aandachtspunten warmtepompboiler

Ontdek de belangrijkste aandachtspunten bij het overwegen van een warmtepompboiler

Is mijn huis geschikt voor een warmtepompboiler

Aandachtspunten Warmtepompboiler, waar moet je nu precies op letten als je een warmtepompboiler overweegt een warmtepompboiler heeft vele voordelen maar ook aandachtspunten die we graag hieronder uitleggen.

 

CV ketel of Stadsverwarming

 

Cv ketel of stadsverwarming

 

De meeste mensen hebben een verwarmingsketel of stadswarmte en weten vaak ook dat hier met warmwater tappen de cv ketel of stadswarmte  aan gaat, altijd heerlijk warmwater, of je nu 5 minuten of 30 minuten nodig hebt de ketel of stadswarmte gaat maar door en door.

 

Natuurlijk kost dit gas of GJ maar wat veel mensen niet weten is dat het totale hoeveelheid gas/GJ maar slechts 10-13% tapwater is, en ruim 80-85% verwarming. Ons advies kijk eerst naar je groot verbruikers, en pas daarna je kleinverbruikers.

 

Lees hier meer informatie over de grootverbruikers in huis zoals besparen op uw verwarming

 

Gezinsleden

 

Gezin situatie


Erg belangrijk! Zoals we hierboven hebben aangegeven is warmwater eigenlijk maar een klein deel van uw totale gasverbuik, maar heeft u een groot gezin, of mensen die toch wat langer willen douchen gaat natuurlijk uw gasverbuik hiermee omhoog, vandaar dat we hieronder willen uitleggen wanneer je wel of geen warmtepompboiler kunt toepassen.

 

Warmwater voorraad

 

Warmtepompboiler leeg tappen:

 

Een warmtepompboiler werkt traag, een warmtepompboiler van 200ltr zonder tussenkomst van een electrische element heeft een uur of 5-7 nodig voordat hij helemaal is opgewarmd is tot 60 graden. Tijdens het tappen van warmwater uit de boiler, schakelt de boiler de warmtepomp in om het water op te warmen, echter doordat er sneller warmwater wordt getapt dan de warmtepomp kan leveren aan warmte zal het water in in de boiler afkoelen. 

 

 

Besparen op warmwater:

 

Wat heel belangrijk is om lang met uw voorraad te doen is uw doorstroomsnelheid, hoe sneller en meer druk op uw warmwaterkraan hoe sneller je de boiler leeg kunt tappen. Wij adviseren om de waterdruk van uw warmwater kant te meten/controleren. Dit doet u met een emmer waarin de liters staan vermeld, houd de stopwatch in de hand, zet de warmwaterkraan vol open en houd precies 1 minuut lang de kraan open, kijk na deze 1 minuut hoeveel liter water er in de emmer zit, zit hier bijvoorbeeld 7 liter in dan weten we dat uw warmwater 7 ltr. per minuut is.

 

Met een bespaardouch, of kraan kunt u al vele liters water besparen, en dus langer met uw voorraad warmwater doen.

 

hotfill aansluiten cv-ketel

 

Hotfill aansluiting op uw bestaande cv ketel/stadswarmte

 

Ruim 95% van de mensen met een cv ketel in huis die een warmtepompboiler overwegen kiezen voor een hotfill aansluiting.

Wat is een hotfill aansluiting? deze aansluiting wordt gemaakt op uw bestaande warmwater aansluiting van uw cv ketel of stadswarmte-unit de koudwater aansluiting van de cv ketel gaat eraf, en wordt direct op de warmtepompboiler aangesloten (onderin) De heet water aansluiting van de warmtepompboiler (bovenin) gaat vervolgens naar de koud water aansluiting van de cv ketel, daarna stellen we het vermogen van de cv ketel af en klaar.

 

Wat er gebeurt tijdens het douchen....dan zal het heet water direct vanaf de warmtepompboiler via de cv ketel naar uw kranen gaan, als u lang gaat douchen zal de temperatuur in de boiler langzaam zakken, en zal na meting in uw cv ketel als het water rond de 40 graden is aan springen om met gas de rest op te warmen.

 

Na het sluiten van de kraan stopt de cv ketel meteen, en is de wamtepompboiler al bezig om het water in de boiler op te warmen.

Hierdoor heeft u altijd warmwater in huis, wat voor 93% duurzaam is opgewekt.

 

hotfill aansluiten warmtepomp

 

Hotfill aansluiting op uw nieuwe of bestaande warmtepomp

 

Wat is een hotfill aansluiting? deze aansluiting wordt gemaakt op uw bestaande warmtepomp cv, de koudwater aansluiting wordt direct op de warmtepompboiler aangesloten (onderin) De heet water aansluiting van de warmtepompboiler (bovenin) gaat vervolgens naar de koud water aansluiting van de warmtepomp cv

 

Wat er gebeurt tijdens het douchen....dan zal het heet water direct vanaf de warmtepompboiler via uw warmtepomp cv naar uw kranen gaan, als u lang gaat douchen zal de temperatuur van de boiler in de warmtepomp cv langzaam zakken en zal de compressor in de warmtepomp cv aan gaan.

Na het sluiten van de kranen is de wamtepompboiler en de warmtepomp cv al bezig om het water verder op te warmen.

 

Het doel van het monteren van een warmtepompboiler naast de huidige warmtepomp is ervoor te zorgen dat de warmtepomp cv alleen vele uren gaat draaien voor het opwarmen van de cv installatie, dit bespaart een hoop pendelgedrag indien uw warmtepomp voor cv ook nog eens het warm water op temperatuur moet houden, met het monteren van een warmtepompboiler heeft u dus meer warmwater op voorraad, en u warmtepomp voor cv gaat dan veel langer mee.

 

op=op

 

Warmwaterinhoud van de boiler

 

Een kleine boiler is natuurlijk sneller leeg dan een grote boiler, maar kijk hoeveel warmwater u ongeveer verbruikt. Gaat u de warmtepompboiler inzetten als hotfill dan kan de kleinste boiler al genoeg zijn, heb je een groter gezin, ga je al standaard richting de 200 liter of meer.

 

Ga je voor volledige inzet van je warmtepompboiler dus zonder hotfill aansluiten, dan moet je vaak wel de grootste pakken, of een keus maken voor een kleinere boiler en accepteren dat op ook écht op is.

 

gewicht en Geluid

 

Gewicht

 

Probeer er op te letten dat water een flink gewicht heeft, de boilers hebben gemiddeld een gewicht van 60kg het mooiste zou zijn dat de boiler in de buurt van uw warmwatervoorziening zit.

Heeft u een houtenvloer wees er van bewust dat de vloer het gewicht van de boiler gevuld met water kan dragen..., weet u het niet zeker, laat u dan goed informeren, of kies een andere locatie waarbij het wel kan. 

 

“voorbeeld” een boiler van 200Ltr weegt 60kg + 200ltr water= 200kilo in totaal 260kg.

 

 

Geluid

 

Een warmtepompboiler maakt geluid, een ventilatiewarmtepomp maakt meer geluid dan een monoblock warmtepompboiler, wij verkopen alleen monoblock warmtepompboilers, heeft u een naast gelegen slaapkamer of open ruimte let daar dan op, onze monoblock warmtepompboilers zijn te vergelijken met een grote koelkast.

 

Beluister hier het geluid van een water-water warmtepompboiler.

 

electrische element

 

Electrische Element

 

Deze zit standaard ingebouwd, om sneller de boiler op te warmen, echter door dit element in te zetten zal het stroomverbruik verder omhoog gaan. Dit wil je eigenlijk voorkomen, dus ons advies is de warmtepomp zoveel mogelijk zijn werk te laten doen, en als het echt moet kan het electrische element aangezet worden, of je moet genoeg zonnepanelen hebben liggen dan vooral aan laten staan!

 

COP/SCOP

 

COP/SCOP

 

Staar je niet blind aan een hoge COP, deze waarde van een warmtepomp wat vaak in een brochure vermeld staat.

Maar wat of zegt een COP of SCOP, precies? klik hier voor meer informatie.

 

media kanalen

olg ons op YouTube en blijf op de hoogte van de nieuwste video's
Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, tips en evenementen

 

 YouTube/Facebook

 

Zie ons informatiekanaal op Youtube over warmtepompen 

 

Zie ons informatiekanaal op Facebook over Warmtepompboilers 

 

Zie ons informatiekanaal op Facebook over Algemene warmtepompen 

 

contact met ons