HTV of LTV vloerverwarming

HTV verdelers of LTV verdelers 

 

Een wedstrijd Hoog Temperatuur vs Laag Temperatuur vloerverwarming nou zeker niet, wel weer een belangrijke aandachtspunt bij een Warmtepomp!

 

Heb je ook radiatoren of convectoren klik dan op onderstaande knop voor nog meer informatie.

 

Hoog temperatuur verdelers

Hoog Temperatuur Verdelers

 

De meeste Bewoners in Nederland met vloerverwarming hebben HTV (Hoog Temperatuur Verdeler) uitgevoerd mèt circulatie pomp is gemaakt en bedacht voor hogere aanvoer temperaturen rond 60-75 graden welke de cv ketel meestal produceert.

Op deze verdeler zit bovenop een thermostaatknop met een voeler om de temperatuur te meten, deze thermostaatknop kan geen temperatuur mengen.

 

Vandaar dat er altijd een circulatiepomp in een HTV verdeler zit ingebouwd welke ervoor zorgt dat dit wel gebeurd.

 

Circulatiepomp in de vloerverwarming

Wat doet de circulatiepomp in een HTV Verdeler:

 

De ingebouwde circulatiepomp in deze HTV verdelder, mengt retourwater bij het aanvoerwater waardoor uiteindelijk gemengd cv-water wordt gemaakt en deze je vloerverwarmings slangen in stuurt.

 

Wat er gebeurd in de praktijk met het monteren van een Warmtepomp is dat de aanvoer temperatuur vaak lager wordt ingesteld van 70 naar bijvoorbeeld 35 graden, want rendement krijg je bij pas bij lage aanvoer temperaturen!

 

Deze 35 graden vertrekt dus uit de WP en verliest misschien 2-3 graden onderweg tot aan de HTV verdeler.

De thermostaat knop staat bijvoorbeeld op 35 dus laat dit vervolgens door, de circulatiepomp mengt “nog steeds” retour water bij dat proces verandert niet en kan je ook niet veranderen.

 

Met als gevolg dat in de vloer misschien maar 23-25 graden aanvoer water komt, terwijl je uitgaat van 35 graden, wat in de praktijk zal neer komen is dat je weinig merkt van deze temperaturen, en dat de vloer kil aanvoelt.

 

Voorbeeld hieronder een HTV vloerverwarming verdeler met pomp

Youtube HTV verdeler

Hieronder kunt u zien in een korte video hoe een HTV verdeler werkt

Laag temperatuur verdelers

LTV Verdeler:

 

Dan maar een LTV (Laag Temperatuur Verdeler) laten monteren deze zijn standaard zonder pomp lekker zuinig geen pompje erin en meteen warmte je vloer in, klopt helemaal maar let hiermee op.

 

Heb je radiatoren in huis samen met een LTV verdeler dan moet je er héél goed op letten dat 35 graden prima voor vloerverwarming is, maar voor radiatoren niet, ze voelen namelijk vaak lauw en oncomfortabel aan.

 

Temperatuur aanvoerwater verhogen dan echt niet doen! Te hoge aanvoer temperaturen die je instelt komt ook in je vloerverwarming terecht, er is namelijk geen menging meer dus 50 graden aanvoerwater, is ook 50 graden de vloer in!

 

Let er ook voor op dat je hoofdleidingen naar de LTV verdeler groot genoeg zijn, lage aanvoer temperaturen betekent ook grotere aanvoer diameters omdat de pomp in de warmtepomp het water makkelijk moet kunnen rondpompen, en dat gaat niet door kleine diameters.

 

Een aandachtspunt bij LTV verdeler is dat je namelijk wel moet weten hoeveel meter vloerverwarming slangen per groep zit aangesloten, voor LTV is het advies max 80-85 mtr het liefst 17-18mm diameter.

 

Dus even een HTV verdeler omwisselen voor LTV daar zou ik maar niet zo zeker van zijn!

 

 

Voorbeeld hieronder LTV verdeler zonder pomp aanvoer temperaturen zijn dan vaak max 35 graden.

Hybride verdelers

Hybride verdelers

 

Fabrikanten zijn op zoek naar de beste verhoudingen voor Hoog temperatuur en Laag temperatuur vloerverwarming verdelers, hier zijn de Hybride verdelers momenteel in opmars, wat is een hybride vloerverwarming verdeler.

 

Een Hybride verdeler kan d.m.v een interne pomp uw cv water makkelijk uw vloerverwarming slangen voeden met water, het bijkomend voordeel is dat deze verdeler is uitgerust met een mengstop, dat betekend dat u het retourwater wat de pomp gebruikt kan knijpen of juist kan geven, hierdoor kunt u een balans vinden voor Hoog temperatuur Middeltemperatuur of Laag temperatuur cv water.

 

Ander bijkomend voordeel is dat met bestaande situaties u vaak niet weet hoeveel meter slang er per groep zit aangesloten, dit kan zijn 80mtr, 100mtr of zelf 150mtr, met deze hybride verdelers met standaard ingebouwde cv pomp hoeft u daar geen zorgen over te maken.

 

Nog een voordeel van deze verdelers is dat de aansluitmaat op de verdeler vanaf 22mm gebruikt kan worden, welke je juist bij LTV verdelers minimaal 25mm of meer nodig hebt.

 

Naregeling en Pendelgedrag

 

Naregeling toepassen

 

Het naregelen van een vloerverwarming wordt steeds vaker toegepast, zeker met nieuwbouw een verplichting trouwens.

Maar wat is naregeling precies, dit zorgt ervoor dat d.m.v. motoren op de verdeler en een thermostaat dat ruimte's zoals een garage, slaapkamer en hal geknepen kunnen worden zodat de warmte niet naar ruimte gaan welke niet echt nodig zijn.

 

Top bedacht en werkt vaak ook goed, maar wees bewust, dat naregeling ook een negatief effect heeft, stel u heeft 5 groepen vloerverwarming waarvan en 3 groepen nageregeld zijn, dan loop je een groot risico dat je warmtepomp gaat pendelen.

 

Pendelen:

 

Een warmtepomp heeft ongeveer 10 minuten nodig om naar stand-by te gaan, dus moet hij zijn warmte in die tussentijd wel af kunnen geven, als meer dan 80% dicht staat, dan lukt dat niet goed genoeg en gaat de Warmtepomp pendelen, zoals we dat noemen aan/uit aan/uit elke keer weer.

 

Komt dit voor of heb je interesse om naregeling toe te passen kijk dan hieronder naar een buffervat oplossing daar vertellen we je alles over.

 

Waterzijdig inregelen

 

Waterzijdig inregelen:

 

Misschien een benaming welke je vroeger net zo vaak tegen kwam, maar juist nu met de opkomst van warmtepompen juist meer hoort.

 

Een belangrijk item, misschien wel èèn van de belangrijkste, wat houd dit nu precies in, in simpele bewoording, het in balans brengen van je cv water in het systeem, niet te veel en ook niet te weinig voor iedere radiator of vloerverwarmingsgroep de juiste hoeveel water, dat zorgt voor een balans, en dus veel rustiger verwarmen zonder al te veel energieverlies.

 

Dit kost tijd, en soms wat montage werkzaamheden, we hebben daarom een hele webpagina gemaakt speciaal voor dit onderwerp.

 

Conclusie

 

 Conclusie:

 

Neem geen risico, laat je goed informeren wat wel of wat niet mogelijk is in uw situatie thuis, bij de buren kan het net wat anders zijn als bij jullie. Met een warmtepomp moet je hier zekere goed naar kijken, het is zonde om eerst veel geld te investeren als later blijkt dat het niet goed werkt.

 

contact met ons

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze LTV en HTV verdelers voor vloerverwarmings systemen