Aandachtspunten Airconditioning

Is mijn huis geschikt voor een airconditioning

Is mijn huis geschikt voor een airconditioning

 

Aandachtspunten Airconditioning

 

Een airco is namelijk zo gekocht. Even googelen en je hebt zo een airconditioning gekocht. Maar de vraag is ook: kan ik zomaar een airco plaatsen? Wat is een goede airco voor thuis? Wat kost het om een airco te laten plaatsen? Een split airco of een multisplit airco?

 

Dit zijn allemaal vragen met mogelijk nog meer antwoorden. Daarom hebben wij van Klimaat Techniek Nederland 🇳🇱 deze pagina ingericht om het in Jip en Janneke-taal uit te leggen waar je op moet letten. Neem daarom de volgende aandachtspunten zorgvuldig door, zodat je goed voorbereid bent.

 

Wil je meer informatie dan kan je altijd met ons chatten van 9:00-21:00 via Whatspp, of stuur een mail dat kan natuurlijk ook.

 

Isoleren

 Isolatie: Een Sleutel tot Efficiënte Airconditioning

 

De isolatie van je woning speelt een cruciale rol, niet alleen voor comfort en woongenot, maar ook voor de efficiëntie van je verwarmings- en koelsystemen.

 

Belang van Goede Isolatie

 

Wanneer je overweegt een airconditioning aan te schaffen die ook als verwarming kan dienen, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je woning goed geïsoleerd is. Hoewel een woning uit de jaren '60 nooit dezelfde isolatiewaarden zal hebben als een nieuwbouwwoning, kan een goede isolatie nog steeds aanzienlijke voordelen bieden.

 

Wat is verstandig om te isoleren?

 

Het isoleren van je woning kan variëren van het verbeteren van wandisolatie en het toevoegen van dakisolatie tot het vervangen van oude ramen door dubbele of driedubbele beglazing. Het type isolatie dat je kiest, kan een grote invloed hebben op je energiebesparing.

Voor uitgebreide informatie over welke isolatiemaatregelen de meeste besparing opleveren, kun je hier terecht.

 

Is verwarmen met een airco rendabel?

 

Als je al geïsoleerd bent, kan het rendabel zijn om met een airco te verwarmen. Moderne airco's zijn namelijk zeer efficiënt, vooral in goed geïsoleerde woningen.

 

Kan een airco verwarmen wanneer het vriest? 

 

Ja, veel moderne airco-systemen zijn ontworpen om ook bij lage temperaturen effectief te verwarmen. Wil je meer weten over het verwarmen met een airco in koude omstandigheden? Klik hieronder verder voor details en tips.  

 

Warmtepomp

Is een Airco een Warmtepomp?

 

Ja, een airconditioning is in feite een lucht-lucht warmtepomp. Deze systemen zijn ontworpen om ruimtes zoals woonkamers, slaapkamers of kantoren lokaal te koelen of te verwarmen, afhankelijk van de behoefte.

 

Veelgestelde vragen:

 

1. Is verwarmen met een airco duurder dan verwarmen met gas?

 

Nee, het verwarmen met een airco kan juist voordeliger zijn, vooral in specifieke situaties zoals in een chalet of als je alleen bepaalde ruimtes verwarmt, zoals de woonkamer. In veel gevallen kan een airco zelfs als hoofdverwarming fungeren, wat je gasverbruik aanzienlijk vermindert.

 

2. Wat is goedkoper: verwarmen met een airco of traditionele verwarming?

 

Verwarmen met een airco kan goedkoper zijn, vooral gedurende de dag. Dit komt doordat een airco elektriciteit gebruikt, en wanneer je zonnepanelen hebt, kan overtollige opgewekte stroom direct worden gebruikt om de airco te laten draaien. Hierdoor benut je je energie optimaal en bespaar je op kosten.

 

Klik hieronder voor meer informatie over de voor- en nadelen van verwarmen met een airco in de winter.

 

Geluid en locatie

Geluid van Airco Buitenunits: Wat je moet weten

 

Geluid is een subjectieve ervaring, maar het is een feit dat de buitenunit van een airco geluid produceert. Dit geluid komt van de compressor en de ventilator in de unit. Tijdens koud weer (voor verwarming) of warm weer (voor koeling) neemt het geluid toe, omdat de unit harder moet werken om de gewenste temperatuur te bereiken.

 

■ In de praktijk krijgen we vaak vragen zoals:

■ Heb je een vergunning nodig voor een buitenunit van een airco?

■ Wat kun je doen tegen geluidsoverlast van een airco?

■ Hoe luid mag een airco zijn?

■ Wat als er geluidsoverlast is bij de buren?

■ Hieronder geven we meer inzicht in deze vragen en belangrijke geluidseisen.

 

Geluidseisen

 

Volgens de wettelijke normen mag het geluidsniveau overdag (7:00-19:00 uur) niet hoger zijn dan 45 dB, en in de avond/nacht (19:00-7:00 uur) maximaal 40 dB.

 

Locatie van de buitenunit

 

De juiste plaatsing van de buitenunit is cruciaal om geluidsoverlast te beperken. De unit moet geplaatst worden waar voldoende ruimte is voor zowel luchtcirculatie als onderhoud. Dit wordt vaak over het hoofd gezien, wat later tot problemen kan leiden. Overleg altijd met de installateur om de meest geschikte locatie te bepalen, waarbij rekening wordt gehouden met geluidsnormen en praktische overwegingen.

 

Muurbevestiging

 

Hoewel een muur een stevige basis kan bieden voor de buitenunit, is het belangrijk om te vermijden dat deze bevestigd wordt aan muren van slaapkamers of woonkamers. Dit kan namelijk voor ongewenst geluid binnenshuis zorgen. Ook moet rekening worden gehouden met de afstand tot buren om te voldoen aan de wettelijke geluidsnormen.

Het geluid van een buitenunit kan worden vergeleken met het brommende geluid van een koelkast, maar dan duidelijker hoorbaar. Buiten is het geluid vaak goed merkbaar, en binnen kan het als storend worden ervaren.

 

Plaatsing op een plat dak

 

Een plat dak is meestal de voorkeur boven een muurbevestiging, tenzij het dak van hout is. Houten daken kunnen namelijk fungeren als een klankkast, wat het geluid versterkt. Het gebruik van tegels en trillingsdempers helpt om de unit stabieler te houden en geluid te verminderen. In sommige situaties is dit echter niet mogelijk.

 

Dakkapel

 

Het plaatsen van een airco op een dakkapel is meestal geen goede keuze, omdat deze constructies vaak minder stabiel zijn en trillingen makkelijker doorgeven. Wij adviseren een plat dak met goede trillingsdempers voor een optimale plaatsing.

 

Plaatsing op de grond

 

De beste oplossing is vaak het plaatsen van de buitenunit op de grond. Met voldoende massa en trillingsdempers, zoals Bigfoots, wordt het geluid beter geabsorbeerd en verspreid. Deze methode veroorzaakt de minste klachten. Optioneel kan er een omkasting geplaatst worden om de buitenunit visueel af te schermen en het geluid verder te dempen.    

 

  

Airco Buitenunits en Buren: Waar Houd Je Rekening Mee?

 

We zeggen vaak dat buren je beste vrienden zijn, maar bij het installeren van een airco buitenunit is het belangrijk om ook rekening te houden met hun wooncomfort. Er zijn namelijk wettelijke geluidseisen waar je als bewoner aan moet voldoen.

 

Veelgestelde vragen:

 

1. Zijn er regels voor het plaatsen van een buitenunit en hoeveel geluid deze mag maken?

Ja, er zijn specifieke regels met betrekking tot geluidsnormen voor buitenunits. Hoewel de exacte afstand tot de buren niet altijd vaststaat, gelden er duidelijke richtlijnen over het maximale geluidsniveau.

 

2. Hoe stil is een buitenunit en hoe ver moet deze van de erfgrens staan?

We raden aan om de buitenunit niet direct aan de erfgrens te plaatsen. De meeste buitenunits produceren bij maximale belasting meer dan 40 dB op een afstand van één meter. Het is verstandig om de plaatsing zorgvuldig te overwegen en te bespreken met je installateur.

 

3. Wat kun je doen tegen geluidsoverlast van een airco en mag je de buitenunit overal plaatsen?

Geluidsoverlast kan worden voorkomen door proactief met je installateur en buren te overleggen. Zoek samen naar de beste oplossingen om hinder te minimaliseren. Een goede communicatie voorkomt problemen achteraf.

Beluister hier het geluid van verschillende buitenunits op vol vermogen om een idee te krijgen van de geluidsniveaus van diverse merken.

 

Beluister hieronder het het geluid van diverse buitenmachines van verschillende merken op vol vermogen.

 

LG single split 3.5kW

Mitsubitshi Heavy single split 3.5kW

Daikin Perfera single split  3.5kW

Mitsui 3.5kW

 

YouTube geluid airco

Beluister hieronder het geluid van verschillende airco buitenunits op 1 mtr afstand 


Leidinglengte

Leidinglengte van Airconditioningsystemen

 

Vraag: Wat is de optimale leidinglengte voor een airconditioningsysteem?

Airconditioningsystemen functioneren door middel van koudemiddel leidingen. Voor een efficiënte werking adviseren wij een leidinglengte van minimaal 3 meter en maximaal 10 meter tussen de binnenunit en de buitenunit.

 

Belangrijke aandachtspunten

 

Bochten in leidingen: Elke haakse bocht creëert extra weerstand, vergelijkbaar met 1 meter leidinglengte. Het is belangrijk dat uw installateur hiermee rekening houdt om de efficiëntie van het systeem te waarborgen.

 

Bescherming van leidingen: Hoewel het netjes wegwerken van aircoleidingen geen probleem is, is het essentieel dat de isolatie intact blijft om optimale prestaties te garanderen.

Wanneer de leidinglengte afwijkt van de aanbevolen marges, dient er extra koudemiddel te worden toegevoegd of afgetapt. Gebeurt dit niet, dan kan het systeem aan rendement verliezen en onnodig veel elektriciteit verbruiken. Belangrijker nog, er kan schade aan de compressor of andere onderdelen ontstaan.

 

Veelvoorkomende installatiefouten:

Te korte leidingen: Het komt regelmatig voor dat systemen worden geïnstalleerd met slechts 1 meter leidinglengte. Dit resulteert in een overdaad aan koudemiddel, wat vloeistofslag in de compressor kan veroorzaken. Dit leidt tot snellere slijtage en verkort de levensduur van het systeem.

 

Te lange leidingen: Evenzo zien we vaak systemen met leidingen van 15 tot 20 meter zonder toevoeging van extra koudemiddel. Dit zorgt ervoor dat het systeem onvoldoende koudemiddel en smeerolie bevat, wat leidt tot een inefficiënte werking en schade aan de compressor door onvoldoende smering.

Het bijvullen van koudemiddel dient uitsluitend te worden uitgevoerd door gecertificeerde installateurs om schade en inefficiëntie te voorkomen.

 

Conclusie: De juiste leidinglengte is cruciaal voor de prestaties en levensduur van uw airconditioning systeem. Zorg ervoor dat dit aspect nauwkeurig wordt uitgevoerd tijdens de installatie om storingen en extra kosten te voorkomen.

 

Monteren Airco systeem

Binnen 2 weken een airco gemonteerd dat is mogelijk

 

Waarom kiezen voor onze montageservice?

 

Hoewel u altijd een specifieke airco- of warmtepomp installateur kunt benaderen, streven wij als organisatie ernaar om eigenaren de kans te bieden om zelf om de werkzaamheden voor een warmtepomp, warmtepomp boiler of airconditioning voor te bereiden.

Druk op de knop hieronder voor onze Airco Montageservice waar u de werkzaamheden geheel zelf kunt voorbereiden.

 

Maar natuurlijk mag u de gehele montage aan ons overlaten, daar hebben we een Airco Webshop voor bedacht met zeer scherpe prijzen en uitmuntende montage. En als laatste het Onderhoud, niet geheel onbelangrijk als het gaat om efficiëntie van een Airco systeem. 

 


Single of Multisplit

Multisplit-systemen: Wat is het verschil tussen een single split airco en een multisplit airco?

Een belangrijk aspect bij het kiezen van een airconditioningsysteem is het type installatie dat het beste past bij jouw behoeften: een single split-systeem of een multisplit-systeem. Beide opties bieden voordelen, maar het is belangrijk om de verschillen te begrijpen om de juiste keuze te maken.

 

Multisplit-systeem: Ideaal voor meerdere ruimtes

Een multisplit-systeem stelt je in staat om meerdere binnenunits aan één buitendeel te koppelen, bijvoorbeeld voor een combinatie van een slaapkamer en een woonkamer. Dit maakt het mogelijk om meerdere ruimtes te koelen of te verwarmen met slechts één buitendeel, wat ruimte en installatietijd bespaart.

 

Waarom zou je kiezen voor een multisplit-systeem? Op de markt worden vaak standaard multisplit-systemen aangeboden met één buitendeel en twee binnendelen. Hoewel dit op het eerste gezicht een goede oplossing lijkt, is het belangrijk om te begrijpen dat deze systemen vaak niet zijn ontworpen voor 100% gelijktijdig gebruik van beide binnenunits.

 

Vermogen en gelijktijdig gebruik

Stel dat je een multisplit-systeem aanschaft met twee binnendelen van elk 3,5 kW, wat in totaal 7 kW zou zijn als beide units tegelijkertijd werken. Echter, de buitendelen die standaard met deze systemen worden geleverd, hebben doorgaans een vermogen van slechts 5 tot 5,5 kW. Dit betekent dat wanneer beide binnenunits tegelijkertijd worden ingeschakeld, je slechts rond de 2,7 kW per unit beschikbaar hebt, wat kan resulteren in vermogensverlies en een minder efficiënte werking.

Het is vaak beter om te kiezen voor een buitendeel met iets meer vermogen dan strikt noodzakelijk om te voorkomen dat je vermogen tekortkomt. Als je bijvoorbeeld slechts één van de airco's intensief gebruikt, zal een standaard multisplit-systeem in de meeste gevallen volstaan.

 

Verwarmen en koelen

Een ander belangrijk aandachtspunt bij multisplit-systemen is dat beide binnenunits niet tegelijkertijd kunnen verwarmen en koelen. Een multisplit-systeem beschikt slechts over één compressor, waardoor het systeem ofwel in de verwarmingsmodus, ofwel in de koelmodus werkt voor alle aangesloten units.

 

Single split: Flexibiliteit in verwarmen en koelen

Voor sommige gebruikers kan een single split-systeem een betere keuze zijn. Dit systeem koppelt één binnenunit aan één buitendeel, wat betekent dat er geen vermogensverlies is wanneer meerdere ruimtes tegelijk worden gekoeld of verwarmd. Bovendien biedt een single split-systeem meer flexibiliteit: het is mogelijk om één ruimte te koelen terwijl een andere ruimte wordt verwarmd, iets wat met een multisplit-systeem niet kan.

 

Conclusie

De keuze tussen een single split- of multisplit-systeem hangt af van jouw specifieke wensen en gebruik. Voor flexibiliteit in het gelijktijdig koelen en verwarmen van ruimtes en het vermijden van vermogensproblemen kan een single split-systeem de betere optie zijn. Voor wie echter meerdere ruimtes wil voorzien van klimaatregeling zonder meerdere buitendelen, kan een multisplit-systeem een ruimtebesparende oplossing bieden.

 

Wil je meer weten over het verwarmen met airconditioning? Klik hieronder voor meer informatie. 

 

Welk merk moet ik nu nemen

Merken Airconditioning: Hoe kies je de beste airco voor jouw situatie?

 

Het bepalen van het beste merk airconditioning is vaak een subjectieve keuze, afhankelijk van persoonlijke voorkeur en ervaringen. Hoewel veel merken uitstekende prestaties leveren wanneer ze goed zijn geïnstalleerd, zijn er enkele merken die volgens onze ervaring en die van gebruikers uitblinken in kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid.

 

A-merk of B-merk: Waar zit het verschil?

Over het algemeen presteren single split-airconditioners van vrijwel alle merken met een vermogen tot 3,5 kW op een vergelijkbaar niveau wat betreft geluidsproductie en trillingen. Echter, bij systemen met een hoger vermogen (vanaf 5 kW) of bij multisplit-systemen, worden de verschillen duidelijker.

 

Uit onze ervaring blijkt dat merken zoals Mitsubishi en Daikin in deze categorie beter presteren. Ze zijn doorgaans stiller en bieden een hogere bouwkwaliteit dan veel andere merken. Dit betekent niet dat andere merken storend luidruchtig zijn, maar het geluidsverschil kan merkbaar zijn, vooral bij intensiever gebruik.

 

Daikin airconditioners bieden bovendien geavanceerde energieprestaties, waarbij bepaalde modellen zelfs een A+++ energie-efficiëntieklasse behalen, zowel voor verwarmen als koelen. Binnenunits van deze en andere premium merken staan bekend om hun betrouwbaarheid, en klachten over deze systemen zijn zeldzaam.

 

Waar let je op bij de keuze van een airco?

Naast technische prestaties spelen ook factoren zoals het design en geluidsniveau van de airco een belangrijke rol bij de keuze. Gelukkig zijn er geen slechte airco’s op de markt, maar wel merken die op bepaalde punten excelleren. Daarom is het verstandig om bij de keuze niet alleen naar het vermogen, maar ook naar zaken zoals het geluidsniveau van het buitendeel en het merk te kijken, vooral bij grotere systemen of multisplit-opstellingen.

 

Airco-installatie: het belang van deskundig advies

Een goed advies vooraf is essentieel voor een optimaal werkend systeem. Een vakkundige installatie is minstens zo belangrijk om het maximale uit je airconditioning te halen. Dit geldt in het bijzonder voor systemen met een vermogen vanaf 5 kW of multisplit-systemen, waar het geluidsniveau van de buitenunit en de keuze van het merk een groot verschil kunnen maken in comfort en gebruiksgemak.

 

Beschikbaarheid van onderdelen en garantie

Bij de keuze voor een airco is het verstandig om niet alleen naar de prijs en prestaties te kijken, maar ook naar de beschikbaarheid van onderdelen en de garantievoorwaarden. A-merken zoals Mitsubishi en Daikin bieden vaak een langere beschikbaarheid van onderdelen en hebben betere garantievoorwaarden dan sommige B-merken. Dit betekent dat je in de toekomst eenvoudiger vervangende onderdelen kunt verkrijgen, wat bijdraagt aan de levensduur en betrouwbaarheid van je systeem.

 

COP/SCOP

COP/SCOP: Wat betekenen deze termen en hoe kies je de meest efficiënte airco?

 

Bij het kiezen van een airconditioningsysteem wordt vaak gesproken over COP (Coefficient of Performance) en SCOP(Seasonal Coefficient of Performance). Deze termen geven de efficiëntie van een airco aan, maar wat betekenen ze?

 

COP (Coefficient of Performance)

 

De COP geeft aan hoeveel warmte een airco levert in verhouding tot het elektriciteitsverbruik. Een COP van 4 betekent dat je voor elke kilowatt aan elektriciteit 4 kW aan warmte krijgt. Dit is echter een momentopname, gemeten onder ideale omstandigheden.

 

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance)

 

De SCOP-waarde geeft een seizoensgemiddelde van de efficiëntie en is daarom betrouwbaarder. Het toont de prestaties van de airco gedurende het hele jaar, onder verschillende omstandigheden.

Welke airco is het meest zuinig?

Merken zoals Daikin en Mitsubishi bieden modellen met hoge COP- en SCOP-waarden. Sommige systemen halen zelfs een A+++ energieklasse voor zowel verwarmen als koelen.

 

Conclusie:

 

De SCOP-waarde geeft een realistischer beeld van de energiezuinigheid van een airco over het hele jaar dan alleen de COP.

 

We hebben daar een hele uitgebreide pagina voor ingericht klik hieronder voor meer informatie of COP en SCOP van een airco. 

 

Media kanalen

 

YouTube/Facebook

 

Zie ons  informatiekanaal op Youtube  over airconditioning

 

Zie ons  informatiekanaal op Tweakers over airconditioning

 

Zie ons  informatiekanaal op Facebook over Airconditioning

 

Zie ons  informatiekanaal op Facebook over Algemene warmtepompen 

 

 

 

Bestellen

 

Bestellen greendeal

 

Overtuigd dat we met deze oplossing je gasverbruik drastische kunnen terugdringen en wil je graag een airco systeem door ons laten aanleggen, dan kan je dit eenvoudig doen door onder aan op de knop te drukken, dan ga je naar onze webshop of druk op contact dan helpen we je graag verder.

 

Ga ook voor een Greendeal en laten wel elkaar helpen.

contact met ons

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op! We staan klaar om je te helpen