Ventilatie is een veel besproken maar ook een onderschat onderwerp.

 

Oude woningen hadden hier weinig last van, er was enkel glas en er waren genoeg kieren te vinden waar frisse lucht de woning kon binnentreden en tenslotte koste het gas ook veel minder als nu.

Maar sinds de jaren 60 is het gas heel veel duurder geworden en zijn mensen hier beter op gaan letten hoe ze energiezuiniger kunnen stoken. 

 

Mensen sluiten kieren af en vervangen enkel glas voor dubbel glas, vloeren werden geïsoleerd en tegenwoordig worden ook de daken extra geïsoleerd en spouwmuren vol gespoten.

Wat nu helaas de praktijkvoorbeelden zijn is dat er inderdaad zuiniger geleefd wordt maar mensen zijn nu ook vaker ziek en krijgen last van vocht en schimmel in huis.

 

Ventilatie dat is het probleem geworden, alles is in de loop van de jaren potdicht gemaakt en er kan nauwelijks nog frisse lucht naar binnen, alleen via een raam wat af en toe open gaat of een beluchtingsbuis in huis.

 

Tegenwoordig is er meer aandacht aan ventilatie en zijn er mechanische ventilatie boxen te koop.

Tevens wordt er bij nieuwbouw huizen steeds meer gebruik gemaakt van een Warmte Terug Win-unit (WTW), echter schuilt hier het gevaar dat men te veel vertrouwd op het apparaat en de filters in het apparaat niet of nauwelijks vervangen.

 

Ook de ventilatie kanalen worden vaak over het hoofd gezien, hier schuilt veel stof en viezigheid in zoals vetaanslag en tabakaanslag, hierdoor ontstaat er een slechte afzuiging waardoor er weer te veel vocht in huis ontstaat en mensen zich niet prettig in huis voelen.

 

Helaas is hier meer aandacht voor nodig, Milieu Centraal heeft hier een korte film van gemaakt (zie onder)

 

Heeft u ook last van vocht of weet u niet hoe u uw woning (beter) moet ventileren neem dan eens contact met ons op wij kunnen u daarbij helpen!