aandachtspunten hybride warmtepomp

Aandachtspunten, de voor en nadelen van een hybride warmtepomp

Is mijn huis geschikt voor een Hybride warmtepomp

 

Is mijn huis geschikt voor een hybride warmtepomp

 

Hybride warmtepompen zijn momenteel zeer gewild, ook op Google is het het meest gezochte zoekwoord als het gaat om warmtepompen. Naast de vraag of een hybride warmtepomp geschikt is voor u, zijn er tal van voordelen van hybride warmtepompen, maar ook enkele aandachtspunten die we hieronder graag uitleggen.

Maar waar begin je eigenlijk? We helpen je hiermee...

 

Er zijn momenteel veel vragen over warmtepompen, zoals:

 

Is een warmtepomp rendabel voor ons?

Wat is beter, een all-electric warmtepomp of hybride?

Wat zijn de voor- en nadelen van een hybride warmtepomp?

 

Op deze uitgebreide pagina vertellen we waarom het belangrijk is om te beoordelen of een warmtepomp iets voor u is. We geven eerlijk advies over waarom je geen warmtepomp zou moeten nemen, of juist wel. Ook informeren we over hoeveel subsidie je kunt krijgen voor een warmtepomp en wat de kosten zijn om een warmtepomp te installeren

 

laten we beginnen...

 

Hybride warmtepomp vs All-Electric

 

Hybride vs All-electric

 

De vergelijking is misschien het handigste te maken met auto merken, een All Electric warmtepomp (Tesla) is volledig elektrisch, zo zit er bij een All-Electric warmtepomp een elektrische backup ingebouwd als de warmtepomp het niet meer zou doen. Ook zit er meer vermogen in de warmtepomp om warmwater te kunnen maken, tegenwoordig zijn vele All-electric warmtepompen uitgevoerd met R290 koudemiddel om hogere temperaturen te kunnen maken.

 

Als we kijken naar Hybride warmtepompen dan kent iedereen wel de Toyota Prius zo ook met deze type warmtepompen.

Als backup van een Toyota zit er een verbrandingsmotor zoals bij een hybride warmtepomp de cv-ketel.

Het vermogen van een hybride warmtepomp is in de winter vaak net niet toereikend genoeg om je verwarming warm te houden, we zien vaak bij dit soort toestellen R32 als koudemiddel, welke minder warmte afgeeft bij lagere buiten temperaturen.

 

De verschillen zijn weliswaar minimaal te benoemen, belangrijkste grote verschillen zijn het volgende:

 

✅ Minder vermogen beschikbaar t.o.v. All Electric

✅ Aansturing voor een cv-ketel deze is niet aanwezig bij een All Electric

✅ Geen mogelijkheid om warmwater te maken wel mogelijk bij een All Electric

✅ Meeste toegepaste koudemiddel is R32, bij All-Electric is dat steeds meer R290

✅ Minder cv-water temperatuur bij koude dagen bij een hybride warmtepomp

 

Isoleren

 

Isolatie:

 

Isolatie van een woonhuis is zeer belangrijk, natuurlijk niet alleen voor een warmtepomp, maar ook het algehele comfort is dit vele malen beter met een geïsoleerde woning. We weten ook dat een woning van de jaren 60 nooit de isolatiewaarde van een nieuwbouwhuis kan evenaren, maar géén isolatie is géén optie met een warmtepomp.

 

Eigenlijk vrij simpel het verwarmen met een warmtepomp kost veel energie, en hoe hoger de temperatuur die nodig is hoe meer kWh u gaat verbruiken, dus goed isoleren zorgt ervoor dat warmte in de woning blijft.

 

Verwarming in huis

Verwarming in Huis

 

Kun je met een hybride warmtepomp van het gas af, of welke cv-ketel is geschikt voor een hybride warmtepomp, maar laten we eerst eens kijken of je afgifte systeem wel geschikt is, lees hieronder de verschillen tussen radiatoren en vloerverwarming.

 

Radiatoren

Zowel radiatoren als vloerverwarming spelen een belangrijke rol bij een warmtepompinstallatie

Verwarmen met 100% Radiatoren:

 

Voor het aanschaffen is het van belang om te weten dat een warmtepomp heel traag werkt, en langzaam zijn temperatuur kan maken in tegenstelling tot een cv ketel die altijd veel vermogen heeft en in no-time uw woning kan verwarmen.

 

Hierdoor zal de woning langzamer op temperatuur komen, dit merk je totaal niet met vloerverwarming maar wel met radiatoren, deze hebben namelijk hogere temperaturen nodig om warmte te voelen, meestal toch wel richting 50 graden in de winter periode.

 

Vooral in de opstartperiode in de herfst en het vroege voorjaar kunnen de watertemperaturen een stuk lager zijn, waardoor het langer duurt voordat er comfort ervaren wordt.

 

Let op! Een warmtepomp, in welke vorm dan ook die in de winter 50 graden of meer cv water constant zou moeten maken is minder rendabel voor een woonhuis welke totaal geen vloerverwarming heeft. Uw stroomverbuik gaat hiermee fors omhoog en uw gas rekening naar beneden, maar ook comfort kan anders ervaren worden.

 

U kunt dus wel overwegen om een hybride warmtepomp in te zetten met radiatoren maar dan vaak zien we dat in het voorjaar en najaar, als het buiten tussen de 5 en 10 graden is. U heeft u dan ook geen 50 graden nodig voor de radiatoren, maar heeft u wellicht aan 35 graden cv water voldoende.

 

Voordeel van een hybride warmtepomp is dat deze de cv-ketel kan aansturen om te helpen als het buiten kouder is, dat zal met een all-electric warmtepomp niet kunnen.

 

Zie onze speciale pagina over het gebruik van radiatoren en convectoren.

 

 

Vloerverwarming

Verwarmen met 100% Vloerverwarming:

 

Vloerverwarming als hoofdverwarming is top❗️ echter moet je ook hier kijken of je oudere verdeler is uitgevoerd met een pomp, 95% van alle ''oudere'' verdelers welke we tegen komen zijn nog niet helemaal geschikt voor een warmtepomp. 

 

Dit heeft te maken dat de pomp retourwater bijmengt hierdoor komt het aanvoerwater van bijvoorbeeld 35 graden binnen in de verdeler en zal met het retourwater naar 25 graden terug gemengt worden, dus er stroomt 25 graden water door je slangen, dat is natuurlijk zonde van het rendement.

 

Met deze type vloerverwarmings verdelers met pomp moeten we vaak de temperatuur van het cv water van de warmtepomp verhogen om toch een warme vloer te hebben.

 

                                          in dit voorbeeld het vervangen van een HTV verdeler naar een LTV verdeler

                             

 

 

Zie ook onze ingerichte pagina over vloerverwarming, daar vertellen we alles over vloerverwarming.

Combinatie Radiatoren én Vloerverwarming

 

In de praktijk zien we deze optie het meest, vloerverwarming op de BG en radiatoren op de 1e verdieping.

 

We adviseren dan vaak om juist de ''huidige'' vloerverwarmings verdelers met pomp te laten zitten, als het buiten namelijk kouder wordt moet er gemiddeld 50 graden cv water naar uw radiatoren, en gaat er er dus ook 50 graden cv water naar uw verdeler toe.

 

LET OP! Indien u de verdeler wel zou vervangen voor een warmtepomp geschikte pomploze verdeler, komt er dus ook 50 graden door deze nieuwe verdeler heen en uiteindelijk ook in uw vloerverwarming slangen, dit moet u echt niet willen, vandaar dat we dan advies geven de verdeler te laten zitten!

 

Monitoring

 

Monitoring:

 

We monitoren sinds 2020 verschillende merken hybride warmtepompen gemonteerd in woonhuizen van kleine tussen woningen tot vrijstaande, radiatoren, vloerverwarming of een combinatie dat hebben we allemaal voorbij zien komen.

 

We monitoren de warmtepomp indien klanten zich aanmelden op onze website, we houden dagelijks in de stookperiode de warmtepomp in de gaten en wij zien dat woningen met radiatoren meer warmte nodig hebben naar mate het kouder wordt buiten dan woningen met vloerverwarming. 

 

We zien dat er vanaf 5 graden buitentemperatuur ongeveer 45 graden cv water nodig is, en bij 0 graden buitentemperatuur gemiddeld 55 graden cv water.

 

Met deze al deze gegevens stellen we de grens ook in op 42 graden voor de warmtepomp. Het is gebleken dat bij 45 graden de kwh en het geluid van de buitenmachine met 27% omhoog gaat.

 

Als we deze instellen op 42 graden komen we tot de ontdekking dat we ongeveer bij 7 á 10 graden buiten temperatuur de warmtepomp in kunnen zetten zonder dat de cv ketel bij komt, daaronder moet vaak de cv ketel bijkomen. 

 

Belangrijk detail hierbij is als een woning heel goed geïsoleerd is, je veel langer kan doordraaien met een hybride warmtepomp als het buiten kouder wordt, tot zelfs -8 hebben we mogen meemaken.

 

Advies helemaal geen warmtepomp inzetten met 100% radiatoren is ook weer niet het advies, maar wees bewust dat u in de dagen dat het kouder wordt de cv ketel vaker zal bijspringen, of kies voor airconditioning welke goed verwarmd in het voorjaar en najaar.

 

We hebben voor Monitoring een hele webpagina aangemaakt, dan kunt u zien wat we doen 

 

 

Pompschakelaar

 

Pompschakelaar

 

Vloerverwarming verdelers die zijn uitgevoerd met een pompschakelaar, hebben een pomp welke op een schakelaar aan of uit worden geschakeld, vaak door een temperatuur sensor dit zorgt voor een aanzienlijke energie besparing op de circulatie pompen.

 

Het nadeel van deze schakelaars is dat er een minimale temperatuur ingeschakeld staat, stel voor dat de warmtepomp 25 graden cv water zou maken en de pompschakelaar gaat pas aan bij 33 graden is dat dus niet erg handig.

 

Dus advies met een pompschakelaar let op dat deze ook op lagere watertemperaturen kunnen schakelen.

 

Let op! met deze energiebesparende schakelaars, dit is vaker een nadeel dan een voordeel met een warmtepomp.

 

Hybride warmtepomp i.c.m. airco

 

Hybride warmtepomp samen met een Airconditioning systeem

 

Veel mensen verwarmen vaak de begaande grond en misschien de badkamer boven, en de slaapkamers staan toch meestal uit.

 

Waarom zou je niet een combinatie van een hybride warmtepomp en een airconditioning systeem op de begaande grond combineren?

 

Dit gaat heel goed zelfs, in de avond en nacht zet je de airco op de begaande grond uit en laat je de hybride warmtepomp je woonhuis op temperatuur brengen vaak blijft het dan ook lekker warm in de badkamer. 

 

Overdag laat je de airco op de begaande grond de rest van de dag draaien, zeker met zonnepanelen kan je juist het opgewekte stroom meteen gebruiken, en zo verbruikt je airco veel minder stroom dan een warmtepomp voor cv.

 

Hierdoor krijg je een heerlijk comfort van warme lucht en kan de hybride warmtepomp rustig de rest van de woning op temperatuur houden in de avond en nacht.

 

Een ideale oplossing voor mensen die toch net dat beetje extra comfort van warmte missen.

 

 

Meer weten over het verwarmen met een airconditioning, daar hebben we een webpagina voor aangemaakt.

 

Binnen 3 weken een warmtepomp gemonteerd dat is mogelijk

 

Waarom kiezen voor onze montageservice?

 

Hoewel u altijd een specifieke warmtepomp installateur kunt benaderen, streven wij als organisatie ernaar om woning eigenaren de kans te bieden om zelf om de werkzaamheden voor een warmtepomp, warmtepomp boiler of airconditioning voor te bereiden.

Druk op de knop hieronder voor onze Warmtepomp Montageservice waar u de werkzaamheden geheel zelf kunt voorbereiden.

 

Maar natuurlijk mag u de gehele montage aan ons overlaten, daar hebben we een Warmtepomp Webshop voor bedacht met zeer betaalbare prijzen en een uitmuntende montage.En als laatste het Onderhoud, niet geheel onbelangrijk als het gaat om efficiëntie van een warmtepomp. 


Buffervat

 

Buffervat:

 

Een hybride warmtepomp is absoluut geen cv ketel welke snel aan of uit gaat, een warmtepomp heeft ongeveer 10 minuten nodig om zijn warmte af te kunnen dragen in het systeem. 

 

Indien dit gebeurd is het van belang om te weten dat je een buffervat écht nodig hebt, een warmtepomp die zijn warmte niet meer kwijt kan gaat namelijk veel eerder stuk! 

 

De werking is vrij simpel, je hebt een vat gevuld met warm cv water meer niet.... welke op diverse manieren kan worden aangesloten, in serie of parallel. 

 

Het water wat in het buffervat zit is jouw cv watervoorraad voor het afgifte systeem indien de warmtepomp zijn warmte kwijt kan, kan hij dit buffervat daarvoor prima gebruiken.

 

Met defrost is een buffervat helemaal een uitkomst, met defrost bedoelen wij het aanvriezen van de buitenmachine in vochtige koude lucht, wat zeker een paar keer per jaar voor gaat komen. 

 

Met het aanvriezen van de warmtepomp buiten gaat het systeem warmte uit uw afgifte systeem gebruiken/ontrekken om de buitenmachine te laten ontdooien. Als dit proces plaats vind zonder buffervat gaat uw afgifte systeem langzaam afkoelen, en als dit proces 4x per uur voorkomt, kunt u zicht voorstellen dat je dit kunt gaan merken in huis.

     

Een buffervat zorgt ervoor dat warmte uit het vat onttrokken kan worden om het afgifte systeem te voeden met warm cv-water maar ook in de winter om de buitenmachine te ontdooien, hiermee ontlast je het afgifte systeem en eventuele afkoeling in huis.

 

 

voor meer informatie over het toepassen van een buffervat en over defrost hebben we daar een hele webpagina voor aangemaakt.

 

Warmwater

 

Warmwater 

 

Niet onbelangrijk detail, maar de meeste hybride warmtepompen hebben te weinig vermogen om warmwater te produceren.

 

Daarom zal in de meeste gevallen de hybride warmtepomp ingezet worden voor verwarming en de cv ketel als warmwater bereider.

 

Indien je toch meer gas wenst te bepalen kan je er ook voor kiezen om een warmtepompboiler aan te schaffen. Deze warmtepompboiler zal dan hotfill aan de cv ketel gemonteerd worden en zodoende uw warmwater voorziening voor 95% zal realiseren. 

 

Voor meer informatie over warmtepompboilers zie onze webpagina

 

Waterzijdig Inregelen

 

Waterzijdig inregelen

 

Het waterzijdig inregelen is een item wat bijna nooit ter sprake komt, maar het meest belangrijke item gaat worden in de toekomst!

 

Waterzijdig betekend dat er een balans ontstaat tussen aanvoer en retour, dit was altijd al belangrijk maar werd nooit echt gedaan met cv-ketels.

 

Klanten die inmiddels met een warmtepomp verwarmen merken al snel dat het toch belangrijk is, vaak zien we met monitoring dat de stroomverbruik en met name het comfort anders wordt ervaren als met een cv ketel.

 

Vroeg of laat zien we steeds meer mensen die hier ons voor raadplegen om het in te regelen, betaalbaar en zorgt voor een veel beter comfort.

 

 

Indien u dit item goed wil begrijpen wat waterzijdig inregelen precies inhoud hebben we een pagina ingericht.

 

Spoelen van uw cv installatie

 

Spoelen van uw cv-installatie

 

Hoezo dat nou weer hoor ik u denken, laten we zeggen dat water voor een warmtepomp het zelfde is als olie voor een motor.

 

We zien in 99,9 van alle huishoudens in Nederland stalen cv-leidingen, radiatoren stalen verdelers welke inwendig door het water aangetast worden, zuurstof tast metaal aan er ontstaat een dun laagje ijzer welke los komt in miljoenen deeltjes, met daarbij teflon deeltjes, hennep en andere materialen ontstaat er sludge of te wel slip in het hele systeem.

 

Er ontstaat sludge welke in uw cv-systeem zweven en zicht in vloer verwarmingsslangen en radiatoren op stropen en langzaam uw waterdoorlaat beperken, sterker nog met een warmtepomp moet er veel water rondgepompt worden wat met een grote hoeveel slip heel lastig zal worden.

 

We worden hiervoor benaderd om leidingen, radiatoren, vloerverwarming door te spoelen, hier hebben we een eigen ontwikkeld systeem voor welke al uw slip, en ijzerdeeltjes uit de installatie zal halen, u merkt vrijwel meteen dat u radiatoren, vloerverwarming veel beter de warmte af kan geven, wat resulteert in veel minder draaiuren van de warmtepomp.

 

We hebben voor de reiniging een speciale webpagina ingericht om u precies te vertellen wat we doen

 

Geluid en Locatie

 

Geluid:

 

Geluid is heel peroonlijk maar een buitenunit van een warmtepomp maakt geluid, dit geluid komt van de compressor en de ventilator in de buitenmachine. De buitenmachine produceert met kouder weer (verwarmen) of warmer weer (koelen) meer geluid omdat hij natuurlijk harder moet werken. 

 

 

Locatie buitenmachine

 

Belangrijk detail waar we helaas ook vaak fouten in zien is de locatie van de buitenmachine zoals eerder benoemd er komt  geluid van een buitenmachine dat is normaal. Maar je mag er geen last van krijgen en wat te denken van uw buren..., daarom adviseren we een warmtepomp aan een stevige ondergrond te bevestigen.

 

 

Muur bevestiging:

 

Een muur kan natuurlijk als massief ondergrond dienen maar wees bewust dat een slaapkamer muur of woonkamer muur vaak geen geen optie is, geluid kan in de muur gaan doordringen naar binnen.

Natuurlijk zijn er ook dempers en veren te verkrijgen maar we zeggen probeer dit altijd te voorkomen, want soms werken deze veren of dempers niet...

 

Platdak:

 

Platdak gaat onze voorkeur naar uit i.p.v. muurbevestiging als het maar geen houten dak is, hout klinkt als een klantkast, dit kan je met tegels en rubbers en daarbij extra veren op het platdak beter in balans houden dan aan een muur, maar in sommige situaties werkt dit toch niet helemaal als je zou verwachten.

 

Een dakkapel is helemaal geen optie, deze constructies zijn vaak minder stabiel en kunnen trillingen dus veel beter doorgeven.

 

 

Op de grond: 

 

Indien dit mogelijk is JA! dit is veruit de beste oplossing, veel massa op de grond en met Bigfoots en extra dempers is het doorgeven van geluid veruit het minste. We zien met deze installatie methode heel weinig klachten komen, tevens kan er een grindbedje gemaakt worden voor het lekwater van de Warmtepomp buiten.

 

 

 

 

Buren:

 

Je buren zijn je beste vrienden zeggen we altijd, maar houd hier wel rekening mee!, er zijn geluidseisen in de wet waar je als bewoner aan moet voldoen, maar wat mag de afstand buitenunit warmtepomp erfgrens zijn? 

 

Overdag (7:00-19:00) 45dB en in de avond/nacht (19:00-7:00) 40dB

 

Een buitenunit van een warmtepomp mag dus niet direct aan de erfgrens staan, omdat de buitenmachines allemaal meer dan 40dB bij vollast produceren. 

 

Beluister hieronder het geluid van diverse warmtepompen op 1 mtr afstand


Leiding lengte

 

Leiding lengte:

 

Hybride warmtepompen werken vaak met koudemiddel leidingen of met cv leidingen, in beide gevallen geldt het volgende: minimaal 5 mtr en maximaal 10mtr is ons advies. Langere lengtes zijn vaak mogelijk, echter met koudemiddel leidingen (split systemen) moet er koudemiddel bijgevuld worden, en bij cv leidingen zit je met energieverlies vanwege de grotere afstanden.

 

Haakse bochten hebben 1 mtr weerstand dus let op dat je installateur hiermee niet de fout in gaat. 

 

Kom je boven of onder de aantal meters uit moet er koudemiddel bijgevuld of afgetapt worden, anders verlies je veel rendement, en kost je dus ook extra stroom maar belangrijker nog er ontstaat schade aan het systeem.

 

Helaas zien we in de praktijk dat er warmtepomp systemen gemonteerd worden met soms slechts 2 mtr tussen ruimte, daarvoor zit in het warmtepomp systeem te veel koudemiddel in verwerkt en krijgt de compressor vloeistofslag te verwerken en gaat dus vèèl sneller kapot.

 

Ook lange leiding lengtes komen we met regelmaat tegen, 15-20 mtr zonder koudemiddel toevoeging, temperaturen worden niet gehaald en er zit te weinig koudemiddel vloeistof en dus ook te weinig olie in het systeem, dus ook hier ontstaan schade aan de compressor vanwege de smering.

 

Kortom een belangrijk item om niet te vergeten!

 

CV ketel afstellen

 

CV ketel afstellen

 

Misschien wel het meest wat NIET gedaan wordt en is vaak binnen 5 min al gedaan, het afstellen van uw cv vermogen en pomp capaciteit na het monteren van een hybride warmtepomp, maar ook vragen zoals hoe weet je of je ketel pendelt, of hoe laag mag de temperatuur van de cv-ketel zijn, allemaal vragen waar we met afstellen van uw cv ketel kunnen rekening mee kunnen houden.

 

Een hybride warmtepomp heeft heel weinig vermogen, terwijl de cv ketels heel veel vermogen heeft, dit werkt ten nadele van uw installatie als dit niet goed wordt afgesteld.

 

Indien je cv ketel bij komt als ondersteuning komt er dus veel vermogen en pomp capaciteit in korte tijd in je cv installatie terecht, dit heeft invloed op je rendement en gas verbruik, en daar koop je natuurlijk geen warmtepomp voor.

 

Dus ook hier weer een belangrijk aandachtspuntje!

 

COP/SCOP

 

COP/SCOP

 

Staar je niet blind aan een hoge COP, deze waarde wordt vaak in een brochure vermeld maar wat of zegt een COP of SCOP, precies?

 

Een COP is een moment opname van een warmtepomp, dit getal laat zien hoe zuinig de warmtepomp omgaat met energie.

Deze gegevens mag je zeker wel meenemen in een beslissing van een warmtepomp, maar als uw cv-installatie niet heel erg goed is, en u heeft een warmtepomp met de hoogste COP dan nog heeft u een warmtepomp welke niet zal presteren zoals gedacht.

 

Om u hier meer informatie over COP en SCOP te voorzien hebben we een pagina ingericht waar we u in Jip en Janneke taal vertellen wat dit precies inhoud.

 

media kanalen

YouTube/Facebook/Tweakers

 

 

Zie ons informatiekanaal op Facebook over Elga Ace warmtepompen

 

Zie ons informatiekanaal op Facebook over Fuijitsu Aurea warmtepompen

 

Zie ons informatiekanaal op Facebook over Quatt warmtepompen

 

Zie ons informatiekanaal op Facebook over Warmtepompen in het Algemeen

 

Zie ons informatiekanaal op  Youtube over Warmtepompen  

 

Zie ons informatiekanaal op Tweakers over Warmtepompen in het algemeen 

 

 

Als je met het bovenstaande een beetje rekening houd, dan heb je aan een (hybride) warmtepomp heel veel plezier!

 

Bestellen

 

Bestellen greendeal

 

Overtuigd dat we met deze oplossing je gasverbruik drastische kunnen terugdringen en wil je graag een hybridewarmtepomp systeem door ons laten aanleggen, dan kan je dit eenvoudig doen door onder op de knop te drukken, dan ga je naar onze webshop of druk op contact dan helpen we je graag verder.

 

Ga ook voor een greendeal en laten wel elkaar helpen.

 

contact met ons

Neem vandaag nog contact met ons op voor al uw vragen en advies over warmtepompen