Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen wat is dat nu precies en hoe werkt het, we leggen het u uit en beginnen bij het begin.

 

 

 

Radiatoren/Vloerverwarming 

 

Een woonhuis bestaat vaak uit Radiatoren, vloerverwarming of een combinatie hiervan.

Je hebt al een HR ketel welke vaak (te) veel vermogen heeft en dus ook makkelijk zijn waterdruk en temperaturen in de installatie kan krijgen, echter is het dat de radiatoren dicht bij de cv ketel in de buurt snel warm zijn en de andere radiatoren minder warm of zelfs bijna koud aanvoelen.

 

Radiatoren of een korte vloerverwarming groep welke dicht bij de cv ketel staat zullen sneller warm worden omdat het warme cv water door deze radiator en vloerverwarming stroomt, met als gevolg de ketel krijgt snel een retour temperatuur terug welke te hoog is.

De HR cv ketel gaat aftoeren/moduleren en probeert met minder waterdruk en temperatuur de cv installatie alsnog warm te houden, de functie van een HR ketel is geen HR ketel meer!

 

 

 

Comfort HR ketel

 

Consequentie van dit verhaal, is dat raditoren welke verder in huis hangen of langere lengte vloerverwarmings slangen minder warm cv water krijgen en dus langer de tijd nodig hebben om warmte worden en te houden. Het comfort van uw installatie neemt daardoor vaak af, waardoor uw cv ketel langer door draait, en dus ook veel meer gas moet verbruiken, met name met (hybride) warmtepompen is het helemaal goed opletten.

 

 

 

(Hybride) Warmtepomp inzetten

 

Een hot item, mensen zijn geraakt in de portomonnee en willen gas gaan verminderen, een (hybride) warmtepomp is één oplossing, maar wees bewust dat een warmtepomp heel traag werkt en traag op temperatuur komt, dit hoort allemaal bij de werking van een warmtepomp.

Allemaal heel erg goed en zorgt voor gasbesparing, maar uw comfort mag er natuurlijk niet op achteruit gaan.

 

 

 

Comfort (Hybride) warmtepomp

 

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, bent u met een HR ketel een bepaalt comfort gewend, met een warmtepomp wilt u dit ook natuurlijk ook bereiken. We merken dat met een warmtepomp de temperatuur en waterdruk enorm belangrijk zijn, het vermogen is al niet zo hoog, dus uw radiatoren of lange leidingen vloerverwarming hebben nog veel meer tijd nodig, of komen helemaal niet meer op temperatuur.

 

 

 

Waterzijdig inregelen de uitkomst?

 

Zeker een JA met waterzijdig inregelen wordt er een ''water'' balans gemaakt, dus radiatoren of korte vloerverwarming slangen die dichtbij een HR ketel of warmtepomp zijn geinstalleerd krijgen minder cv water, en de radiatoren die verder weg hangen of lange vloerverwarming slangen juist meer cv water en dus ook hogere temperaturen, hierdoor verhoog je het comfort enorm mee.

 

 

 

Moduleren HR ketel/Warmtepomp

 

Met waterzijdig inregelen zorgen we ervoor dat de retour temperatuur in verhouding kouder blijft en de aanvoer temperatuur hoog, hierdoor gaat de cvketel of warmtepomp al veel lager in toeren draaien met veel minder energie en dus gas als gewenste resultaat.

 

 

 

 

 

 

Het waterzijdig inregelen in de praktijk

 

In de meeste gevallen met bestaande radiatoren betekent dit het vervangen van ''bestaande'' radiatorkranen voor ''instelbare'' radiatorkranen en met vloerverwarming worden er vaak flowmeters gemonteerd. Met de instelbare kranen of flowmeters word inwendig de flow en dus ook cv temperatuur afgesteld. Als we dit bij iedere radiator doen of vloerverwarmingsgroep onstaat er een balans, waarbij er even veel cv water door de installatie stroomt, al hangt de radiator of vloerverwarming achter in huis of dicht bij de cv ketel of warmtepomp dat maakt niet meer uit.

 

zie ook deze video als voorbeeld

 

 

Waarom wordt dit niet gedaan

 

Het waterzijdig inregelen kost veel tijd en energie, installateurs hebben het vaak heel erg druk of hebben de expertise niet om het goed te doen.

Wat als resultaat geeft dat het vaak niet wordt aangeboden en dat er later klachten komen welke dus met waterzijdig inregelen te maken heeft en de installateur vaak moet komen om het probleem op te lossen, welke niet op te lossen valt.

 

 

Investering

 

Ondanks dat het waterzijdig inregelen meer NIET dan WEL wordt gedaan, is ons advies deze investering wel mee te laten nemen, u gaat met een aanschaf van een nieuwe warmtepomp ook niet over één nacht ijs, dus waarom deze investering niet mee laten wegen, het is zonde om veel geld te investern in een nieuwe installatie, welke niet helemaal rendeert zoals je zou mogen verwachten.

 

 

Montageservice

 

Waterzijdig inregelen moet je door een vakman laten doen, met het zelf monteren kan je zeker veel geld besparen door zelf de radiator kranen te vervangen voor instelbare kranen, en de flowmeters te plaatsen bij de vloerverwarmings groepen, dit zijn kosten welke je al veel geld kunnen besparen zie deze link voor onze montageservice waterzijdig inregelen.

 

 

Laat indien je zelf aan de slag gaat je goed informeren welke kranen je nodig hebt, zodat je goed voorberid aan de slag kunt gaan, ben je klaar kijk dan op onze webshop zodat we deze kranen en flowmeters voor je afstellen met een warmtebeeld camera, zo bespaar je veel geld met de voorbereiding en het resultaat verdien je dubbel en dwars terug!

 

 

YouTube

 

 

Voor meer informatie over waterzijdig inregelen, warmtepompen, geluid en nog veel meer zie ons Youtube kanaal