Aandachtspunten warmtepompboiler

Aandachtspunten Warmtepompboiler, waar moet je nu precies op letten als je een warmtepompboiler overweegt een warmtepompboiler heeft vele voordelen maar ook aandachtspunten die we graag hieronder uitleggen.

 

Warmtepompboiler

 

Cv ketel:

 

De meeste mensen hebben een verwarmingsketel en weten vaak ook dat hier met warmwater tappen de cv ketel aan gaat, altijd heerlijk warmwater, of je nu 5 minuten of 30 minuten nodig hebt de ketel gaat maar door en door. Natuurlijk kost dit gas, maar wat veel mensen niet weten is dat het totale hoeveelheid gas maar slechts 10-13% tapwater is, en ruim 80-85% verwarming.

Ons advies kijk eerst naar je groot verbruikers, en pas daarna je kleinverbruikers.

 

Lees hier meer informatie over de grootverbruikers in huis zoals besparen op uw verwarming

 

 

Gezin situatie


Erg belangrijk! Zoals we hierboven hebben aangegeven is warmwater eigenlijk maar een klein deel van uw totale gasverbuik, maar heeft u een groot gezin, of mensen die toch wat langer willen douchen gaat natuurlijk uw gasverbuik hiermee omhoog, vandaar dat we hieronder willen uitleggen wanneer je wel of geen warmtepompboiler kunt toepassen

 

 

Warmtepompboiler leeg tappen:

 

Een warmtepompboiler werkt traag, een warmtepompboiler van 200ltr zonder tussenkomst van een electrische element heeft een uur of 5-7 nodig voordat hij helemaal is opgewarmd is tot 60 graden. Tijdens het tappen van warmwater uit de boiler, schakelt de boiler de warmtepomp in om het water op te warmen, echter doordat er sneller warmwater wordt getapt dan de warmtepomp kan leveren aan warmte zal de boiler afkoelen. 

 

 

Besparen op water:

 

Wat heel belangrijk is om lang met uw voorraad te doen is uw doorstroomsnelheid, hoe sneller en meer druk op uw warmwaterkraan hoe sneller je de boiler leeg kunt tappen. Wij adviseren om de waterdruk van uw warmwater kant te meten/controleren. 


Met een bespaardouch, of kraan kunt u al vele liters water besparen, en dus langer met uw voorraad warmwater doen.

 

 

Electrische Element

 

Deze zit standaard ingebouwd, om sneller de boiler op te warmen, echter door dit element in te zetten zal het stroomverbruik verder omhoog gaan. Dit wil je eigenlijk voorkomen, dus ons advies is de warmtepomp zoveel mogelijk zijn werk te laten doen, en als het echt moet kan het electrische element aangezet worden.

 

 

Volledig de warmtepompboiler inzetten?

 

Wenst u de warmtepompboiler volledig in te zetten als warmwater voorziening zonder cv ketel, houd dan rekening met het bovenstaande, kijk goed naar uw gezins situatie, en zorg dat u voldoende warmwater op voorraad heeft staan, want op=op

 

 

Hotfill aansluiting?

 

Ruim 95% van de mensen met een cv ketel in huis die een warmtepompboiler overwegen kiezen voor een hotfill aansluiting.

Wat is een hotfill aansluiting? deze aansluiting wordt gemaakt op uw bestaande cv ketel, de koudwater aansluiting van de cv ketel gaat eraf, en wordt direct op de warmtepompboiler aangesloten (onderin) De heetwateraansluiting van de warmtepompboiler (bovenin) gaat vervolgens naar de koudwater aansluiting van de cv ketel, daarna stellen we het vermogen van de cv ketel af en klaar.

 

Wat er gebeurt tijdens het douchen zal het heet water direct vanaf de warmtepompboiler via de cv ketel naar uw kranen gaan, als u lang gaat douchen zal de temperatuur in de boiler langzaam zakken, en zal na meting in uw cv ketel de ketel aan springen om met gas de rest op te warmen.

 

Na het sluiten van de kraan stopt de cv ketel meteen, en is de wamtepompboiler al bezig om het water in de boiler op te warmen.

Hierdoor heeft u altijd warmwater in huis, wat voor 95% duurzaam is opgewekt.

 

 

Warmwaterinhoud van de boiler

 

Een kleine boiler is natuurlijk sneller leeg dan een grote boiler, maar kijk hoeveel warmwater u ongeveer verbruikt. Gaat u de warmtepompboiler inzetten als hotfil dan kan de kleinste boiler al genoeg zijn, heb je een groter gezin, ga je al richting de 200 liter of meer.

Ga je voor volledige inzet van je warmtepompboiler dan moet je vaak wel de grootste pakken, of een keus maken voor een kleinere boiler en accepteren dat op ook écht op is.

 

 

Gewicht

 

Probeer er op te letten dat water een flink gewicht heeft, de boilers hebben gemiddeld een gewicht van 60kg het mooiste zou zijn dat de boiler in de buurt van uw warmwatervoorziening zit.

Heeft u een houtenvloer wees er van bewust dat de vloer het gewicht van de boiler gevuld met water kan dragen..., weet u het niet zeker, laat u dan goed informeren, of kies een andere locatie waarbij het wel kan. 


“voorbeeld” een boiler van 200Ltr weegt 60kg + 200ltr water= 200kilo in totaal 260kg.

 

 

Geluid

 

Een warmtepompboiler maakt geluid, een ventilatiewarmtepomp maakt meer geluid dan een monoblock warmtepompboiler, wij verkopen alleen monoblock warmtepompboilers, heeft u een naast gelegen slaapkamer of open ruimte let daar dan op, onze monoblock warmtepompboilers zijn te vergelijken met een grote koelkast.

 

Beluister hier het geluid van een monoblock warmtepompboiler.

  

 

 

COP/SCOP

 

Staar je niet blind aan een hoge COP, deze waarde van een warmtepomp wat vaak in een brochure vermeld staat, maar wat of zegt een COP of SCOP, precies? klik hier voor meer informatie.

 

 

YouTube

 

Tot slot voor meer informatie over geluid, advies en warmtepompen zie ons Youtube kanaal.

 

 

Als je met het bovenstaande een beetje rekening houd, dan heb je aan een warmtepompboiler heel veel plezier!