Hybride warmtepomp

Hybride Warmtepompen

 

Vele ketel fabrikanten zoals Nefit, Atag, Intergas, Vaillant, Remeha, Atlantic maken nu ook in plaats van cv ketels ook warmtepompen, de meest bekende warmtepompen die we nu in de media vaak horen zijn dus Hybride warmtepompen.

 

Onze doelstelling is langzaam van het gas af te gaan, je merkt het ook in de energie rekening dat gas prijzen enorm zijn gaan stijgen 50% tot 70% meer dan 3 jaar geleden, dus het loont de moeite eens te kijken voor een alternatief, zonder meteen de gasketel de deur te wijzen.

 

We moeten daarom een alternatief zoeken dan verwarmen op gas, dat is op dit moment stroom, kies je voor een Airconditioning of hybride systeem, of toch voor all-electric dit zijn allemaal warmtepomp systemen.

 

Een warmtepomp is veruit het meest bewezen systeem wat resulteert in 1kw stroom opname en 4kw warmte afgifte.

We noemen dit ook wel COP (Coëfficiënt of Performance) wilt u meer informatie hierover kijk dan hier, maar wilt u toch nog gas behouden kunt u beter naar een hybride warmtepomp oplossing gaan. 

 

 

Hybride als alternatief?

 

We moeten daarom een alternatief zoeken dan verwamen op gas, dat is op dit moment stroom.

Een warmtepomp is veruit het meest bewezen systeem wat resulteerd in 1kw stroom opname en 4kw warmte afgite. we noemen dit ook wel eens COP klik hier voor meer informatie. Wilt u helemaal van het gas af kunt u beter bij all-electric warmtepompen kijken.

 

 

Niet helemaal van het gas af

 

Hybride warmtepompen zijn namelijk geen oplossing om geheel van het gas af te gaan.

Waarom zou je zeggen, omdat hybride warmtepompen vaak net te weinig vermogen heeft om warmwater te maken, én bij extreme kou zal de warmtepomp toch de cv ketel aansturen om bij te stoken.

 

 

Gasverbuik

 

Echter het resultaat is wel een enorme gasdaling tot wel 80%  haalbaar kan zijn. Bij grote woonhuizen en slecht geisoleerde huizen is het eerder 50% en bij goed geisoleerde woning of kleinere woningen het liefst met vloerverwarming zelfs 80%

 

 

Is mijn afgifte systeem wel goed?

 

Heel dit stuk bepaald eigenlijk het rendement van de warmtepomp, heeft u radiatoren of vloerverwarming of een combinatie, dan is het goed om te weten dat met radiatoren het rendement ongeveer 15% lager ligt dan met vloerverwarming. Waarom omdat de warmtepomp langer en harder moet werken om hogere watertemperaturen te kunnen maken, ook willen we zorgen dat de warmtepomp minder of niet gaat pendelen.

 

Zie ook deze link voor de aandachtspunten

 

 

Buffervat een uitkomst

 

Wij geloven heilig dat een een hybride warmtepomp in combinatie met een buffervat vele malen beter zijn werk kan doen, het rendement is hoger en de hybride warmtepomp, (die al traag is van zich zelf) kan langzaam de gehele installatie incl. buffervat op temperatuur maken en houden, er is geen pendelgedrag meer en dit komt ten goede van het comfort en de rust in de installatie. Tevens zorgt defrost ervoor dat het benodigde warm cvwater uit het buffervat ontrokken kan worden i.p.v. uw afgifte systeem.

 

Zie ook deze link voor de aandachtspunten

 

 

Vuilfilter

 

Een veel besproken onderwerp, wordt te weinig toegepast, maar zorgt voor schoon en magnetietvrij cv water, vervuilt cv water met megnetietkristallen maken namelijk de componenten van de warmtepomp stuk. Helaas maken maar weinig installateurs gebruik van deze filters, terwijl die heel belangrijk kan zijn voor een goed werkend systeem.

 

 

Een paar aandachts puntjes die van belang zijn om te weten

 

*Hybride warmtepompen hebben het beste rendement op lage cv water temperaturen, 50 graden is mogelijk, maar gaat wel ten koste van het rendement.

*Hybride warmtepompen maken geluid buiten let op met de opstelling van de buitenunit.

*Hybride warmtepompen condenseren buiten, 1 liter water per 25min is mogelijk, dus houd hier rekening mee.

*Hybride warmtepompen werken het beste als het buitendeel en binnendeel minimaal 3 en maximaal 10mtr van elkaar vandaan staan.

*Hybride warmtepompen hebben een buffervat nodig indien men naregeling gebruikt.

*Hybride warmtepompen hebben vaak beperkt vermogen van 4 tot 10kw.

*Hybride warmtepompen werken vaak het beste met kamerthermostaten van eigen merk.

 

 

Kosten:

 

Een Hybride warmtepomp kopen is vaak envoudig, maar goed installeren heb je vakbedrijven voor nodig. Het is zonde om veel geld uit te geven, en dat later blijkt dat het systeem niet goed gemonteerd is. Laat u daarom ook goed voorlichten, en kijk goed rond en lees de ervaringen van gebruikers en kijk naar de werkzaamheden van een installateur.

 

Een gemiddelde warmtepomp kost rond de 4000,-, wij zeggen als ezels bruggetje 1000,- per kW dus 4kw is 4000,- en 6kw 6000,- investering.

 

 

Subsidie:

 

Dat is weer afhankelijk van het vermogen, op deze link kunt u kijken hoeveel subsidie u kunt krijgen

 

 


 

 

YouTube/Facebook/Tweakers

 

 

Zie ons informatiekanaal op Youtube over warmtepompen 

 

Zie ons informatiekanaal op Facebook over warmtepompen 

 

Zie ons informatiekanaal op Tweakers over warmtepompen 

 

 

 

Is mijn huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

 

Wilt u weten of een hybride warmtepomp wel geschikt is voor uw woning kijk dan eens hier