Wel of geen Buffervat toepassen?

 

De ZIN of ONZIN van een buffervat:

 

Vragen zoals Wat is het nut van een buffervat, hoe groot moet een buffervat zijn komen in de praktijk niet vaak voor, het is vaak de vraag wat zijn de voordelen en nadelen van een warmtepomp en is een warmtepomp nog interessant.

 

Hoe komt dat toch, zijn alle afgifte systemen dan zo goed in Nederland om een warmtepomp te kunnen installeren, Nou nee hoor wist u dat meer dan 90% niet goed genoeg is om meteen een (hybride) warmtepomp als ondersteuning in te zetten, maar waarom een buffervat bij een warmtepomp.

 

Pendelgedrag

Het monitoren van het pendelgedrag van een verwarmingssysteem biedt inzicht in de efficiëntie en prestaties ervan

voorbeeld pendelgedrag bij een warmtepomp

 

Pendelen:

 

Een (hybride) warmtepomp is niet als een cv ketel welke snel aan of uit gaat, een warmtepomp werkt namelijk zeer traag, en heeft met het uitgaan ongeveer 10 minuten nodig om zijn warmte af te kunnen dragen in het systeem.

 

10 Minuten

 

10 minuten is er gemiddeld nodig om van vol vermogen naar stand-by te gaan, dus moet hij zijn warmte in die tussentijd wel af kunnen geven. Stel dat u meer dan 80% van alle radiatoren of vloerverwarming dicht heeft staan, dan lukt het de warmtepomp niet om in 10 minuten zijn warmte af te kunnen geven.

 

Compressor

 

Compressor

 

Het belangrijkste en vooral duurste onderdeel van je warmtepomp systeem, als je compressor stuk gaat dan zijn de kosten vaak zo hoog dat men beter een nieuwe warmtepomp kan kopen.

 

Maar hoeveel draaiuren kan een compressor mee...?, een vraag die niet 1-2-3 te beantwoorden is de vragen die je je dan moet stellen zijn als volgt:

 

■Heb je een hybride warmtepomp of All-Electric

■Moet de compressor ook tapwater maken

■Hoe goed is je woning geïsoleerd 

■Hoe zijn de winters in Nederland (defrost)

 

Niet 1-2-3 allen goed te beantwoorden, maar belangrijker nog zijn de schakelmomenten van je compressor.

Hoe vaak gaat de compressor daadwerkelijk aan en uit, dit is gemiddeld zo'n 140.000 schakelingen. Met andere woorden indien je een grote afgifte systeem hebt met een warmtepomp die hiervoor geschikt is kan deze wel 15 tot 20 jaar mee.

 

Maar heb je een afgifte systeem die niet zo groot is, en je warmtepomp gaat vaak aan en omdat hij zijn warmte niet kwijt kan uit omdat er geen buffervat gemonteerd is, dan zou het zomaar eens 5-8 jaar kunnen duren.

 

Naregeling

 

Naregeling:

 

Het naregelen van een vloerverwarming wordt steeds vaker toegepast, zeker met nieuwbouw een verplichting trouwens.

Maar wat is naregeling precies, naregeling zorgt ervoor dat d.m.v. motoren op de verdeler aan een thermostaat gekoppeld de kleppen zal openen of sluiten, dus is helemaal open of helemaal dicht.

 

Top bedacht en werkt vaak ook goed, maar wees bewust dat naregeling ook een negatief effect kan hebben.

Stel u heeft 5 groepen vloerverwarming waarvan er 3 groepen nageregeld zijn (kleppen/motoren), dan loop je een groot risico dat je warmtepomp gaat pendelen omdat hij zijn warmte niet kwijt kan.

 

Dus in deze gevallen is het eigenlijk vele malen beter een buffervat in te zetten, dit zorgt namelijk voor veel minder pendel gedrag en dus je behoud van de warmtepomp.

 

Hoe werkt een buffervat

 

Werking van een Buffervat:

 

Bij een warmtepomp installatie wordt steeds vaker een ''buffervat'' gebruikt, dit wordt door vrijwel iedere warmtepomp fabrikant/leverancier ook aangeraden met het monteren van een warmtepomp.

 

Een ''buffervat'' daarmee bedoelen we een vat waar systeemwater/cv-water in zit, het is dus niet een vat met tapwater / sanitair-water, zo’n vat noemen we namelijk een boiler in ons land. 

 

Het idee is eenvoudig, de warmtepomp verwarmt ook het buffervat waardoor de totale thermische capaciteit van het verwarmingssysteem toeneemt. Dit staat los van het opwarmen van het sanitairwater. (boiler)

 

De werking is vrij simpel, je hebt een vat gevuld met warm cv water meer niet.... welke op diverse manieren kan worden aangesloten, in serie of parallel. Het water wat in het buffervat zit is jouw cv watervoorraad voor het afgifte systeem indien de warmtepomp zijn warmte kwijt wil, kan hij dit buffervat daarvoor prima gebruiken.

 

Defrost

 

Defrost:

 

Met defrost is een buffervat helemaal een uitkomst, met defrost bedoelen wij het aanvriezen van de buitenmachine in vochtige en ook koude lucht, wat ieder jaar een paar keer voorkomt.

 

Met het aanvriezen van de warmtepomp gaat het systeem warmte uit uw afgifte systeem onttrekken en dus gebruiken om de buitenmachine te ontdooien.

 

Als dit proces plaats vind zonder buffervat gaat uw afgifte systeem langzaam afkoelen, en als dit proces 4x per uur voorkomt, kunt u zicht voorstellen dat je dit kunt gaan merken in huis.

 

Een buffervat zorgt ervoor dat warmte uit het vat ontrokken kan worden om de buitenmachine te ontdooien, hiermee ontlast je het gehele afgifte systeem en eventuele afkoeling in huis.

 

 

Wil je meer over defrost weten dan hebben we daar een pagina voor ingericht, ook met een filmpje als voorbeeld.

Grote van het buffervat

De groet van het buffervat wordt vaak berekend op basis van verschillende factoren

 

Hoe groot moet een buffervat zijn:

 

Belangrijke vraag welke hier niet 1-2-3 exact beantwoord kan worden, maar een vuistregel is 20Ltr per kW vermogen warmtepomp. Dus stel je hebt een 8kW warmtepomp dan is de berekening als volgt 8x20=160ltr.

 

Dus een vrij groot buffervat, maar wij geven als advies kijk ook naar het afgifte systeem, zoals radiatoren of vloerverwarming welke ''altijd'' open staan deze liters kan in mindering genomen worden. Meestal kom je dan gemiddeld uit tussen de 12 en 15ltr per kW warmtepomp, als we dan naar een 8kW warmtepomp zouden kijken en we pakken gemiddeld 13ltr kom je uit op 8x13=104ltr.

 

buffervat warmtepomp

Welke soorten buffervaten zijn er beschikbaar en welke is het meest geschikt voor mijn behoeften?

 

Tot Slot: heeft het zin om een Buffervat te monteren....?

 

Wat vinden absoluut van WEL een buffervat is niet alleen ontworpen om systeeminhoud te creëren maar ook voor defrosting een uitkomst bied. Het ''pendelen'' van een compressor verkort de levensduur van de compressor! En dat wil je niet.

We willen dus voorkomen dat de compressor gaat pendelen, door het toepassen van een buffervat neemt het pendelen af! 

 

Een warmtepomp in huis met een buffervat draait veel stabieler dan zonder, tja het kost wat meer, maar als je toch geld gaat uitgeven dan kan een buffervat er ook nog wel bij.

 

Youtube over buffervaten

zie onder twee filmpjes over minimaal systeem inhoud en aandachtspunten afgifte systeem zoals een buffervat


contact met ons

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, advies of een vrijblijvende offerte. Ons team staat klaar om uw vragen te beantwoorden