Radiatoren of Convectoren

 

Radiatoren of Convectoren:

 

Een wedstrijd nou zeker niet, ook weer een belangrijk aandachtspunt zie ook vloerverwarming op deze link

 

Een radiatoren het meest toegepaste verwarming systeem in Nederland, de bekende radiator is gemaakt en bedacht voor hogere cv aanvoer en retour temperaturen de naam radiator komt het woord radiatie in voor of-te-wel stralingswarmte dit is voelbaar bij de radiator, maar een radiator heeft ook nog convectie, of-te-wel luchtstroom.

 

zie voorbeeld onder luchtstroom radiator

 


 

We noemen radiatoren ook wel eens HTV verwarming

 

In de jaren '50 was het het aanvoerwater ongeveer 90graden en retour water 70graden om stralingswarmte te voelen, vanaf de jaren '60 was dit 70/50 en pas vanaf de jaren '80 60/40, deze verandering komt doordat woningen beter geïsoleerd zijn en er minder warmte nodig is.

 

Radiator vervangen voor een Convector:

 

Mensen vervangen regelmatig een radiator voor een convector, waarom om juist warmte te willen voelen, als de cv water temperaturen zakken is de stralingswarmte en luchtstroom ook een stuk minder, een convector kan beter omgaan met lagere aanvoer temperaturen dan een radiator.

 

Een moderne convector is vaak bedacht voor wat lagere temperaturen 50/30 bijvoorbeeld.

Maar indien er een (hybride) warmtepomp gaat komen in de woningen worden deze temperaturen (50/30) eigenlijk al niet eens meer gehaald. Dat betekent dus simpel gezegd dat de delta T tussen aanvoer en retour kleiner gaat worden en de stralingswarmte en convectie warmte afneemt, een goed rendabel warmtepomp presteert het beste tussen de 28-35 graden aanvoer temperatuur.

 

 

“Oeps Het wordt koud in huis”

 

We zien hierin vele koudeklachten ontstaan omdat de capaciteit van de convectoren/radiatoren niet toereikend genoeg is om de warmte af te kunnen geven met deze lagere aanvoer temperaturen, ruimtes komen niet of moeizaam op temperatuur waardoor de warmtepomp maar hoger in temperatuur wordt afgesteld met alle nadelige gevolgen van dien, zoals rendementsverlies en veel kWh verbruik extra.

 

Simpel gezegd een radiator omwisselen voor een convector is niet zomaar gedaan.

 

 

Speedcomfort/Ventilatoren

 


 

Wat je zeker kunt proberen zijn kleine ventilatoren op je radiatoren/convectoren monteren, deze zuigen de warme lucht aan vanuit de radiator of convector, en blazen deze vervolgens de ruimte in, werking is tot een lucht temperatuur van 33 graden automatisch, maar zodra de temperatuur zakt onder de 33 graden doen ze niks meer, en moet je ze handmatig aanzetten.

 

Prima met radiatoren en convectoren waarbij de aanvoer watertemperatuur net boven de 35 graden komt, daaronder zijn ze helaas wat minder effectief.

 

Waar moet je op letten:

 

Op lagere cv temperaturen verwarmen betekent ook meer volume door het systeem heen.

Zorg dat je wattage genoeg is voor lage temperaturen het liefst berekend op 35 graden aanvoer water.

 

3000watt van een bestaande radiator berekend op 70/50 betekend vaak een veel grotere in diameter convector tot gevolg als je uitgaat van 35/30.

 

Laat je daarom goed voorlichten verwarmen op convectoren kan prima mits goed berekend, anders worden het minder comfortabele winters.