Is mijn huis geschikt voor een Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp

Hybride Warmtepompen

 

Wat kost een hybride warmtepomp, wat zijn de voor en nadelen van een warmtepomp tot welke subsidies zijn er in 2023 allemaal mogelijk, vragen waar we in deze Blog allemaal uitleg over gaan geven.

 

Vele cv-ketel fabrikanten zoals NefitAtagIntergasVaillantRemehaAtlantic maken nu ook in plaats van cv ketels ook warmtepompen, maar kan een hybride warmtepomp op elke cv-ketel? in het algemeen wel maar er zijn een aantal aandachtspunten met hybride warmtepompen welke we hier gaan behandelen.

 

Onze doelstelling is langzaam van het gas af te gaan, je merkt het ook in de energie rekening dat gas prijzen enorm zijn gaan stijgen 50% tot 70% meer dan 3 jaar geleden, dus het loont de moeite eens te kijken voor een alternatief, zonder meteen de gasketel de deur te wijzen.

 

Hybride warmtepomp beste alternatief

 

Hybride warmtepomp als alternatief?

 

Een Hybride warmtepomp is veruit het meest bewezen systeem wat goed samen kan weken met uw bestaande cv ketel wat resulteerd in 1kw stroom opname en 4kw warmte afgifte, we noemen dit ook wel eens COP (Coëfficiënt of Performance) 

 

klik hier voor meer informatie over COP en SCOP daar hebben we een hele pagina met uitleg.

 

Van het gas af

Van het gas af

 

Kun je met een hybride warmtepomp van het gas af, of kan een hybride warmtepomp ook zonder gas 

 en hoeveel m3 bespaar je met een hybride warmtepomp? allemaal vragen welke je graag wil weten.

 

Hybride warmtepompen zijn namelijk geen oplossing om geheel van het gas af te gaan.

Waarom zou je zeggen: omdat hybride warmtepompen vaak net te weinig vermogen heeft om ook warmwater te maken, én bij extreme kou zal de warmtepomp toch de cv ketel aansturen om bij te stoken.

 

Maar als je een goed geïsoleerde woning heeft het liefst nog met vloerverwarming dan kan je heel veel gas besparen.

 

Gasverbruik

 

Gasverbuik

 

Het resultaat is wel dat er een enorme gasdaling tot wel 80% haalbaar kan zijn. Bij grote woonhuizen en wat minder geisoleerde huizen is het eerder 50% en bij een goed geisoleerde woning of kleinere woningen het liefst met vloerverwarming zelfs 90%

 

Afgifte systeem

 

Is mijn afgifte systeem wel goed?

 

Heel dit stuk bepaald eigenlijk het rendement van de warmtepomp, heeft u radiatoren of vloerverwarming of een combinatie, dan is het goed om te weten dat met radiatoren het rendement ongeveer 15% lager ligt dan met vloerverwarming. Waarom omdat de warmtepomp langer en harder moet werken om hogere watertemperaturen te kunnen maken, ook willen we zorgen dat de warmtepomp minder of niet gaat pendelen.

 

Zie ook deze link voor de aandachtspunten over het afgifte systeem

 

Buffervat

 

 Waarom een buffervat nodig bij een warmtepomp, of kan een warmtepomp zonder buffervat

 

Wij geloven heilig dat een een hybride warmtepomp in combinatie met een buffervat vele malen beter zijn werk kan doen, het rendement is hoger en de hybride warmtepomp, (die al traag is van zich zelf) kan langzaam de gehele installatie incl. buffervat op temperatuur maken en houden, er is geen pendelgedrag meer en dit komt ten goede van het comfort en de rust in de installatie. Tevens zorgt defrost ervoor dat het benodigde warm cv-water uit het buffervat onttrokken kan worden i.p.v. uw afgifte systeem.

 

Maar wat kost een warmtepomp met buffervat, of hoe een buffervat aansluiten warmtepomp? Allemaal vragen welke je op deze onderstaande link kunt vinden.

 

Zie ook deze link voor het wel of niet toepassen van een buffervat

Zie ook deze link voor het defrosten van een warmtepomp

 

Vuilfilter

Vuilfilter

 

Is een vuilafscheider nodig, of waar plaats je de vuilfilter?

 

Een veel besproken onderwerp, wordt te weinig toegepast, maar zorgt voor schoon en magnetietvrij cv water.

Vervuilt cv water met magnetietkristallen maken namelijk de componenten van de warmtepomp stuk. Het monteren van deze filter wordt gelukkig vaker toegepast, maar helaas nog te weinig installateurs monteren van deze filters, terwijl die heel belangrijk kan zijn voor een goed werkend systeem.

 

Aandachtspunten Warmtepomp

 

Aandachtspunten voor een Hybride warmtepomp

 

Is een hybride warmtepomp verstandig? wat is belangrijk bij een hybride warmtepomp

 

We moeten daarom een alternatief zoeken dan verwarmen op gas, dat is op dit moment toch wel stroom, maar is uw woonhuis wel geschikt om elektrische te verwarmen, zie daarom deze onderstaande links daar leggen we per warmtepomp onderdeel uit wat de specifieke aandachtspunten zijn.

 

Zie ook deze link voor de aandachtspunten over All-Electric systemen

Zie ook deze link voor de aandachtspunten over Hybride systemen

Zie ook deze link voor de aandachtspunten over Airconditioning systemen

Zie ook deze link voor de aandachtspunten over Warmtepompboilers 

 

Wat kost een Warmtepomp

 

Wat kost een hybride warmtepomp inclusief installatie

 

Een Hybride warmtepomp kopen is relatief eenvoudig, maar goed installeren heb je vakbedrijven voor nodig.

Het is zonde om veel geld uit te geven, en dat later blijkt dat het systeem niet goed gemonteerd is. Laat u daarom ook goed voorlichten, en kijk goed rond en lees de ervaringen van gebruikers en kijk naar de werkzaamheden van een installateur.

 

Een gemiddelde warmtepomp kost rond de 4000,-, wij zeggen als ezels bruggetje 1000,- per kW dus 4kw is 4000,- en 6kw 6000,- investering.

 

 

Korte samenvatting

 

Is een Hybride warmtepomp rendabel voor mij dat is afhankelijk welke maatregelen u genomen heeft thuis, hieronder een korte samenvatting.

 

*Hybride warmtepompen hebben het beste rendement op lage cv water temperaturen, 50 graden is mogelijk, maar gaat wel ten koste van het rendement.

*Hybride warmtepompen maken geluid buiten let op met de opstelling van de buitenunit.

*Hybride warmtepompen condenseren buiten, 1 liter water per 25min is mogelijk, dus houd hier rekening mee.

*Hybride warmtepompen werken het beste als het buitendeel en binnendeel minimaal 3 en maximaal 10mtr van elkaar vandaan staan.

*Hybride warmtepompen hebben een buffervat nodig indien men naregeling gebruikt.

*Hybride warmtepompen hebben vaak beperkt vermogen van 4 tot 10kw.

*Hybride warmtepompen werken vaak het beste met kamerthermostaten van eigen merk.

 

Subsidie

 

Subsidie

 

Hoeveel subsidie op hybride warmtepomp 2023

 

Iedere warmtepomp heeft een subsidie bedrag afhankelijk van het vermogen krijgt u als particulier in een bestaande woning subsidie, uitgezonderd helaas airconditioning systemen. U heeft een meldcode warmtepomp nodig voor het aanvragen van subsidie.

 

Klik op deze link  daar kunt u subsidie warmtepomp aanvragen

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0