Wel of geen Buffervat toepassen?

 

De ZIN of ONZIN van een buffervat:

 

We krijgen heel vragen over warmtepompen, en maar heel weinig vragen over het toepassen van een buffervat.

 

Hoe komt dat toch, zijn alle afgifte systemen dan zo goed in Nederland, Nou nee hoor wist u dat meer dan 90% niet goed genoeg is om meteen een (hybride) warmtepomp als ondersteuning in te zetten.

 

pendelgedrag

 

Pendelen:

 

Een (hybride) warmtepomp is niet als een cv ketel welke snel aan of uit gaat, een warmtepomp werkt namelijk zeer traag, en heeft met het uitgaan ongeveer 10 minuten nodig om zijn warmte af te kunnen dragen in het systeem.

 

10 minuten regel is er nodig om naar stand-by te gaan, dus moet hij zijn warmte in die tussentijd wel af kunnen geven, als meer dan 80% dicht staat, dan lukt dat niet goed genoeg en gaat de warmtepomp pendelen, zoals we dat noemen aan/uit aan/uit elke keer weer.

 

maar ook met naregeling komen we veel pendelgedrag tegen.

 

Naregeling

 

Radiatoren/Naregeling:

 

Het naregelen van een vloerverwarming wordt steeds vaker toegepast, zeker met nieuwbouw een verplichting trouwens.

Maar wat is naregeling precies, dit zorgt ervoor dat d.m.v. motoren op de verdeler en een thermostaat dat ruimte's zoals een garage, slaapkamer en hal geknepen kunnen worden zodat de warmte niet naar ruimte gaan welke niet echt nodig zijn.

 

Top bedacht en werkt vaak ook goed, maar wees bewust, dat naregeling ook een negatief effect kan hebben, stel u heeft 5 groepen vloerverwarming waarvan er 3 groepen nageregeld zijn, dan loop je een groot risico dat je warmtepomp gaat pendelen.

 

Dit komt doordat de Warmtepomp zijn warmte niet goed kwijt kan in het afgifte systeem, en dat moet je zien te voorkomen, een buffervat zorgt ervoor dat de warmtepomp toch zijn warmte dan kwijt kan.

 


Hoe werkt een buffervat

 

Werking van een Buffervat:

 

Bij een warmtepompinstallatie wordt vaak een ‘buffervat’ gebruikt, dit wordt door vrijwel elke warmtepomp fabrikant/leverancier aangeraden.

Een ‘buffervat’ daarmee bedoelen we een vat waar systeemwater/cv-water in zit. Het is dus niet een vat met tapwater / sanitair-water, zo’n vat noemen we namelijk een boiler in ons land. 

Het idee is eenvoudig. De warmtepomp warmt ook het buffervat waardoor de totale thermische capaciteit van het verwarmingssysteem toeneemt. Dit staat los van het opwarmen van het sanitairwater.

 

 

De werking is vrij simpel, je hebt een vat gevuld met warm cv water meer niet.... welke op diverse manieren kan worden aangesloten, in serie of parallel.

Het water wat in het buffervat zit is jouw cv watervoorraad voor het afgifte systeem indien de warmtepomp zijn warmte kwijt wil, kan hij dit buffervat daarvoor prima daarvoor gebruiken.

 

Defrosten

 

Defrosting:

 

Met defrost is een buffervat helemaal een uitkomst, met defrost bedoelen wij het aanvriezen van de buitenmachine in vochtige koude lucht, wat zeker een paar keer per jaar voor gaat komen.

Met het aanvriezen van de warmtepomp gaat het systeem warmte uit uw afgifte systeem gebruiken/ontrekken om de buitenmachine te laten ontdooien.

Als dit proces plaats vind zonder buffervat gaat uw afgifte systeem langzaam afkoelen, en als dit proces 4x per uur voorkomt, kunt u zicht voorstellen dat je dit kunt gaan merken in huis.

Een buffervat zorgt ervoor dat warmte uit het vat ontrokken kan worden om de buitenmachine te ontdooien, hiermee ontlast je het afgifte systeem en eventuele afkoeling in huis.

 

Lees in dit artikel alles over defrosting wat het doet en wat het betekend voor je installatie.

 

Grote van het buffervat

 

Hoe groot moet een buffervat zijn:

 

Belangrijke vraag welke hier niet 1-2-3 exact beantwoord kan worden, maar een vuistregel is 20Ltr per kW vermogen warmtepomp. Dus stel je hebt een 8kW warmtepomp dan is de berekening als volgt 8x20=160ltr.

 

Dus een vrij groot buffervat, maar wij geven als advies kijk ook naar het afgifte systeem, zoals radiatoren of vloerverwarming welke altijd open staan deze liters kan in mindering genomen worden, meestal kom je dan gemiddeld uit tussen de 12 en 15ltr per kW. Als we dan naar de 8kW warmtepomp zouden kijken en we pakken gemiddeld 13ltr kom je uit op 8x13=104ltr.

 

Wel of geen buffervat toepassen

 

 

Tot Slot: heeft het zin om een Buffervat te monteren....?

 

Wat vinden absoluut van WEL een buffervat is niet alleen ontworpen om systeeminhoud te creëren maar ook voor defrosting een uitkomst bied. Het ‘pendelen’ van een compressor verkort de levensduur van de compressor! En dat wil je niet.

We willen dus voorkomen dat de compressor gaat pendelen. Door het toepassen van een buffervat neemt het pendelen af! Een warmtepomp in huis met een buffervat draait veel stabieler dan zonder, tja het kost wat meer, maar als je toch geld gaat uit geven dan kan een buffervat er ook nog wel bij.

 

 

zie onder twee filmpjes over minimaal systeem inhoud en aandachtspunten afgifte systeem zoals een buffervat