HTV of LTV verdelers

HTV verdelers of LTV verdelers 

 

Een wedstrijd Hoog Temperatuur vs Laag Temperatuur vloerverwarming nou zeker niet, wel weer een belangrijke aandachtspunt bij een Warmtepomp!

 

Heb je radiatoren of convectoren kijk dan ook eens op deze pagina

 

Hoog temperatuur verdelers

 

Een HTV (Hoog Temperatuur Verdeler) ''meestal'' uitgevoerd mét circulatie pomp is gemaakt en bedacht voor hogere aanvoer temperaturen rond 60-75 graden.

Op deze verdeler zit een thermostaatknop met een voeler om de invoer temperatuur te minderen naar bijvoorbeeld 35 graden, deze thermostaatknop maakt en kan natuurlijk geen 35 graden maken van 75.

 

Circulatiepomp in de vloerverwarming

 

Wat doet de pomp in een HTV Verdeler:

 

De ingebouwde circulatiepomp in deze HTV verdelder, mengt* retourwater bij het aanvoerwater waardoor uiteindelijk dus deze 35 graden water wordt gemaakt en deze je vloerverwarmings slangen in stuurt

 

Wat er gebeurd in de praktijk met het monteren van een Warmtepomp is dat de aanvoer temperatuur vaak lager wordt ingesteld van 70 naar bijvoorbeeld 35 graden, want rendement krijg je bij pas bij lage aanvoer temperaturen.

Deze 35 graden vertrekt dus uit de WP en verliest misschien 2-3 graden onderweg tot aan de HTV verdeler.

De thermostaat knop staat bijvoorbeeld nog steeds op 35 dus laat dit vervolgens door, de circulatiepomp mengt “nog steeds” retour water bij dat proces verandert niet.

 

Met als gevolg dat in de vloer misschien maar 23-25 graden aanvoer water komt, terwijl je uitgaat van 35 graden.

 

*(let wel sommige HTV verdelers kan men instellen zodat de pomp géén retour water bijmengt, dit zou je goed moeten navragen)

 

Voorbeeld hieronder een HTV vloerverwarming verdeler met pomp

 


Laag temperatuur verdelers

 

LTV Verdeler:

 

Dan maar een LTV (Laag Temperatuur Verdeler) laten monteren zonder pomp lekker zuinig geen pompje erin en meteen warmte je vloer in, klopt helemaal maar let hiermee op ❗️

 

Heb je radiatoren in huis samen met een LTV verdeler dan moet je er héél goed op letten dat 35 graden prima voor vloerverwarming is, maar voor radiatoren niet, ze voelen namelijk vaak lauw aan.

 

Temperatuur aanvoerwater verhogen dan echt niet doen! Te hoge aanvoer temperaturen die je instelt komt ook in je vloerverwarming terecht, er is namelijk geen menging meer dus 50 graden aanvoerwater, is ook 50 graden de vloer in!

 

Let er ook voor op dat je leidingen naar de LTV verdeler groot genoeg zijn.

Lage aanvoer temperaturen betekent ook grotere aanvoer diameters.

15 is een NO GO 20mm cv-leidingen is eigenlijk al best krap bij de één werkt het misschien net wel, maar bij vele ook weer niet.

 

Voorbeeld onder LTV verdeler zonder pomp aanvoer temperaturen zijn dan vaak max 35 graden

 


Naregeling en pendelgedrag

 

Naregeling toepassen

 

Het naregelen van een vloerverwarming wordt steeds vaker toegepast, zeker met nieuwbouw een verplichting trouwens.

Maar wat is naregeling precies, dit zorgt ervoor dat d.m.v. motoren op de verdeler en een thermostaat dat ruimte's zoals een garage, slaapkamer en hal geknepen kunnen worden zodat de warmte niet naar ruimte gaan welke niet echt nodig zijn.

 

Top bedacht en werkt vaak ook goed, maar wees bewust, dat naregeling ook een negatief effect heeft, stel u heeft 5 groepen vloerverwarming waarvan en 3 groepen nageregeld zijn, dan loop je een groot risico dat je warmtepomp gaat pendelen.

 

 

Pendelen:

 

Een warmtepomp heeft ongeveer 10 minuten nodig om naar stand-by te gaan, dus moet hij zijn warmte in die tussentijd wel af kunnen geven, als meer dan 80% dicht staat, dan lukt dat niet goed genoeg en gaat de Warmtepomp pendelen, zoals we dat noemen aan/uit aan/uit elke keer weer.

 

Komt dit voor of heb je interesse om naregeling toe te passen kijk dan hier naar een buffervat oplossing daar vertellen we je alles over

 

Waterzijdig inregelen

 

Waterzijdig inregelen:

 

Misschien een benaming welke je vroeger net zo vaak tegen kwam, maar juist nu met de opkomst van warmtepompen juist meer hoort.

 

Een belangrijk item, misschien wel èèn van de belangrijkste, wat houd dit nu precies in, in simpele bewoording, het in balans brengen van je cv water in het systeem, niet te veel en ook niet te weinig voor iedere radiator of vloerverwarmingsgroep de juiste hoeveel water, dat zorgt voor een balans, en dus veel rustiger verwarmen zonder al te veel energieverlies.

 

Dit kost tijd, en soms wat montage werkzaamheden, we hebben daarom een hele webpagina gemaakt speciaal voor dit onderwerp.

 

Kijk hier voor nog veel meer informatie

 


Conclusie

 

 Conclusie:

 

Neem geen risico, laat je goed informeren wat wel of wat niet mogelijk is in uw situatie thuis, bij de buren kan het net wat anders zijn als bij jullie. Met een warmtepomp moet je hier zekere goed naar kijken, het is zonde om eerst veel geld te investeren als later blijkt dat het niet goed werkt.