idee wat vaak opkomt.

 

Een hybride warmtepomp is slechts èèn oplossing, maar wees bewust dat een warmtepomp heel traag werkt en ook op temperatuur komt, dit hoort allemaal bij de werking van een hybride warmtepomp.

 

Hoe comfortabel is een (Hybride) warmtepomp

 

Zoals u thuis zelf ervaart bent u met een HR ketel een bepaalt comfort gewend. U wenst dat met met een warmtepomp natuurlijk ook te bereiken. We merken met een warmtepomp in de praktijk dat temperatuur en waterflow enorm belangrijk zijn. Het vermogen van een warmtepomp is al niet zo hoog, dus uw radiatoren of lange leidingen vloerverwarming hebben nog veel meer tijd nodig.

 

Sterker nog het komt helaas vaak voor dat de installatie helemaal niet meer op temperatuur komt. Met als gevolg veel draaiuren en vooral pendelgedrag van de warmtepomp en een hoge stroom rekening tot gevolg!

 

hieronder een voorbeeld van pendelgedrag van een warmtepomp, die zijn warmte niet kwijt kan

Moduleren van een cv-ketel/warmtepomp

 

Moduleren HR ketel/Warmtepomp

 

Met waterzijdig inregelen is simpel gezegd zorgen dat de retour temperatuur van het water in verhouding langer koud blijft, dus dat het aanvoerwater langer warm blijft in je radiatoren en vloerverwarmingen dus veel beter kan verwarmen.

 

Hierdoor gaat de cv-ketel of warmtepomp al veel lager in toeren draaien met veel minder energie en dus besparing op het gas en elektriciteit als gewenste resultaat.

 

 

hieronder een voorbeeld van een warmtepomp waar de installatie in balans is, en daardoor een beter patroon laat zien

Waterzijdig in balans

 

Waterzijdig inregelen de uitkomst?

 

Zeker een JA met waterzijdig inregelen wordt er een ''water'' balans gemaakt. 

 

Dus simpel gezegd de radiatoren of korte vloerverwarming slangen die dichtbij een HR ketel of warmtepomp zijn geinstalleerd krijgen minder cv water. Maar de radiatoren die verder weg hangen of lange vloerverwarming slangen juist meer cv water.

 

Door waterzijdig in te regelen creëer je een balans in je cv water en verhoog je het comfort, met als resultaat je gas/stroom rekening daalt, het het voelt comfortabel aan, ook met lagere water temperaturen.

 

Hieronder een afbeelding met radiatoren hoe 95% van alle huishoudens eruit zien, deze zijn dus niet waterzijde ingeregeld 

 

Hieronder twee radiatoren welke waterzijzig zijn ingeregeld, je ziet een mooie overgang in kleur en dus ook in temperatuur 

Monitoring

 

Monitoring

 

Wij monitoren warmtepompen sinds 2021, met gemiddeld 500 installaties per stookseizoen welke we iedere dag in de gaten houden. Met name in de opstartfase medio Oktober zien we juist dat installaties, welke dus NIET zijn ingeregeld een pendel gedrag ontstaan van de warmtepomp.

 

De warmtepomp heeft dan eigenlijk te veel vermogen vanwege de wat hogere buiten temperaturen, maar kan zijn warmte en dus vermogen niet goed kwijt overdag in de installatie.

 

Vaak is de cv-installatie te klein, of er is een te kleine buffervat gemonteerd dit zijn vaak de grootste boosdoeners, doordat dit vaak al minimaal is en dan nog eens een NIET ingeregelde cv-installatie komt het retourwater te heet terug en de warmtepomp gaat aan en na korte tijd weer uit en vervolgens weer aan.

 

Ga direct naar onze webpagina monitoring of druk op de onderstaande knop

 

Hoe gaat dit in de praktijk

 

Het waterzijdig inregelen in de praktijk

 

In de meeste huizen met bestaande radiatoren betekend dit het vervangen van ''bestaande'' radiatorkranen voor ''instelbare'' radiatorkranen en voetventielen.

 

Voor woning met vloerverwarming worden er vaak flowmeters gemonteerd, met de instelbare kranen. 

Met deze flowmeters/kranen word de inwendig waterdoorlaat aangepast, of mensen vervangen hun verdeler voor een nieuwe LTV of hybride, daar zitten altijd flowmeters op om deze waterzijdig in te stellen.

 

Met een warmtebeeldcamera worden de instellingen op de radiator kraan of flowmeter bij vloerverwarming ingesteld en kunnen we ook warmtestromen zien, hierdoor komt er dus overal even veel cv water door de installatie. 

 

In de praktijk betekent dat de radiator of vloerverwarming achter in huis ook warm kunnen worden en blijven zelfs met minder watertemperaturen.

 

Hieronder een voorbeeld links vloerverwarming met flowmeters en rechts een instelbare radiatorkraan 

Wat kost dit nu

 

Investering

 

Ondanks dat het waterzijdig inregelen meer NIET dan WEL wordt gedaan, is ons advies deze investering wel mee te laten nemen. U gaat met een aanschaf van een nieuwe warmtepomp ook niet over één nacht ijs, dus waarom deze investering niet mee laten wegen.

 

Het is toch zonde om veel geld te investeren in een nieuwe HR-ketel of Warmtepomp installatie, welke niet helemaal rendeert zoals je zou mogen verwachten.

 

 

Wat kost dat dan als je het echt goed wilt doen:

 

Laten we met radiatoren beginnen dan is ons advies om radiatorkranen van Heimeier type Eclips met voetventielen te monteren, een installateur zal deze kosten vaak incl. arbeid (leegtappen installatie, oude kraan verwijderen, nieuwe kraan monteren, vullen en ontluchten) ongeveer 185,- per radiator rekenen.

 

Met vloerverwarming komen er flowmeters tussen de vloerverwarming slangen en de verdeler de kosten zijn vaak incl. arbeid 110,- per groep, of u kiest voor een nieuwe verdeler welke instelbaar zijn voor HTV en LTV verwarming.

 

Het uiteindelijk waterzijdig inregelen van de kranen doen we met warmtebeelden, per radiator zijn de kosten 40,- en de vloerverwarming 20,- per groep.

 

 

Wat kost dat dan als je het minder nauwkeurig doet:

 

Laten we met radiatoren beginnen en uitgaan van standaard radiatorkranen dan adviseren we om in de retour leiding een voetventiel/afsluiter te monteren en doen we door middel van warmtebeelden de radiatoren afstellen, en knijpen we de retour van het systeem

 

Met vloerverwarming komen er dus geen flowmeters maar doen we door warmtebeelden de afsluiters van de vloerverwarming afstellen

  

Het uiteindelijk waterzijdig inregelen van de kranen doen we met warmtebeelden, per radiator zijn de kosten 40,- en de vloerverwarming 20,- per groep.

 

 

Waarom wordt dit niet vaak gedaan

 

Het waterzijdig inregelen kost veel tijd en energie en dus ook geld, installateurs hebben het vaak heel erg druk of hebben de expertise niet om het goed te doen. Wat als resultaat geeft dat de installateur het niet vaak aanbied. 

 

 

Hieronder 3 filmpjes over waterzijde inregelen Radiatoren Deel 1 en Deel 2, het 3e filmpje hoe wij dit in de praktijk doen


Wat vinden klanten van ons

Klanten zijn positief over waterzijdig inregelen! 'Gelijkmatige warmteverdeling en lagere energiekosten,' zegt een tevreden klant. Ontdek zelf de voordelen!

 

Wat vinden klanten van ons

 

Natuurlijk is het belangrijk om te weten wat mensen vinden van het product of dienst, daarom vragen we ook aan iedereen wat ze van onze communicatie vinden en zijn de resultaten zoals gehoopt.

 

dus kijk rustig even op onze recensie pagina voor het waterzijdig inregelen van uw installatie of druk op de knop

 

Montageservice

 

Montageservice:

 

Waterzijdig inregelen moet je uiteindelijk wel door een vakman laten doen.

 

Maar met het zelf ''voor''monteren kan je zeker veel geld besparen door zelf de radiator kranen te vervangen voor instelbare kranen, en bijvoorbeeld flowmeters te plaatsen bij de vloerverwarmings groepen of een nieuwe vloerverwarmingverdeler.

 

Dit zijn dure ''montage'' uren welke je al veel geld kunnen besparen.

     

Indien je zelf aan de slag gaat is het goed om te informeren welke kranen je nodig hebt, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan.

 

Als je klaar bent met het monteren neem je contact met ons op. We gaan met een warmtebeeldcamera deze kranen en flowmeters voor je afstellen, met uiteindelijk een goed rendement.

 

 

Ga direct naar onze webpagina montageservice of druk op de onderstaande knop 

 

Multimedia kanalen

YouTube/Facebook/Tweakers

 

 

Zie ons informatiekanaal op Youtube  Zie ons informatiekanaal op Facebook  Zie ons informatiekanaal op Tweakers 

  


contact met ons

Ontdek de voordelen van waterzijdig inregelen voor uw comfort en kostenbesparing. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en deskundig advies op maat.