aandachtspunten hybride warmtepomp

Is mijn huis geschikt voor een Hybride warmtepomp

 

Aandachtspunten Hybride warmtepomp

 

Hybride warmtepompen daar is veel vraag naar en zijn na de hybride warmtepompen het meest gezochte warmtepomp product op internet. Buiten de lange levertijden zijn er behalve  voordelen ook aandachtspunten te benoemen die we graag hieronder uitleggen.

 

Er zijn vele vragen momenteel over warmtepompen, u moet hierbij denken aan:

Is een warmtepomp nog rendabel, wat is beter warmtepomp of hybride, wat zijn de voor en nadelen van een hybride warmtepomp.

 

In deze uitgebreide pagina vertellen we waarom het goed is om daar goed over na te denken, buiten dat geven we eerlijk advies over waarom je geen warmtepomp moet nemen, of juist wel, maar ook, hoeveel subsidie krijg je voor een warmtepomp, tot wat kost het om een warmtepomp te installeren.

 

Hybride warmtepompen zijn op dit moment het meest gezochte warmtepomp product op internet, buiten de lange levertijden zijn er behalve dit vele voordelen ook aandachtspunten die we graag hieronder uitleggen.

 

Isoleren

 

Isolatie:

 

Isolatie van een woonhuis is zeer belangrijk, natuurlijk niet alleen voor een warmtepomp, maar ook het algehele comfort is dit vele malen beter met een geisoleerde woning.

We weten ook dat een woning van de jaren 60 nooit de isolatiewaarde van een nieuwbouwhuis kan evenaren, maar géén isolatie is géén optie met een warmtepomp.

 

Verwarming in huis

Verwarming in Huis

 

Kun je met een hybride warmtepomp van het gas af, of welke cv-ketel is geschikt voor een hybride warmtepomp, maar laten we eerst kijken of je afgifte systeem wel geschikt is.

 

Verwarmen met 100% Radiatoren:

 

Voor het aanschaffen is het van belang om te weten dat een warmtepomp heel traag werkt, en langzaam zijn temperatuur kan maken in tegenstelling tot een cv ketel die altijd veel vermogen heeft.

 

Hierdoor zal de woning langzamer op temperatuur komen, dit merkt je totaal niet met vloerverwarming maar wel met radiatoren, deze hebben namelijk hogere temperaturen nodig, meestal toch wel 50 graden in de winter periode.

 

Een warmtepomp, in welke vorm dan ook die deze temperaturen constant zou moeten maken is helaas niet rendabel voor een woonhuis welke totaal geen vloerverwarming heeft. Uw stroomverbuik gaat hiermee fors omhoog en uw gas rekening naar beneden.

 

U kunt wel overwegen om een hybride warmtepomp in te zetten met radiatoren maar dan vaak in het voorjaar en najaar, als het buiten boven 10 graden is heeft u geen 50 graden nodig voor de radiatoren, maar heeft u wellicht aan 40 graden cv water voldoende.

 

zie deze link voor meer informatie over het toepassen van radiatoren of convectoren 

 

 

Monitoring:

 

We hebben in 2021 147 verschillende merken hybride warmtepompen gemonteerd in woonhuizen die volledig waren voorzien met radiatoren.

 

We monitoren deze wekelijks in de winter en wij zien dat woningen met radiatoren meer comfort nodig hebben naar mate het kouder wordt buiten dan woningen met vloerverwarming. 

 

We zien dat er vanaf 7 graden buitentemperatuur 45 graden nodig is en bij 0 graden 55 graden.

 

Met deze al deze gegevens stellen we de grens ook in op 42 graden voor de warmtepomp. Het is gebleken dat bij 45 graden de kwh en het geluid van de buitenmachine met 27% omhoog gaat.

 

Als we deze instellen op 42 graden komen we tot de ontdekkeing dat we ongeveer bij 7á10 graden buiten temperatuur de warmtepomp in kunnen zetten zonder dat de cv ketel bij komt, daaronder moet vaak de cv ketel bijkomen. 

 

Belangrijk detail hierbij is als een woning heel goed geisoleerd is, je langer kan doordraaien met een hybride warmtepomp als het buiten kouder wordt!

 

Advies helemaal geen warmtepomp inzetten met 100% radiatoren is ook weer niet het advies, maar wees bewust dat u in de dagen dat het kouder wordt de cv ketel vaker zal bijspringen, of kies voor airconditioning welke goed verwamd in het voorjaar en najaar.

 

 

Verwarmen met 100% Vloerverwarming:

 

Vloerverwarming als hoofdverwarming is top❗️, echter moet je ook hier kijken of je verdeler is uitgevoerd met een pomp, 95% van alle verdelers welke we tegen komen zijn nog niet helemaal geschikt voor een warmtepomp. 

 

Dit heeft te maken dat de pomp retourwater bijmengt hierdoor komt het aanvoerwater van bijvoorbeeld 35 graden binnen in de verdeler en zal met het retourwater naar 25 graden terug gemengt worden, dus er stroomt 25 graden water door je slangen, dat is natuurlijk zonde van het rendement.

 

Met deze type vloerverwarmings verdelers met pomp moeten we vaak de temperatuur van het cv water van de warmtepomp verhogen om toch een warme vloer te hebben.

 

zie deze link voor meer informatie over het toepassen van vloerverwarming

 

                             

 


Combinatie Radiatoren én Vloerverwarming

 

In de praktijk zien we deze optie het meest, vloerverwarming op de BG en radiatoren op de 1e verdieping, zoals u had gelezen op deze pagina is het van belang de warmtepomp optimaal in te zetten.

 

We adviseren dan vaak om de huidige vloerverwarmings verdelers met pomp te laten zitten, als het buiten kouder wordt moet er gemiddeld 50 graden cv water naar uw radiatoren.

 

Indien u de verdeler zou vervangen voor een pomploze, komt er dus ook 50 graden door deze verdeler heen en uiteindelijk ook in uw vloerverwarming slangen, dit moet u echt niet willen, vandaar dat we dan advies geven de verdeler te laten zitten.

 

U kunt overwegen om de radiatoren uit te laten, en een infrarood paneel te plaatsen in de badkamer, en een airconditioning op de 1e etage monteren om toch warmte op deze verdieping te krijgen.

 

Pompschakelaar

 

De meeste vloerverwarming verdelers zijn uitgevoerd met een pompschakelaar, dit zorgt voor een energie besparing op de circulatie pompen.

 

Het nadeel van deze schakelaars is dat er een minimale temperatuur ingeschakeld staat, stel voor dat de warmtepomp 25graden cv water zou maken en de pompschakelaar gaat pas aan bij 33 graden is dat dus niet erg handig.

 

❗️ Pas dus op met deze energiebesparende schakelaars, dit is vaker een nadeel dan een voordeel met een warmtepomp.

 

Hybride warmtepomp i.c.m. airco

 

Hybride warmtepomp samen met een Airconditioning systeem

 

Veel mensen verwarmen vaak de begaande grond en misschien de badkamer boven. 

 

Waarom zou je niet een combinatie van een hybride warmtepomp en een airconditioning systeem op de begaande grond combineren?

 

Dit gaat heel goed zelfs, in de ochtend en avond zet je de airco op de begaande grond uit en laat je de hybride warmtepomp je woonhuis even op temperatuur brengen vaak ook lekker in de badkamer. 

 

Overdag laat je de airco op de begaande grond de rest van de dag draaien.

 

Hierdoor krijg je een heerlijk comfort van warme lucht en kan de hybride warmtepomp rustig de rest van de woning op temperatuur houden.

 

Een ideale oplossing voor mensen die hoofdzakelijk radiatoren hebben in huis en toch net dat beetje extra comfort van warmte missen.

 

zie ook dit artikel: verwarmen met een airconditioning

 

Buffervat

 

Buffervat:

 

Een hybride warmtepomp is absoluut geen cv ketel welke snel aan of uit gaat, een warmtepomp heeft ongeveer 10 minuten nodig om zijn warmte af te kunnen dragen in het systeem. 

 

Indien dit gebeurd is het van belang om te weten dat je een buffervat écht nodig hebt, een warmtepomp die zijn warmte niet meer kwijt kan gaat namelijk veel eerder stuk! 

 

De werking is vrij simpel, je hebt een vat gevuld met warm cv water meer niet.... welke op diverse manieren kan worden aangesloten, in serie of parallel. 

 

Het water wat in het buffervat zit is jouw cv watervoorraad voor het afgifte systeem indien de warmtepomp zijn warmte kwijt kan, kan hij dit buffervat daarvoor prima gebruiken.

 

Met defrost is een buffervat helemaal een uitkomst, met defrost bedoelen wij het aanvriezen van de buitenmachine in vochtige koude lucht, wat zeker een paar keer per jaar voor gaat komen. 

 

Met het aanvriezen van de warmtepomp buiten gaat het systeem warmte uit uw afgifte systeem gebruiken/ontrekken om de buitenmachine te laten ontdooien. Als dit proces plaats vind zonder buffervat gaat uw afgifte systeem langzaam afkoelen, en als dit proces 4x per uur voorkomt, kunt u zicht voorstellen dat je dit kunt gaan merken in huis.

     

Een buffervat zorgt ervoor dat warmte uit het vat ontrokken kan worden om de buitenmachine te ontdooien, hiermee ontlast je het afgifte systeem en eventuele afkoeling in huis.

 

zie deze link voor meer informatie over het toepassen van een buffervat 

 

Warmwater

 

Warmwater 

 

Niet onbelangrijk detail, maar de meeste hybride warmtepompen hebben te weinig vermogen om warmwater te produceren.

 

Daarom zal in de meeste gevallen de hybride warmtepomp ingezet worden voor verwarming en de cv ketel als warmwater bereider.

 

Indien je toch meer gas wenst te bepalen kan je er ook voor kiezen om een warmtepompboiler aan te schaffen. Deze warmtepompboiler zal dan hotfill aan de cv ketel gemonteerd worden en zodoende uw warmwater voorziening voor 95% zal realiseren. 

 

klik hier voor meer informatie over warmtepompboilers

 

Waterzijdig Inregelen

 

Waterzijdig inregelen

 

Het waterzijdig inregelen is een item wat bijna nooit ter sprake komt, maar het meest belangrijke item gaat worden in de toekomst!

 

Om dit item goed uit leggen wat dit nu precies inhoud hebben we een pagina ingericht over het balang van waterzijdig inregelen.

 

Lees dit artikel over waterzijdig inregelen 

 

Geluid en Locatie

 

Geluid:

 

Geluid is heel peroonlijk maar een buitenunit van een warmtepomp maakt geluid, dit geluid komt van de compressor en de ventilator in de buitenmachine.

 

De buitenmachine produceert met koud weer (verwarmen) of warm weer (koelen) meer geluid omdat hij natuurlijk harder moet werken. 

 

 

Locatie buitenmachine

 

Belangrijk detail waar we helaas ook vaak fouten in zien is de locatie van de buitenmachine zoals eerder benoemd is dat er geluid van een buitenmachine komt en dit is normaal.

 

Maar je mag er geen last van krijgen, daarom adviseren we een warmtepomp aan een stevige ondergrond te bevestigen.

 

 

Muur bevestiging:

 

Een muur kan natuurlijk als massief ondergrond dienen maar wees bewust dat een slaapkamer muur of woonkamermuur vaak geen geen optie is.

 

Juist omdat we in de winter verwarmen of in de zomer koelen kan er een lichte bromtoon te horen doordat het geluid doorgegeven kan worden.

 

Beluister hier het geluid binnen in de slaapkamer van een warmtepomp/airco unit die buiten direct aan de slaapkamer gevel hangt.

 

 

Platdak:

 

Platdak gaat onze voorkeur naar uit i.p.v. muurbevestiging als het maar geen houten dak is, hout klinkt als een klantkast, dit kan je met tegels en rubbers op het platdak beter in balans houden dan aan een muur, maar in sommige situaties werkt dit toch niet.

 

Een dakkapel is vaak ook geen optie, deze constructies zijn vaak minder stabiel en kunnen trillingen dus veel beter doorgeven.

 

 

Op de grond: 

 

Indien dit mogelijk is JA dit is veruit de beste oplossing, veel massa op de grond en met Bigfoots dempers is het doorgeven vangeluid een heel stuk minder. We zien met deze installatie methode de minste klachten, tevens kan er een grindbedje gemaakt worden voor het lekwater van de Warmtepomp buiten.

 

 

 

 

Buren:

 

Je buren zijn je beste vrienden zeggen we altijd, maar houd hier wel rekening mee!, er zijn geluidseisen in de wet waar je als bewoner aan moet voldoen, maar wat mag de afstand buitenunit warmtepomp erfgrens zijn? 

 

Overdag (7:00-19:00) 45dB en in de avond/nacht (19:00-7:00) 40dB, 

 

Een buitenunit van een warmtepomp mag dus niet direct aan de erfgrens staan, omdat de buitenmachines allemaal meer dan 40dB bij vollast produceren. 

 

Beluister hier het geluid van een warmtepomp die buiten aan de gevel hangt op 1 mtr afstand

 

Leiding lengte

 

Leiding lengte:

 

Hybride warmtepompen werken met koudemiddel leidingen of met cv leidingen, in beide gevallen geldt het volgende: minimaal 3 mtr en maximaal 10mtr is ons advies. Langere lengtes zijn vaak mogelijk, echter met koudemiddel leidingen (split systemen) moet er koudemiddel bijgevuld worden, en bij cv leidingen zit je met energieverlies vanwege de grotere afstanden.

 

Haakse bochten hebben 1mtr weerstand dus let op dat je installateur hiermee niet de fout in gaat. 

 

Kom je boven of onder de aantal meters uit moet er koudemiddel bijgevuld of afgetapt worden, anders verlies je veel rendement, en kost je dus ook extra stroom maar belangrijker nog er ontstaat schade aan het systeem.

 

Helaas zien we in de praktijk dat er warmtepomp systemen gemonteerd worden met soms slechts 1-2mtr tussen ruimte, daarvoor zit in het warmtepomp systeem te veel koudemiddel in verwerkt en krijgt de compressor vloeistofslag te verwerken en gaat dus veel sneller kapot.

 

Ook lange leidinglengtes komen we met regelmaat tegen, 15-20 mtr zonder koudemiddel toevoeging, temperaturen worden niet gehaald en er zit te weinig koudemiddel vloeistof en dus ook olie in het systeem, dus ook hier ontstaan schade aan de compressor vanwege de smering.

 

Kortom een belangrijk item om niet te vergeten.  

 

CV ketel afstellen

 

CV ketel afstellen

 

Misschien wel het meest wat NIET gedaan wordt, het afstellen van uw cv vermogen en pomp capaciteit na het monteren van een hybride warmtepomp, maar ook vragen zoals hoe weet je of je ketel pendelt, of hoe laag mag de temperatuur van de cv-ketel zijn, allemaal vragen waar we met afstellen van uw cv ketel kunnen rekening mee kunnen houden

 

Een hybride warmtepomp heeft heel weinig cv vermogen, terwijl de cv ketels heel veel vermogen heeft, dit werkt ten nadele van uw installatie als dit niet goed wordt afgesteld.

 

Indien je cv ketel bij komt als ondersteuning komt er dus veel vermogen en pomp capaciteit in korte tijd in je cv installatie terecht, dit heeft invloed op je rendement en gas verbruik, en daar koop je natuurlijk geen warmtepomp voor.

 

Monitoring

Monitoring of te wel meten=weten

 

In de tijd van montage van cv ketels worden deze vaak uit doos opgehangen, cv temperatuur werd dan afgesteld en klaar, probleemloos jaren lang warmwater en verwarming.

 

Wat veel mensen niet weten dat dit niet de manier is, zeker met een warmtepomp is het van belang dat je het maximale rendement uit je hybride warmtepomp kunt halen. Daarom adviseren we hoe je een warmtepomp het best kan gebruiken, en daarbij hoe verwarm je je huis het voordeligste. Dit kan je bereiken door je hybride warmtepomp te monitoren wij kunnen dan ingrijpen waneer de stroomspanning te hoog oploopt.

 

Het zijn tenslotte geen goedkope producten, dus mag je verwachten dat je daar het maximale rendement eruit wil hebben.

  

Wij kunnen u daar bij helpen, zie deze link voor meer informatie over monitoring van uw warmtepomp systeem

 

COP/SCOP

 

COP/SCOP

 

Staar je niet blind aan een hoge COP, deze waarde wordt vaak in een brochure vermeld maar wat of zegt een COP of SCOP, precies?

 

klik hier voor meer informatie over COP en SCOP.

 

media kanalen


 

YouTube/Facebook/Tweakers

 

 

Zie ons informatiekanaal op Facebook over Elga Ace warmtepompen

 

Zie ons informatiekanaal op Facebook over Fuijitsu Aurea warmtepompen

 

Zie ons informatiekanaal op Facebook over Quatt warmtepompen

 

Zie ons informatiekanaal op Facebook over warmtepompen in het Algemeen

 

Zie ons informatiekanaal op  Youtube  over warmtepompen  

 

Zie ons informatiekanaal op Tweakers over Warmtepompen in het algemeen 

 

 

Als je met het bovenstaande een beetje rekening houd, dan heb je aan een (hybride) warmtepomp heel veel plezier!