Airconditioning monteren

Aandachtspunten Airconditioning, een airco is namelijk zo gekocht, ff google en je hebt zo een airconditioning gekocht.

Een Airconditioning heeft behalve vele voordelen ook aandachtspunten die we graag hieronder uitleggen.

 

 ISOLATIE

Isolatie:

 

Isolatie van een woonhuis is belangrijk, natuurlijk voor het algehele comfort en woongenot is dit beter met een geisoleerde woning. let op indien u overweegt een airconditioning te kopen en wenst te gebruiken voor verwarming probeer uw isolatie in orde te maken. We weten ook dat een woning van de jaren 60 nooit de isolatiewaarde van een nieuwbouwhuis kan evenaren, maar géén isolatie is géén optie met een het verwarmen van een airco.

 

Lees hier meer informatie over het verwarmen met een airco.

 

 

 WARMTEPOMP

Airco een warmtepomp dan?


Jazeker! een airconditioning is een lucht-lucht warmtepomp en is bedoeld voor lokale verkoeling of verwarming zoals een woonkamer, slaapkamer of kantoor. Maar indien je in een chalet zou wonen, of alleen de woonkamer zou gebruiken kan je het gasverbruik aardig terug dringen en de airco als hoofverwarming gaan gebruiken.

 

Lees hier meer informatie over het verwarmen met een airco.

 

 

GELUID

Geluid:

 

Geluid is heel peroonlijk maar een buitenunit van een airco maakt geluid, dit geluid komt van de compressor en de ventilator in de buitenmachine en produceert met koud (verwarmen) of warm weer (koelen) meer geluid omdat hij natuurlijk harder moet werken. 

 

 

Locatie buitenmachine

 

Belangrijk detail waar we helaas ook vaak fouten in zien is de locatie van de buitenmachine zoals eerder benoemd is dat er geluid van een buitenmachine komt, dit is normaal, maar je mag er geen last van krijgen. Daarom adviseren we een warmtepomp aan een stevige ondergrond te bevestigen.

 

 

Muur bevestiging:

 

Een muur kan natuurlijk als massief ondergrond dienen maar wees bewust dat een slaapkamer muur of woonkamermuur vaak geen geen optie is omdat we juist in de winter met verwarmen of in de zomer met koelen een constant lichte bromtoon kunnen horen doordat het geluid doorgegeven kan worden.

 

Beluister hier het geluid binnen in de slaapkamer van een warmtepomp/airco unit die buiten direct aan de slaapkamer gevel hangt.

 

 

Platdak:

 

Platdak gaat onze voorkeur naar uit i.p.v. muurbevestiging als het maar geen houten dak is, hout klinkt als een klantkast, dit kan je met tegels en rubbers op het platdak beter in balans houden dan aan een muur, maar in sommige situaties werkt dit toch niet.

Een dakkapel is vaak ook geen optie, deze constructies zijn vaak minder stabiel en kunnen trillingen dus veel beter doorgeven.

 

 

Op de grond: 

 

Indien dit mogelijk is JA dit is veruit de beste oplossing, veel massa op de grond en met Bigfoots dempers is het doorgeven van geluid een heel stuk minder. We zien met deze installatie methode de minste klachten.

     

 

Buren:

 

Je buren zijn je beste vrienden zeggen we altijd, maar houd hier wel rekening mee!, er zijn geluidseisen in de wet waar je als bewoner aan moet voldoen. Overdag 45dB en in de nacht 40dB, een buitenunit van een airconditioning mag dus niet direct aan de erfgrens staan, omdat de buitenmachines allemaal meer dan 40dB produceren.

 

Beluister hier het geluid van een warmtepomp/airco unit die buiten aan de gevel hangt op 1 mtr afstand

 

 

 LEIDING LENGTE

Leiding lengte:

 

Airconditioning werken met koudemiddel leidingen belangrijk is het het volgende: minimaal 3 mtr en maximaal 10mtr is ons advies vanaf binnen unit naar buitenunit. Haakse bochten hebben 1mtr weerstand dus let op dat je hiermee niet de fout in gaat. Kom je boven de aantal meters uit moet er koudemiddel bijgevuld worden, anders verlies je veel rendement, en kost je dus ook extra stroom.

 

 

 MULTISPLIT AIRCO

Multisplit systemen  

 

We krijgen veel vragen over multisplits voor bijvoorbeeld een slaapkamer en een woonkamer. Er worden heel veel standaard systemen aangeboden/verkocht één buitendeel met 2 binnen delen. Op zich geen probleem maar deze standaard systemen zijn vaak niet gemaakt voor 100% gelijktijdigheid. Stel je koopt een multisplit 2x 3.5kW dan heb je in totaal 7kW aan vermogen binnen als de units gelijktijdig zouden functioneren.

 

De buitenunits die bij dit standaard systeem geleverd worden hebben vaak 5 tot 5,5kW aan vermogen, dus in werkelijkheid heb je 2x 2.7kW aan vermogen indien je ze alle twee aan hebt staan.

 

Let hierop, je kunt beter iets meer vermogen buitenmachine nemen, dan een te kort aan vermogen, gebruik je één airco meer dan de ander dan is een standaard multisplit natuurlijk geen probleem!

 

 

WELK MERK KOPEN

Merken airconditioning 

 

Wij hebben in de loop van de tijd alle merken wel in onze handen gehad en kunnen toch wel concluderen dat alle airco’s toch wel prima zijn, en hun ding doen mits goed gemonteerd. Er zijn een paar uitschieters waarbij wij het gevoel maar ook de ervaring inmiddels hebben dat ze toch beter zijn opgebouwd dan de andere merken.

 

 

A of B merk

 

Wij merken toch dat de het geluid en de trillingen van single split airconditioning van alle merken tot 3.5kW redelijk overeen komen of men nu een A of een B merk heeft. Maar we merken wel als we naar 5kW of meer gaan of kiezen voor een multisplit je pas echt de verschillen goed merkt. Wij hebben gemerkt en ervaren dat de Mitsubitshi en de Daikin systemen hierbij toch beter presteren en stiller zijn dan de andere merken, dat wil niet zeggen dat de andere merken veel herrie maken, maar het verschil merk je wel, waarbij Daikin zelfs A label +++ op verwarmen en koelen kan halen met de Perfera.

     

De binnenmachines daar kunnen we duidelijk in zijn die zijn gewoon goed, daar komen weinig klachten naar boven, het is vaak een design welke de doorslag geeft. Al met al zijn er volgens ons geen slechte airco’s op de markt, belangrijker nog is goede montage en een goed advies, let wel op de hogere vermogens en de multisplits, ons advies liefst op de grond monteren indien dit ook kan vanwege geluid en trillingen.

 

Onderdelen en garantie voorwaarden daar moet je goed op letten een A merk levert vaak voor een langere tijd onderdelen en zijn goed verkrijgbaar bij een een B merk is dat beperkter.

 

 COP/SCOP

COP/SCOP

 

Staar je niet blind aan een hoge COP, deze waarde van een airconditioning wat vaak in een brochure vermeld staat, maar wat of zegt een COP of SCOP, precies? klik hier voor meer informatie.

 

 


 

 

YouTube/Facebook

 

Zie ons  informatiekanaal op Youtube  over airconditioning

 

Zie ons  informatiekanaal op Tweakers over airconditioning

 

Zie ons  informatiekanaal op Facebook over Airconditioning

 

Zie ons  informatiekanaal op Facebook over Algemene warmtepompen 

 

 

 

 

Als je met het bovenstaande een beetje rekening houd, dan heb je aan een airconditioning heel veel plezier!