PV panelen

Een PV-zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit. Deze elektriciteit is dan nog niet meteen klaar voor gebruik. Zonnepanelen produceren namelijk gelijkstroom, terwijl wij wisselstroom nodig hebben.

 

Daarom worden zonnepanelen altijd geïnstalleerd met een omvormer die de gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom.

 

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt:

 

*Monokristallijn 

*Polykristallijn

*Dunne film

 

Monokristallijn zonnepanelen bestaan uit siliciumkristallen. Deze kristallen worden tijdens het uitgebreide productieproces nauwkeurig gepositioneerd, waardoor ze 1 geheel vormen. De monokristallijn panelen bieden hierdoor het hoogste rendement van alle soorten zonnepanelen. Door het uitgebreide productieproces zijn deze zonnepanelen echter ook iets duurder in aanschaf. De monokristallijn zonnepanelen zijn zwart van kleur en hebben een egale structuur.

 

Polykristallijn zonnepanelen zijn gemaakt van silicium. Het productieproces van de polykristallijn zonnepanelen is echter sneller en eenvoudiger, waardoor deze zonnepaneel wat goedkoper is dan de monokristallijn variant. Het rendement van de polykristallijn zonnepanelen ligt lager doordat de kristallen in kriskras richting liggen. De verschillen in prijs en rendement worden echter wel steeds kleiner en in de praktijk zijn monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen dan ook beide prima opties. Houd wel rekening met het verschil in uiterlijk. De polykristallijn zonnepanelen hebben een meer gevarieerde kleur en zijn over het algemeen blauw of paars van kleur.

 

Dunne film zonnepanelen bevatten siliciumpoeder in plaats van kristallen. Hierdoor zijn ze buigzaam. Dunne film zonnepanelen zijn over het algemeen goedkoper dan mono- en polykristallijn zonnepanelen, maar bieden ook een lager rendement. Hierdoor kiezen de meeste mensen voor de mono- of polykristallijn 

 

Wist u ook dat zonnepanelen ook met bewolkt weer elektriciteit opwekken. Zelfs in de sombere herfst- en wintermaanden gaan zonnepanelen dan ook door met het opwekken van gratis energie.

 

Nederland beschikt dus over een prima klimaat voor zonnepanelen. Wanneer u zonnepanelen plaatst begint u direct met terugverdienen, doordat uw maandelijkse energierekening flink afneemt of zelfs verdwijnt.

 

Productgarantie:

 

Deze garantie is zoals de naam zegt op het product zelf bijvoorbeeld wanneer het zonnepaneel zonder reden stopt met werken. Bij de meeste grote merken welke je vaak terugziet zoals: JA Solar, Canadian Solar, Benq en Jinko bedraagt deze garantie meestal 10 tot 15 jaar.

Wanneer dit minder dan 10 jaar is, doet u er goed aan dit zonnepaneel merk links te laten liggen.

 

De productgarantie is tevens de belangrijkste garantie bij een zonnepaneel. Er zijn ook enkele merken welke 25 jaar garantie bieden zoals Sunpower, LG en Panasonic sinds kort. 

 

Vermogensgarantie:

 

Jammer genoeg verliezen zonnepanelen elk jaar aan vermogen. Gelukkig voorzien de meeste zonnepanelen merken dit in hun garantie. De meeste zonnepanelen merken hebben een garantie van 0.7% verlies per jaar. Dit betekent dat de zonnepanelen na 25 jaar nog steeds meer dan 80% van hun oorspronkelijke vermogen dienen te behalen.

 

 

Rendement:

 

Een belangrijk maar vaak overschat punt is het rendement. Bij de betere zonnepanelen ligt het rendement tussen de 20% tot 22%.

Belangrijk is om u niet blind te staren op dit getal. Beter renderende panelen kunnen wel een doorslaggevende factor zijn wanneer u over weinig oppervlakte beschikt.

 

Enkele hoogrendement merken van zonnepanelen zijn Trina Solar, LG, Sunpower en Panasonic.

 

 

Zonnepanelen merken rendement

 

16%

17%

18%

19%

20%

21%

22%

Sunpower

       

Jinko Solar

       

Panasonic

         

LG

           

REC

       

Kyocera

           

Canadian Solar

         

Solarworld

           

 

 

Omvormer:

 

Een ander onderdeel van de zonnepanelen installatie is de omvormer. Een omvormer is wat ervoor zorgt dat de stroom welke in de zonnepanelen wordt opgewekt gebruikt kan worden in elektrische apparaten in het huishouden. Het omzetten van elektriciteit is een zware klus. Daardoor ligt de levensduur van een omvormer beduidend lager dan de zonnepanelen.

 

De geschatte levensduur van een omvormer is ongeveer tien jaar vanaf de gebruiksinname. Maar er zijn genoeg voorbeelden van omvormers die meer dan 15 jaar werken. De belangrijkste factoren welke de levensduur beperken zijn elektrische ladingen en de hoge temperaturen binnen de omvormer.  

 

Micro-omvormers hebben wel een langere levensduur door de lagere belasting en doordat ze beter gebruik maken van de condensator.

 

Twijfelt u nog over het aanschaffen van zonnepanelen? Bedenk dan dat er vele subsidiemogelijkheden zijn waardoor de investering snel is terugverdient.

 

Belangrijk om te weten zijn een aantal details voordat u overgaat tot aanschaf zoals:

 

*Hoeveel stroom wilt u opwekken

*Hoeveel ruimte is er beschikbaar

*ligging van het dak t.o.v. Zuiden

*Schaduwval dak (ochtend-middag)

*Materiaal platdak

 

U ziet er komt hier toch het e.e.a. bij kijken laat u daarom goed informeren en voorlichten wat de mogelijkheden voor u zijn en ga niet zomaar online of telefonisch akkoord met een voorstel van bedrijven!

 

 

Er zijn vele aanbieders en panelen op de markt, maar u ziet door de bomen het bos niet meer, maak dan snel een afspraak met ons en dan leggen wij het voor u uit!