Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen 

 

wat is dat nu precies en hoe werkt het?, we leggen het u uit en laten we beginnen bij het begin.

 

Radiatoren en vloerverwarming

 

Radiatoren/Vloerverwarming 

 

Een woonhuis bestaat meestal vaak uit Radiatoren, vloerverwarming of een combinatie hiervan.

 

Je hebt al een HR ketel welke vaak niet wetende (te) veel vermogen heeft en dus ook makkelijk zijn waterdruk en temperaturen in de installatie kan krijgen. 

 

Echter is het zo dat de radiatoren die dicht bij de cv ketel in de buurt hangen sneller warm worden en de andere radiatoren welke minder warm of zelfs bijna koud aanvoelen.

 

Met als gevolg dat de cv ketel sneller reageert vanwege dat het cv water te warm weer terug komt

     

De HR cv ketel gaat daardoor aftoeren/moduleren en probeert met minder waterdruk en temperatuur de cv installatie alsnog warm te houden.

 

Wetende dat hiermee een HR ketel dan gèèn HR ketel meer is.

 

HR cv-ketel

 

Comfort HR ketel

 

Consequentie van dit verhaal in de praktijk, is dat raditoren welke verder in huis hangen of langere lengte vloerverwarmings slangen minder warm cv water krijgen. En ook langer de tijd nodig hebben om warm te worden en te houden. 

 

Het comfort van uw installatie neemt daardoor vaak af, waardoor uw cv ketel langer door draait, en dus ook veel meer gas moet verbruiken.

 

Warmtepomp

 

(Hybride) Warmtepomp inzetten

 

Een hot item, mensen zijn geraakt in de portemonnee en willen zo veel als kan gas gaan verminderen.

 

Een hybride warmtepomp is één oplossing, maar wees bewust dat een warmtepomp heel traag werkt en traag op temperatuur komt, dit hoort allemaal bij de werking van een warmtepomp.

 

 

 

Comfort (Hybride) warmtepomp

 

Zoals u thuis zelf ervaart bent u met een HR ketel een bepaalt comfort gewend. U wenst dat met met een warmtepomp natuurlijk ook te bereiken. 

 

We merken met een warmtepomp in de praktijk dat temperatuur en waterdruk enorm belangrijk zijn.

 

Het vermogen van een warmtepomp is al niet zo hoog, dus uw radiatoren of lange leidingen vloerverwarming hebben nog veel meer tijd nodig.

 

Sterker nog het komt helaas vaak voor dat de installatie helemaal niet meer op temperatuur komt.

 

Met als gevolg veel draaiuren van de warmtepomp en een hoge stroom rekening!

 

Moduleren van een cv-ketel/warmtepomp

 

Moduleren HR ketel/Warmtepomp

 

Met waterzijdig inregelen zorgen we ervoor dat de retour temperatuur in verhouding langer koud blijft.

 

Hierdoor gaat de cv-ketel of warmtepomp al veel lager in toeren draaien met veel minder energie en dus besparing op het gas als gewenste resultaat.

 

Waterzijdig in balans

 

Waterzijdig inregelen de uitkomst?

 

Zeker een JA met waterzijdig inregelen wordt er een ''water'' balans gemaakt. 

 

Dus simpel gezegd de radiatoren of korte vloerverwarming slangen die dichtbij een HR ketel of warmtepomp zijn geinstalleerd krijgen minder cv water. Maar de radiatoren die verder weg hangen of lange vloerverwarming slangen juist meer cv water.

 

Door waterzijdig in te regelen creëer je een balans in je cv water en verhoog je het comfort, met als resultaat je gas/stroom rekening daalt.

 

Hieronder een afbeelding met radiatoren hoe 95% van alle huishoudens eruit zien, deze zijn dus niet waterzijde ingeregeld

 

 

Hieronder een radiator welke waterzijde is ingeregeld, je ziet en mooie overgang in kleur en dus ook in temperatuur

 

Hoe gaat dit in de praktijk

 

Het waterzijdig inregelen in de praktijk

 

In de meeste huizen met bestaande radiatoren betekend dit het vervangen van ''bestaande'' radiatorkranen voor ''instelbare'' radiatorkranen. 

 

Voor woning met vloerverwarming worden er vaak flowmeters gemonteerd, met de instelbare kranen. Met deze flowmeters/kranen word de inwendig waterdoorlaat aangepast.

 

Als we dit bij iedere radiator doen of vloerverwarmingsgroep onstaat er een Waterzijdig balans.

 

Met de instellingen op de radiator kranen of flowmeters bij vloerverwarming komt er dus overal even veel cv water door de installatie. In de praktijk betekent dat de radiator of vloerverwarming achter in huis ook warm worden en blijven!

 

zie ook dit YouTube filmpjes als voorbeeld

 

 

Hieronder een voorbeeld links vloerverwarming met flowmeters en rechts een instelbare radiatorkraan

 

Wat kost dit nu

 

Investering

 

Ondanks dat het waterzijdig inregelen meer NIET dan WEL wordt gedaan, is ons advies deze investering wel mee te laten nemen. U gaat met een aanschaf van een nieuwe warmtepomp ook niet over één nacht ijs, dus waarom deze investering niet mee laten wegen.

 

Het is toch zonde om veel geld te investeren in een nieuwe HR/Warmtepomp installatie, welke niet helemaal rendeert zoals je zou mogen verwachten.

 

 

Wat kost dat dan als je het goed wilt doen:

 

Laten we met radiatoren beginnen en uitgaan van Heimeier Eclips kranen met voetventielen deze kosten vaak incl. arbeid (leegtappen installatie, oude kraan verwijderen, nieuwe kraan monteren, vullen en ontluchten) ongeveer 110/150,- per radiator

 

Met vloerverwarming komen er flowmeters tussen de vloerverwarming slangen en de verdeler de kosten zijn vaak incl. arbeid 80-95,- per groep.

 

Het uiteindelijk waterzijdig inregelen van de kranen met evt infrarood opname per radiator kost ongeveer 40,- en de vloerverwarming ook 40,- per groep.

 

 

Wat kost dat dan als je het minder uitgebreid doet:

 

Laten we met radiatoren beginnen en uitgaan van standaard radiatorkranen dan doen we door middel van infrarood beelden de radiatoren afstellen, en knijpen we de inlaat van het systeem, hierdoor zijn we korter bezig en kost dit 45,- per radiator.

 

Met vloerverwarming komen er dus geen flowmeters maar doen we door infrarood opname en warmtemeters de vloerverwarming afstellen, dit kost wel meer tijd dan met radiatoren en moet u denken aan 50,- per groep.

 

 

Waarom wordt dit niet vaak gedaan

 

Het waterzijdig inregelen kost veel tijd en energie en dus ook geld, installateurs hebben het vaak heel erg druk of hebben de expertise niet om het goed te doen. Wat als resultaat geeft dat de installateur het niet vaak aanbied. 

 

 

 

Hieronder 3 filmpjes over waterzijde inregelen Radiatoren Deel 1 en Deel 2, het andere filmpje gaat over vloerverwarming

 


Montageservice

 

Montageservice:

 

Waterzijdig inregelen moet je uiteindelijk wel door een vakman laten doen.

 

Maar met het zelf ''voor''monteren kan je zeker veel geld besparen door zelf de radiator kranen te vervangen voor instelbare kranen, en flowmeters te plaatsen bij de vloerverwarmings groepen.

 

Dit zijn dure ''montage'' uren welke je al veel geld kunnen besparen.

     

Indien je zelf aan de slag gaat is het goed om te informeren welke kranen je nodig hebt, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan.

 

Als je klaar bent met het monteren neem je contact met ons op. We gaan deze kranen en flowmeters voor je afstellen, en met een warmtebeeld camera kijken we naar het resultaat.

 

Zie deze link voor onze montageservice

 

Multimedia kanalen


 

 

  

 YouTube/Facebook/Tweakers

 

 

Zie ons informatiekanaal op Youtube 

 

Zie ons informatiekanaal op Facebook 

 

Zie ons informatiekanaal op Tweakers