Hybride Warmtepompen
Wat kost een hybride warmtepomp, wat zijn de voor en nadelen van een warmtepomp tot welke subsidies zijn er in 2023 allemaal vragen waar we op deze pagina allemaal uitleg over gaan geven.
Vele cv-ketel fabrikanten zoals Nefit, Atag, Intergas, Vaillant, Remeha, Atlantic maken nu ook in plaats van cv ketels ook warmtepompen, de meest bekende warmtepompen die we nu in de media vaak horen zijn dus Hybride warmtepompen.
Onze doelstelling is langzaam van het gas af te gaan, je merkt het ook in de energie rekening dat gas prijzen enorm zijn gaan stijgen 50% tot 70% meer dan 3 jaar geleden, dus het loont de moeite eens te kijken voor een alternatief, zonder meteen de gasketel de deur te wijzen.
Hybride warmtepomp als alternatief?
Een Hybride warmtepomp is veruit het meest bewezen systeem wat goed samen kan weken met uw bestaande cv ketel wat resulteerd in 1kw stroom opname en 4kw warmte afgifte, we noemen dit ook wel eens COP (Coëfficiënt of Performance)
klik hier voor meer informatie over COP en SCOP daar hebben we een hele pagina met uitleg.
Van het gas af
Kun je met een hybride warmtepomp van het gas af, of kan een hybride warmtepomp ook zonder gas
Hybride warmtepompen zijn namelijk geen oplossing om geheel van het gas af te gaan.
Waarom zou je zeggen: omdat hybride warmtepompen vaak net te weinig vermogen heeft om ook warmwater te maken, én bij extreme kou zal de warmtepomp toch de cv ketel aansturen om bij te stoken.
Maar als je een goed geïsoleerde woning heeft het liefst nog met vloerverwarming dan kan je heel veel gas besparen.
Gasverbuik
Het resultaat is wel dat er een enorme gasdaling tot wel 80% haalbaar kan zijn. Bij grote woonhuizen en wat minder geisoleerde huizen is het eerder 50% en bij een goed geisoleerde woning of kleinere woningen het liefst met vloerverwarming zelfs 90%
Is mijn afgifte systeem wel goed?
Heel dit stuk bepaald eigenlijk het rendement van de warmtepomp, heeft u radiatoren of vloerverwarming of een combinatie, dan is het goed om te weten dat met radiatoren het rendement ongeveer 15% lager ligt dan met vloerverwarming. Waarom omdat de warmtepomp langer en harder moet werken om hogere watertemperaturen te kunnen maken, ook willen we zorgen dat de warmtepomp minder of niet gaat pendelen.
Zie ook deze link voor de aandachtspunten over het afgifte systeem
Buffervat een uitkomst
Wij geloven heilig dat een een hybride warmtepomp in combinatie met een buffervat vele malen beter zijn werk kan doen, het rendement is hoger en de hybride warmtepomp, (die al traag is van zich zelf) kan langzaam de gehele installatie incl. buffervat op temperatuur maken en houden, er is geen pendelgedrag meer en dit komt ten goede van het comfort en de rust in de installatie. Tevens zorgt defrost ervoor dat het benodigde warm cv-water uit het buffervat onttrokken kan worden i.p.v. uw afgifte systeem.
Zie ook deze link voor het wel of niet toepassen van een buffervat
Zie ook deze link voor het defrosten van een warmtepomp
Vuilfilter
Een veel besproken onderwerp, wordt te weinig toegepast, maar zorgt voor schoon en magnetietvrij cv water, vervuilt cv water met magnetietkristallen maken namelijk de componenten van de warmtepomp stuk. Helaas maken maar weinig installateurs gebruik van deze filters, terwijl die heel belangrijk kan zijn voor een goed werkend systeem.
Aandachtspunten voor een Hybride warmtepomp
We moeten daarom een alternatief zoeken dan verwarmen op gas, dat is op dit moment toch wel stroom, maar is uw woonhuis wel geschikt om elektrische te verwarmen, zie daarom deze onderstaande links daar leggen we per onderdeel uit wat de aandachtspunten zijn.
Zie ook deze link voor de aandachtspunten over All-Electric systemen
Zie ook deze link voor de aandachtspunten over Hybride systemen
Zie ook deze link voor de aandachtspunten over Airconditioning systemen
Zie ook deze link voor de aandachtspunten over Warmtepompboilers
Kosten:
Een Hybride warmtepomp kopen is relatief eenvoudig, maar goed installeren heb je vakbedrijven voor nodig.
Het is zonde om veel geld uit te geven, en dat later blijkt dat het systeem niet goed gemonteerd is. Laat u daarom ook goed voorlichten, en kijk goed rond en lees de ervaringen van gebruikers en kijk naar de werkzaamheden van een installateur.
Een gemiddelde warmtepomp kost rond de 4000,-, wij zeggen als ezels bruggetje 1000,- per kW dus 4kw is 4000,- en 6kw 6000,- investering.
Bent u op zoek naar een warmtepomp installateur, neem dan snel contact op met ons!
Een paar aandachts puntjes die van belang zijn om te weten
*Hybride warmtepompen hebben het beste rendement op lage cv water temperaturen, 50 graden is mogelijk, maar gaat wel ten koste van het rendement.
*Hybride warmtepompen maken geluid buiten let op met de opstelling van de buitenunit.
*Hybride warmtepompen condenseren buiten, 1 liter water per 25min is mogelijk, dus houd hier rekening mee.
*Hybride warmtepompen werken het beste als het buitendeel en binnendeel minimaal 3 en maximaal 10mtr van elkaar vandaan staan.
*Hybride warmtepompen hebben een buffervat nodig indien men naregeling gebruikt.
*Hybride warmtepompen hebben vaak beperkt vermogen van 4 tot 10kw.
*Hybride warmtepompen werken vaak het beste met kamerthermostaten van eigen merk.
Subsidie
Iedere warmtepomp heeft een subsidie bedrag afhankelijk van het vermogen krijgt u als particulier in een bestaande woning subsidie, uitgezonderd helaas airconditioning systemen.
Klik op deze link kunt u kijken hoeveel subsidie u kunt krijgen.
YouTube/Facebook/Tweakers
Zie ons informatiekanaal op Youtube over warmtepompen
Zie ons informatiekanaal op Facebook over warmtepompen
Zie ons informatiekanaal op Tweakers over warmtepompen