Is mijn huis geschikt voor een Hybride warmtepomp

Aandachtspunten Warmtepomp, een warmtepomp is namelijk zo gekocht, echter is een warmtepomp wel geschikt voor uw woonhuis?

Hybride warmtepompen zijn op dit moment wel het meest gezochte warmtepomp product op internet, echter zijn er behalve vele voordelen ook aandachtspunten die we graag hieronder uitleggen.

 

Hybride warmtepompen

 

Isolatie:

 

Isolatie van een woonhuis is belangrijk, natuurlijk niet alleen voor een warmtepomp, maar ook het algehele comfort is vele malen beter met een geisoleerde woning. let op indien u overweegt een warmtepomp aan te schaffen probeer dit in orde te maken. We weten ook dat een woning van de jaren 60 nooit de isolatiewaarde van een nieuwbouwhuis kan evenaren, maar géén isolatie is géén optie met een warmtepomp.

 

 

Verwarmen met 100% Radiatoren:

 

Voor het aanschaffen is het van belang om te weten dat een warmtepomp heel traag werkt, en langzaam zijn temperatuur kan maken in tegenstelling tot een cv ketel die altijd veel vermogen heeft.

Hierdoor zal de woning langzamer op temperatuur komen, dit merkt je totaal niet met vloerverwarming maar wel met radiatoren, deze hebben namelijk hogere temperaturen nodig, meestal toch wel 50 graden in de winter periode.

 

Een warmtepomp, in welke vorm dan ook die deze temperaturen constant zou moeten maken is helaas niet rendabel voor een woonhuis welke totaal geen vloerverwarming heeft. Uw stroomverbuik gaat hiermee fors omhoog en uw gas rekening naar beneden.

 

U kunt wel overwegen om een hybride warmtepomp in te zetten met radiatoren maar dan vaak in het voorjaar en najaar, als het buiten boven 10 graden is heeft u geen 50 graden nodig voor de radiatoren, maar heeft u wellicht aan 40 graden cv water voldoende.

 

 

Monitoring:

 

We hebben in 2021 147 verschillende hybride merken warmtepompen gemonteerd in woonhuizen die volledig waren voorzien met radiatoren en monitoren deze dagelijks, wij zien dat woningen met radiatoren meer comfort nodig hebben naar mate het kouder wordt buiten dan woningen met vloerverwarming. We zien dat er vanaf 7 graden buitentemperatuur 50 graden nodig is en bij 0 graden 55 graden.

 

Met deze al deze gegevens stellen we de grens ook in op 42 graden voor de warmtepomp. Het is gebleken dat bij 45 graden de kwh en het geluid van de buitenmachine met 27% omhoog gaat, met deze 42 graden komen we tot de ontdekkeing dat we ongeveer bij 7á10 graden buiten temperatuur de warmtepomp in kunnen zetten zonder dat de cv ketel bij komt, daaronder moet vaak de cv ketel bijkomen.

Belangrijk detail hierbij is als een woning heel goed geisoleerd is, je langer kan doordraaien met een hybride warmtepomp als het buiten kouder wordt!

 

Advies helemaal geen warmtepomp inzetten met 100% radiatoren is ook weer niet het advies, maar wees bewust dat u in de dagen dat het kouder wordt de cv ketel vaker zal bijspringen.

 

 

Verwarmen met 100% Vloerverwarming:

 

Vloerverwarming als hoofdverwarming is top, echter moet je ook hier kijken of je verdeler is uitgevoerd met een pomp, 95% van deze verdelers zijn nog niet helemaal geschikt voor een warmtepomp. Dit heeft te maken dat de pomp retourwater bijmengt hierdoor komt het aanvoer water van bijvoorbeeld 35 graden binnen in de verdeler en zal met het retourwater naar 22 graden terug gemengt worden, dus er stroomt 22 graden water door je slangen, dat is natuurlijk zonde van het rendement.

 

Met deze type vloerverwarmings verdelers met pomp moeten we vaak de temperatuur van het cv water van de warmtepomp verhogen.

 

                             

 


Combinatie Radiatoren én Vloerverwarming

 

In de praktijk zien we deze optie het meest, vloerverwarming op de BG en radiatoren op de 1e verdieping, zoals u had gelezen op deze pagina is het van belang de warmtepomp optimaal in te zetten, we adviseren dan vaak om de huidige vloerverwarmings verdelers met pomp te laten zitten, als het buiten kouder wordt moet er gemiddeld 50graden cv water naar uw radiatoren.

 

Indien u de verdeler zou vervangen voor een pomploze, komt er dus ook 50graden voor deze verdeler heen en uiteindelijk ook in uw vloerverwarming slangen, dit moet u echt niet willen, vandaar dat we dan advies geven de verdeler te laten zitten.

 

 

Buffervat:

 

Een (hybride) warmtepomp is niet als een cv ketel welke snel aan of uit gaat, een warmtepomp heeft ongeveer 10 minuten nodig om zijn warmte af te kunnen dragen in het systeem. Vaak zijn er toch radiatoren die uit staan in huis  of vloerverwarming waar nu of in de toekomst toch naregeling (motoren op de kleppen) word toegepast.

 

Indien dit gebeurd is het van belang om te weten dat je een buffervat écht nodig hebt, een warmtepomp die zijn warmte niet meer kwijt kan gaat namelijk veel eerder stuk! De werking is vrij simpel, je hebt een vat gevuld met warm cv water meer niet.... welke op diverse manieren kan worden aangesloten, in serie of parallel. Het water wat in het buffervat zit is jouw watervoorraad voor het afgifte systeem indien de warmtepomp zijn warmte kwijt wil, kan hij dit buffervat daarvoor prima gebruiken.

 

Met defrost is een buffervat helemaal een uitkomst, met defrost bedoelen wij het aanvriezen van de buitenmachine in vochtige koude lucht, wat zeker een paar keer per jaar voor gaat komen. Met het aanvriezen van de warmtepomp gaat het systeem warmte uit uw afgifte systeem gebruiken/ontrekken om de buitenmachine te laten ontdooien. Als dit proces plaats vind zonder buffervat gaat uw afgifte systeem langzaam afkoelen, en als dit proces 4x per uur voorkomt, kunt u zicht voorstellen dat je dit kunt gaan merken in huis.

 

 

Een buffervat zorgt ervoor dat warmte uit het vat ontrokken kan worden om de buitenmachine te ontdooien, hiermee ontlast je het afgifte systeem en eventuele afkoeling in huis.

 

 

Waterzijdig inregelen

 

Het waterzijdig inregelen is een item wat bijna nooit ter sprake komt, maar het meest belangrijke item gaat worden in de toekomst!

Om goed uit leggen wat dit nu precies inhoud hebben we een pagina ingericht zie deze link, daarin vertellen we alles over waterzijdig inregelen.

Waarom dit zo belangrijk is met het bepalen van een warmtepomp.

 

 

Geluid:

 

Geluid is heel peroonlijk maar een warmtepomp maakt geluid, dit geluid komt van de buitenmachine, deze heeft een compressor en een ventilator in de buitenmachine zitten, en produceert met kouder weer en met hogere aanvoer temperaturen cv water meer geluid omdat hij natuurlijk harder moet werken. 

 

 

Locatie buitenmachine

 

Belangrijk detail waar we helaas ook vaak fouten in zien is de locatie van het buitendeel, zoals we eerder benoemde is dat er geluid van een buitenmachine komt, dit is normaal, maar je mag er geen last van krijgen.

Daarom adviseren we een warmtepomp aan een stevige ondergrond te bevestigen.

 

 

Muur bevestiging:

 

Een muur kan natuurlijk als massief ondergrond dienen maar wees bewust dat een slaapkamer muur of woonkamer muur geen optie is omdat we juist in de winter bij gebruik een constant lichte bromtoon kunnen horen binnen.

 

Beluister hier het geluid binnen in de slaapkamer van een warmtepomp die buiten direct aan de gevel hangt.

 

 

Platdak:

 

Platdak gaat onze voorkeur naar uit i.p.v. muurbevestiging als het maar geen houten dak is, hout klinkt als een klantkast, dit kan je met tegels en rubbers op het platdak beter in balans houden dan aan een muur, maar in sommige situaties werkt dit toch niet.

Een dakkapel is vaak ook geen optie, deze constructies zijn vaak minder stabiel en kunnen trillingen dus veel beter doorgeven.

 

 

Op de grond: 

 

Indien dit mogelijk is JA dit is veruit de beste oplossing, veel massa op de grond en met Bigfoots dempers is het doorgeven van geluid een heel stuk minder. We zien met deze installatie methode de minste klachten, tevens kan er een grindbedje gemaakt worden voor het lekwater van de Warmtepomp buiten.

     

 

Buren:

 

Je buren zijn je beste vrienden zeggen we altijd, maar houd hier wel rekening mee!, er zijn geluidseisen in de wet waar je als bewoner aan moet voldoen. Overdag 45dB en in de nacht 40dB, een buitenunit van een warmtepomp mag dus niet direct aan de erfgrens staan, omdat de buitenmachines allemaal meer dan 40dB produceren.

 

Beluister hier het geluid van een warmtepomp die buiten aan de gevel hangt op 1 mtr afstand

 

 

Leiding lengte:

 

Hybride warmtepompen werken met koudemiddel leidingen of met cv leidingen, in beide gevallen geldt het volgende: minimaal 3 mtr en maximaal 10mtr is ons advies, langere lengtes zijn mogelijk, echter met koudemiddel leidingen moet er koudemiddel bijgevuld worden, en bij cv leidingen zit je met energieverlies vanwege de grotere afstanden.

 

 

CV ketel afstellen

 

Misschien wel het meest wat NIET gedaan wordt, het afstellen van uw cv vermogen en pompcappaciteit na het monteren van een hybride warmtepomp. Een warmtepomp heeft heel weinig cv vermogen, terwijl de cv ketels minimaal 20kW of meer heeft.

Indien je cv ketel bij komt komt als ondersteuning komt er dus heel veel vermogen en pompcappaciteit in je installatie terrecht, wat het rendement enorm zal doen verminderen.

 

 

COP/SCOP

 

Staar je niet blind aan een hoge COP, deze waarde wordt vaak in een brochure vermeld maar wat of zegt een COP of SCOP, precies? klik hier voor meer informatie.

 

 

YouTube

 

Tot slot voor meer informatie over geluid, instellingen, thermostaat/naregeling zie ons Youtube kanaal.

 

 

Als je met het bovenstaande een beetje rekening houd, dan heb je aan een (hybride) warmtepomp heel veel plezier!