Aandachtspunten Airconditioning | Montage| Geluid |Verwarmen

Aandachtspunten Airconditioning:

 

Een airco is namelijk zo gekocht. Even Googelen en je hebt zo een airconditioning gekocht.

Maar wat is een goede airco voor thuis? Wat kost het om een airco te laten plaatsen? Een split airco of een multisplit airco?

 

Dit zijn allemaal vragen met mogelijk nog meer antwoorden.

 

Neem daarom de volgende aandachtspunten zorgvuldig door, in deze Blog zodat je goed voorbereid bent.

 

Isoleren

 

Isolatie:

 

De isolatie van een woonhuis is van groot belang, niet alleen voor het algehele comfort en woongenot, maar ook voor andere aspecten.

 

Let erop dat als u overweegt een airconditioning te kopen en deze ook wilt gebruiken voor verwarming, u ervoor zorgt dat uw isolatie in orde is.

We moeten ook erkennen dat een woning uit de jaren 60 nooit dezelfde isolatiewaarde kan hebben als een nieuwbouwhuis.

Maar wat is verstandig om te isoleren en welke isolatie bespaart het meest? U kunt hier alle antwoorden op uw vragen over isolatie vinden.

 

Als u al isolatie heeft, is het dan rendabel om met een airco te verwarmen? En kan een airco verwarmen wanneer het vriest?

 

Lees hier alles over het verwarmen met een airco.

  

Warmtepomp

 

Airco is dat een warmtepomp?

 

Is een airco een warmtepomp? Jazeker! Een airconditioning is een lucht-lucht warmtepomp en is bedoeld voor lokale verkoeling of verwarming van een woonkamer, slaapkamer of kantoor.

 

Is verwarmen met een airco duurder dan verwarmen met gas? Heeft het verwarmen met een airco nadelen? Nee, integendeel. Als je in een chalet zou wonen of alleen de woonkamer zou gebruiken, kun je het gasverbruik aanzienlijk verminderen en de airco als hoofdverwarming gebruiken. Lees hier de ervaringen met het verwarmen met een airco.

 

Vraag: Wat is goedkoper: verwarmen met een airco of met traditionele verwarming?

 

Lees hier meer informatie over het verwarmen met een airco en het omslagpunt waarop verwarmen met een airco voordeliger kan zijn.

 

Geluid en locatie

 

Geluid:

 

Geluid is heel persoonlijk, maar een buitenunit van een airco maakt geluid. Dit geluid wordt geproduceerd door de compressor en de ventilator in de buitenmachine. De buitenmachine produceert meer geluid tijdens koud weer (verwarmen) of warm weer (koelen), omdat hij harder moet werken.

 

In de praktijk komen we veel vragen tegen:

 

❗️Heb je een vergunning nodig voor een buitenunit van een airco?

❗️Wat kun je doen tegen geluidsoverlast van een airco?

❗️Hoe luid mag een airco zijn?

❗️Geluidsoverlast van de airco bij buren?

❗️Wat kun je doen tegen geluidsoverlast van een airco?

 

Dit zijn allemaal vragen met verschillende logische antwoorden. Laten we bij het begin beginnen.

 

 

Locatie van de buitenunit:

 

Waar plaats je de buitenunit van de warmtepomp? Wat is de beste plek om de airco te installeren? Dit is een belangrijk detail waar we helaas vaak fouten in zien. Bepaal de locatie van de buitenmachine waar voldoende ruimte aanwezig is, ook voor reparatie en onderhoud, wat erg handig is.

 

Wat is de beste plek voor een warmtepomp of airco? Bespreek dit goed met de installateur en ga in gesprek met evt buurtbewoners.

 

 

Muurbevestiging:

 

Een muur kan dienen als een stevige ondergrond, maar wees ervan bewust dat een muur in de slaapkamer of woonkamer vaak geen optie is. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de afstand tot de buren vanwege geluidseisen.

 

Omdat we in de winter verwarmen of in de zomer koelen, maakt een buitenunit van een airco een brommend geluid. Vergelijk dit geluid met dat van een koelkast, maar dan luider. Dit geluid kan je buiten goed horen, maar binnen is het vaak minder, maar soms kan het toch hoorbaar zijn.

 

Beluister hier het geluid binnen in de slaapkamer van een warmtepomp/airco-unit die direct aan de slaapkamergevel hangt.

 

 

Plat dak:

 

Kan een airco op een plat dak worden geplaatst? Ja, daar gaat onze voorkeur naar uit in plaats van muurbevestiging, tenzij het een houten dak is. Hout kan dienen als een klankkast, oftewel resonantie. Met tegels en trillingsdempers kan een airco op een plat dak beter in balans worden gehouden dan aan een muur, maar in sommige situaties is dit toch niet mogelijk.

 

 

Dakkapel:

 

Een airco op een dakkapel plaatsen is vaak geen optie, deze constructies zijn vaak minder stabiel en sterk en kunnen trillingen beter doorgeven.

 

Ons advies is om een platdak te gebruiken, mits goede Bigfoots met trillingsdempers en/of veren worden gebruikt.

 

 

Op de grond:

 

Als dit mogelijk is, dan is dit veruit de beste oplossing. Veel massa op de grond en het gebruik van Bigfoots-dempers zorgen ervoor dat geluid veel minder wordt doorgegeven. We zien met deze installatiemethode de minste klachten, evt kan er dan ook een airco buitenunit omkasting geplaatst worden om het zicht te onttrekken. 

      

Buren:

 

We zeggen altijd dat je buren je beste vrienden zijn, maar houd rekening met hen! Er zijn geluidseisen in de wet waar je als bewoner aan moet voldoen.

 

Vraag: Zijn er regels voor het plaatsen van een buitenunit en hoeveel geluid deze mag maken?

 

Jazeker, er zijn regels. Hoewel we niet kunnen bepalen hoe ver een airco van de buren moet staan, zijn er richtlijnen opgesteld.

 

Overdag (7:00-19:00 uur) is een geluidsniveau van 45 dB toegestaan, en in de avond/nacht (19:00-7:00 uur) is dit 40 dB.

 

Vraag: Hoe stil is een buitenunit van een airco en hoever moet een airco van de erfgrens staan?

 

We adviseren om de buitenunit niet direct aan de erfgrens te plaatsen, omdat alle buitenunits bij volle belasting meer dan 40 dB produceren op 1 meter afstand.

 

Vraag: Wat kun je doen tegen geluidsoverlast van een airco en mag je de buitenunit overal plaatsen?

 

Wacht niet tot het te laat is, ga in gesprek met je installateur en betrek je buren bij het proces. Samen kunnen jullie tot goede oplossingen komen.

 

Beluister hier het geluid van verschillende een airco buitenunits op 1 mtr afstand 

 

Hoeveel dB airco erfgrens of hoever moet de airco van de buren staan, daar heeft de RVO een rekentool voor uitgevonden bekijk daarom deze rekentool over geluid van buiten opgestelde installaties.

 

 

Leidinglengte

 

Leidinglengte:

 

Vraag: Hoe lang mag de leiding van een airco zijn?

 

Airconditioning systemen werken met koudemiddel leidingen. Wij adviseren het volgende: de minimale leidinglengte voor een airco is 3 meter en de maximale leidinglengte is 10 meter vanaf de binnenunit naar de buitenunit.

 

Let op dat haakse bochten een weerstand van 1 meter vormen, dus zorg ervoor dat je installateur hiermee rekening houdt. Het wegwerken van de aircoleidingen is prima, maar zorg ervoor dat de isolatie van de leidingen niet beschadigd raakt.

 

Als je de voorgeschreven lengtes overschrijdt, moet er koudemiddel worden bijgevuld of afgetapt. Anders verlies je rendement en verbruik je extra elektriciteit. Belangrijker nog, er kan schade aan het systeem ontstaan.

 

Helaas zien we in de praktijk dat airconditioningsystemen worden geïnstalleerd met slechts 1 meter tussenruimte. In zo'n systeem zit te veel koudemiddel, wat kan leiden tot vloeistofslag in de compressor en daardoor snellere slijtage.

 

We komen ook regelmatig lange leidinglengtes tegen, zoals 15-20 meter, zonder dat er extra koudemiddel wordt toegevoegd. In dergelijke gevallen worden de gewenste temperaturen niet gehaald en bevat het systeem te weinig koudemiddel en olie, wat schade aan de compressor veroorzaakt vanwege onvoldoende smering. Het bijvullen van een airco mag alleen worden gedaan door erkende installateurs.

 

Kortom, dit is een belangrijk aspect om niet te vergeten bij de installatie van een airconditioning systeem.

 

Single of Multisplit

 

Multisplit-systemen:

 

Wat is het verschil tussen een single split airco en een multisplit airco?

 

Laten we beginnen met het moeilijkste gedeelte een multisplit-systeem, bijvoorbeeld voor een combinatie van een slaapkamer en een woonkamer.

 

Waarom zou je kiezen voor een multisplit-systeem?

 

Momenteel worden veel standaard systemen aangeboden/verkocht met één buitendeel en twee binnendelen. Op zich geen probleem, maar deze standaard systemen zijn vaak niet ontworpen voor 100% gelijktijdig gebruik. Stel dat je een multisplit-systeem koopt met twee binnendelen van 3,5 kW, dan heb je in totaal 7 kW vermogen binnen als beide units tegelijk zouden werken.

 

De buitendelen die vaak bij dit standaard systeem worden geleverd, hebben meestal een vermogen van 5 tot 5,5 kW. Dus in werkelijkheid heb je slechts 2x 2,7 kW vermogen beschikbaar als je beide binnenunits tegelijkertijd inschakelt.

 

Het is soms beter om iets meer vermogen te hebben in het buitendeel dan een tekort aan vermogen. Als je één airco meer gebruikt dan de andere, is een standaard multisplit-systeem natuurlijk geen probleem!

 

Verwarmen en koelen:

 

Belangrijk om op te merken is dat een multisplit-systeem slechts één functie tegelijk kan uitvoeren, ofwel verwarmen beide binnenunits ofwel koelen beide binnenunits. Er zit namelijk maar één compressor in een multisplit-systeem, en die kan niet tegelijkertijd verwarmen en koelen.

 

Single split:

 

Daarom zien we ook dat mensen ervoor kiezen om twee binnendelen aan te schaffen met twee buitendelen, dus een single split airco. Op deze manier heb je ook geen last van vermogensproblemen en is het ook beter mogelijk om de ene ruimte te koelen terwijl de andere ruimte wordt verwarmd.

 

Is het verstandig om met een airco te verwarmen klik dan hier voor meer informatie  

 

 

Welk merk moet ik nu nemen

 

Merken airconditioning:

 

Het bepalen van het beste merk airco is een subjectieve kwestie, en er zijn veel merken op de markt die prima presteren als ze goed gemonteerd zijn. Er zijn echter enkele merken die eruit springen en waarvan wij het gevoel en de ervaring hebben dat ze beter zijn opgebouwd dan andere merken.

 

A-merk of B-merk:

 

Over het algemeen hebben single split airconditioners van alle merken tot 3,5 kW vergelijkbaar geluidsniveau en trillingen. Maar wanneer je naar 5 kW of meer gaat, of kiest voor een multisplit-systeem, merk je vaak de verschillen.

 

We hebben ervaren dat Mitsubishi airco en Daikin airco in deze categorie toch beter presteren en stiller zijn dan andere merken. Dit betekent niet dat andere merken veel lawaai maken, maar je merkt wel een verschil.

 

Daikin airconditioners kunnen zelfs met bepaalde split-airco's een A+++ energie-efficiëntieklasse behalen voor zowel verwarmen als koelen. Wat betreft de binnenunits van airconditioners kunnen we zeggen dat ze over het algemeen van goede kwaliteit zijn en er weinig klachten zijn.

 

Bij de keuze voor een airconditioner speelt vaak het design en het geluid een rol, en we kunnen stellen dat er geen slechte airco's op de markt zijn.

 

Airco-installatie:

 

Het is mogelijk om zelf een airco te installeren tot op zekere hoogte, maar we raden aan om gebruik te maken van een

montageservice 

 

Belangrijker nog is een goede montage en voorafgaand advies. Let vooral op bij hogere vermogens vanaf 5 kW en bij multisplit-systemen. Ons advies is om, indien mogelijk, de airco op de grond te monteren vanwege geluid en trillingen.

 

Let ook op de beschikbaarheid van onderdelen en garantievoorwaarden.

A-merken leveren vaak langere tijd onderdelen en ze zijn gemakkelijker verkrijgbaar dan bij B-merken.

 

COP/SCOP

 

COP/SCOP

 

Welke airco het de hoogte COP waarde, en wat is de meest zuinige airco, en wat is SCOP airco?

 

Staar je niet blind aan een hoge COP, deze waarde van een airconditioning wat vaak in een brochure vermeld staat, maar wat of zegt een COP of SCOP, precies? 

 

We hebben daar een hele uitgebreide pagina voor ingericht klik hier voor meer informatie of COP en SCOP van een airco.