Omvormer

 

De omvormer lijkt op een soort kast welke meestal tegen de muur en dichtbij de zonnepanelen wordt geïnstalleerd.

De levensduur van een omvormer is beduidend lager dan de zonnepanelen. Zonnepanelen werken zeker verder voor 25 jaar met vrij weinig rendementsverlies. Dit is niet het geval van een omvormer. De meeste omvormers hebben een levensduur van 8 tot 12 jaar. Daarna zijn ze aan vervanging toe. Dit komt omdat een omvormer over veel elektronica beschikt, en deze intensief wordt gebruikt. Micro-omvormers van Enphase hebben vaak een levensduur van 20 jaar.

 

Welke omvormer kiezen:

 

Een omvormer wordt voornamelijk gekozen naargelang het vermogen van de zonnepanelen installatie en daarop afgestemd. Voor een maximaal rendement kies je best een omvormer welke tussen 90% en 110% van de installatie aankan. Concreet betekent dit dat bij een zonnepanelen installatie van 3 kWp je een omvormer nodig hebt met een vermogen tussen de 2,7 kWp en 3,3 kWp.

Meestal wordt gekozen voor een omvormer welke 90% van de totale zonnepanelen installatie aan kan. Dit noemt men onderdimensioneren. Men doet dit omdat in de zonnepanelen vrijwel nooit hun absolute piekrendement behalen gezien deze niet altijd de ideale weersomstandigheden heeft

Een voordeel hiervan is dat de omvormer ook minder zal kosten in aanschafprijs, en dus de prijs van de installatie zal drukken. In sommige gevallen, wanneer de installatie niet ideaal is, zoals de aanwezigheid van schaduw of een niet ideale hellingsgraad, wordt gekozen voor een nog kleinere omvormer tegenover de zonnepanelen.

 

Merken:

De meeste bekende omvormers zijn van Duitste makelij met SMA. Recent is er ook de opkomst van omvormers uit Azië. Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is wat de kwaliteit van deze omvormers is, doe je er goed aan bij de bekendere Europese merken te blijven.

 

De meest voorkomende omvormers zijn:

 

  • SMA (Duitsland)
  • SolarEdge (Israël)
  • Enphase (Verenigde Staten)
  • Fronius (Oostenrijk)
  • Omnik (China)
  • Goodwe (China)

 

Waarvan SMA en Solar Edge wel de absolute koplopers zijn vanwege hun betrouwbaarheid, rendement en goede kwaliteit/prijs verhouding (ook al is het iets duurder t.o.v. de concurrentie). De laatste jaren is Enphase echter wel aan een forse opmars bezig om bekendheid te creëren, maar vanwege de hogere prijs wordt er vaak van afgeweken.