Verplichting Warmtepomp
De overheid wil hebben dat iedereen die zijn of haar cv-ketel gaat vervangen in 2026 verplicht zal zijn om minimaal een hybride warmtepomp aan te schaffen.
2026
In 2026 wordt de verplichting voor warmtepompen naar verwachting verder aangescherpt als onderdeel van bredere inspanningen om de energietransitie te versnellen en de CO2-uitstoot te verminderen. Hoewel specifieke regelgeving kan variëren afhankelijk van uw woonhuis en regio, kunnen hier enkele algemene omschrijvingen van de verplichtingen voor warmtepompen in 2026 worden gegeven:
Installatieverplichting: In veel gebieden kan het zijn dat nieuwe of gerenoveerde gebouwen verplicht zijn om een warmtepomp te installeren als hoofdverwarmingssysteem in plaats van traditionele verwarmingssystemen op basis van fossiele brandstoffen zoals gas- of olieketels.
Energielabelvereisten: Gebouweigenaren kunnen worden verplicht om te voldoen aan bepaalde energie-efficiëntienormen, waarbij warmtepompen kunnen helpen om hogere energielabels te bereiken vanwege hun lagere energieverbruik en verminderde CO2-uitstoot in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen.
Subsidieregelingen: Overheden kunnen stimuleringsmaatregelen bieden, zoals subsidies of belastingvoordelen, om de installatie van warmtepompen te bevorderen en de kosten voor huiseigenaren te verlagen.
Uitfasering van fossiele brandstoffen: Er kunnen stappen worden genomen om het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming te ontmoedigen of te verbieden, waardoor warmtepompen een aantrekkelijker alternatief worden.
Bouwvoorschriften: Bouwvoorschriften kunnen worden bijgewerkt om de installatie van duurzame verwarmingssystemen, zoals warmtepompen, te bevorderen als onderdeel van bredere inspanningen om de bouwsector te verduurzamen.
Wetgeving: Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de specifieke wet- en regelgeving die van toepassing is op uw locatie, aangezien deze kunnen verschillen afhankelijk de regio en lokale omstandigheden. Het raadplegen van lokale autoriteiten,
Kijk hieronder op de knop voor meer informatie over deze nieuwe wettelijke regel en wat dit voor u als bewoner betekend.
Gasketelwet
Ook de gasketelwet particulier is drastische gewijzigd, maar wat is de gasketelwet?
Sinds dit jaar is men verplicht dat je door een erkend gecertificeerd installateur de installatie moet laten nakijken/controleren, ook verzekeringsmaatschappijen en handhaving gasketelwet zien er streng op toe dat de regels moeten worden nageleefd.
Gasketelwet is uitgesteld voor momenteel de appartementen en monumentale panden, dus er is nog wat speling mogelijk, maar hoe dit voor uw woning of wijk is dat zal de komende periode nog beter in kaart worden gebracht.
Vraag: en wat is de nieuwe gasketelwet? welke werkzaamheden vallen onder de gasketelwet?
Voor al deze vragen is er een website waar je dit kunt terug lezen.
zie ook de volgende pagina over de gasketelwet over het verloop van deze verplichting
CV ketel
Veruit de meeste woningen (zo'n 84%) hebben een cv-ketel voor verwarming en warmwater, de meeste woonhuizen hebben nog radiatoren in huis of hier en daar wat vloerverwarming.
Gasprijzen hebben onder druk gestaan, en nog steeds zijn ze erg hoog t.o.v. 5 jaar geleden, dit jaar een rustjaar, want een energieplafond zorgt dit jaar voor stabiliteit. Maar wees voorbereid dat vanaf volgend jaar de prijzen weer vrij gegeven gaan worden.
Ook de gasketelwet is gewijzigd, wat ook weer gevolgen heeft voor uw onderhoud contract.
Kortom een verwarming ketel kost steeds meer geld voor particulieren, onderhoudstarieven gaan straks omhoog, gasprijzen fluctueren en vanaf 2026 bij vervangen verplicht een warmtepomp.
Dus we begrijpen dat mensen zich afvragen moet ik nu onze ketel nu wel of niet vervangen, kortom wat is wijsheid?
Vraag: Kan ik na 2026 nog een cv ketel kopen?
Natuurlijk is dat mogelijk, techniek wordt ook beter en zal ook beter om kunnen gaan met de toekomstige waterstof, echter zal er dan nog steeds een verplichting gaan komen dat er ook een hybride warmtepomp geïnstalleerd moet worden.
Vraag: Heeft het dan wel zin om mijn cv ketel te vervangen?
Laten we zeggen als je nu vooral met een cv-ketel je woning verwarmd en daar ook warmwater van hebt dan is het overwegen waard als je ketel de grens van 10-12 jaar heeft bereikt. Economische en dus ongeveer de levensduur van een cv-ketel zal geschat worden op 15 jaar.
Vraag: is een nieuwe HR-ketel zuiniger dan de oude HR-ketel?
Ja een oude cv-ketel vervangen loont, er komen ook steeds meer cv-ketel aanbiedingen bijvoorbeeld een cv-ketel huren.
Stel dat u nu overweegt om de woning te gaan verduurzamen om later van het gas af te gaan en dit zou een jaar of 5 duren dan zou het huren van een cv ketel eventueel een oplossing kunnen zijn.
Warmtepomp
Warmtepomp systemen worden nu dagelijks door warmtepomp installateurs gemonteerd, echter is er tot nu toe maar een klein deel van de installateurs die echt goed weten wat ze doen.
Vraag: is het verstandig om een warmtepomp te nemen? en wat zijn de kosten voor een warmtepomp?
Daar zijn de meningen over verdeeld, laten we zeggen dat er aan warmtepomp voordelen zitten maar ook warmtepomp nadelen zijn, voor een goed begin van deze zoektocht adviseren we je eerst op deze onderstaande pagina's te kijken, daar vertellen we stap voor stap waar je op moet letten
Zie ook onze pagina voor All-Electric warmtepomp systemen en over hybride warmtepomp systemen
Airconditioning
Een alternatief voor een warmtepomp is een airconditioning in huis die kan verwarmen. Dit is nog niet overal bekend, maar biedt kansen voor bewoners die twijfelen om een warmtepomp aan te schaffen, maar is het verstandig om je huis met een airco te verwarmen?
Vraag: is een airco een goed alternatief
Jazeker, het heeft 2 voordelen, het is in aanschaf goedkoper en in verbruik goedkoper, dit komt omdat airconditioning wreledwijd worden verkocht en dus meer massa productie is, tevens is verwarmen met een airco lokaal, en hoeft niet heel je huis te verwarmen, dus in dat opzicht ook goedkoper in verbruik.
Kijk anders op onze uitgebreide website voor de over airconditioning
Vraag: hoeveel stroom verbruikt een airco?
Het ligt vooral aan uw systeem, hele dag de airco aan of niet, misschien heeft u een multisplit-systeem of juist een single split systeem en natuurlijk niet te vergeten uw isolatie in de woning
Maar we zien in ons monitorings systeem een variatie van 6kWh tot soms 21.7kWh per dag in de wintermaanden
kijk voor meer informatie over verwarmen met een airconditioning op deze pagina:
Vraag: wat is de zuinigste airco? en wat kost een gemiddeld airco?
kijk voor deze vragen en meer informatie over de voor en nadelen van een airco op deze pagina
Zonnepanelen
Misschien wel de meest gestelde vraag op dit moment is zonnepanelen leggen nog rendabel het antwoord is JA.
Hoe mooi is het als je zelf je eigen jaarlijkse stroom kunt opwekken vanaf het dak.
Warmtepompen, airconditioning, warmtepompboiler en elektrische auto allemaal extra stroom vreters in en om het huis die de komende jaren steeds meer worden toegepast.
Vraag: Wat is op dit moment het beste zonnepaneel? en hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
klik op deze onderstaande knop pagina voor meer informatie over zonnepanelen.
Monitoring
Monitoring is erg belangrijk voor een goede werking van een warmtepomp. Wat is de ideale temperatuur voor een warmtepomp of hoe stook je het zuinigst met een warmtepomp.
We leggen het kort uit
Bij het monitoren van een warmtepomp controleren we de stromen van uw warmtepomp, afhankelijk van de verschillende buitentemperaturen kunnen we parameters veranderen om uiteindelijk een efficiënt werkende warmtepomp te hebben zonder verlies van comfort.
U moet zich voorstellen dat een warmtepomp veel extra stroom verbruikt als deze niet goed is afgesteld op uw woonhuis. Ook als u zonnepanelen heeft, kan dit u zomaar een paar duizend kWh op jaar basis kosten.
Wil je meer informatie over het monitoren van uw warmtepomp, klik dan op de onderstaande knop om te zien wat we voor u kunnen betekenen:
warmtebeeldcamera
Met een warmtescan kunnen we in kaart brengen wat er gaande is in uw huis, waar gaat de meeste warmte verloren in huis? Of het nu gaat om uw huidige cv-ketel/warmtepomp/vloerverwarming of lekken in de isolatie gaat.
We kijken dan zowel binnen als buiten uw huis naar lekken van warmte en kunnen uw vloerverwarming en radiatoren heel goed in beeld brengen en nazorg of advies geven wat men hier aan kan doen.
Wilt u ook een warmteverlies van uw woning weten, of een warmtescan van uw radiatoren of vloerverwarming wij kunnen dit in kaart brengen maak een afspraak met ons in de periode dat het kouder wordt.
Meer weten watwe voor u kunnen betekenen voor een warmtescan, klik dan op de onderstaande knop.
Onderhoud
Hoe vaak heeft een warmtepomp onderhoud nodig, en wat voor onderhoud heeft een warmtepomp of cv-ketel eigenlijk nodig?
Wij adviseren groot onderhoud eens in de 2 jaar uit te laten uitvoeren bij een warmtepomp en cv-ketel.
Bij airconditioning is ons advies om met koeling eens in de 3 jaar en bij gebruik van de airco om te verwarmen eens in de 2 jaar onderhoud uit te laten uitvoeren.
Wilt u weten wat onderhoud kost en wat wij doen met onderhoud? Wij kunnen u goed adviseren over het klein en groot onderhoud van uw apparatuur.
Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen voor het onderhoud, klik dan op de knop hieronder